Na čo sa tešiť v novembri v Bratislave

November v Bratislave je tradične najplodnejší mesiac na kultúrne akcie. Organizátori si toho pre každého pripravili viac než dosť. Toto je náš výber akcií, ktoré by ste si nemali nechať ujsť! 

blog

Obrázok ObrázokObrázok

Filmový október odštartuje od 3.11. trojdňový Japonský filmový festival 2016, ktorý ponúkne prehliadku piatich súčasných filmov, ktoré odrážajú rôznorodé aspekty života Japoncov. 
Od 7. do 10.11. bude v Kine Lumiére prebiehať Adrenalin Film Festival. V rámci programu si budete môcť v pozrieť najočakávanejšie filmy tejto sezóny zamerané na snowboarding, freeskiing a iné športy.
Nástup... a čo bolo ďalej je filmová prehliadka, ktorá bude prebiehať celý november k výstave Sen × skutočnosť, ktorá aktuálne prebieha v Slovenskej národnej galérii. Pred hranými filmami bude premietnutý slovenský zvukový týždenník Nástup.

Obrázok

18. Medzinárodný filmový festival Bratislava od 11. - 17.11. prinesie domácemu publiku filmy, ktoré zarezonovali na najvýznamnejších podujatiach kinematografického sveta. Filmový maratón sa bude konať v  bratislavských mestských kinach a kluboch Kino Lumière, Kino Mladosť, Kino Nostalgia, Gorila.sk Urban Space.

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Divadelný november začne už v tradične Štúdiu L+S legendárnym Festivalom českého divadla, ktorý sa tento rok uskutoční od 3. do 13.11. 
Divadlo NoMantinels organizuje 4. ročník divadelného festivalu Drama Queer. Prebiehať bude od 9. do 13.11. v A4 – priestore súčasnej kultúry a v Štúdiu 12. Divadlo ako forma umenia, Vám opäť zobrazí príbehy LGBTI ľudí. 
Nu Dance Fest je medzinárodný festival súčasného tanca, ktorý prináša najnovšie svetové trendy v súčasnom tanci a pohybovom divadle. Užiť si ho môžete od 15. - 21.11. v A4-ke, SND, Štúdiu 12 a VŠVU.
Na záver mesiaca sa môžete vyžiť na akcii Noc divadiel, ktorá ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými protagonistami, ako aj nové netradičné zážitky. Zapíšte si dátum 19.11.

Obrázok

Galérie a múzeá Bratislavy sa v nobembri zaplavia fotografiou. 26. ročníka festivalu Mesiac fotografie opäť ponúkne množstvo individuálnych a kolektívnych výstav od autorov z celého sveta. Tento ročník sa sústredí na dve protikladné línie súčasnej fotografie za posledných 30 rokov, neokonceptuálny prúd a naratívny prúd vo fotografii.

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Hneď na začiatku novembra to v Ateliéry Babylon odpáli Victor Wooten, ktorý je päťnásobným držiteľom Grammy. V našom meste zahrá 5.11. v triu s legendami, bubeníkom Dennisom Chambersom a saxofonistom Bobom Franceschinim.
Jeden z prvých priekopníkov elektronickej hudby, dnes skúsený veterán, Jean-Michel Jarre zahrá 9.11. svoje nové dva albumy a určite aj klasiky. 
Ak máte na dobrú slovenskú hudbu, choďte 9.11. do MMC na Puding pani Elvisovej a Vetroplach  - dvojkoncert plný špecialít.  PPE po roku späť v Bratislave a Vetroplach po 4 rokoch opäť na pódiu.
12.11. sa na Slovensko vráti londýnska úderka Asian Dub Foundation. Jej originálny mix hip hopu, drum´n´bassu, dubu a punku okorenený tradičnými ázijskými motívmi rozozvučí klub MMC.

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Kapela Para opäť vyrazila  na koncertné turné na podporu nového dvojsingla na platni Žiadne slová, iba činy/Linda. V Bratislave odohrá až tri koncerty po sebe 10.-11. a 12.11. 
Korben Dallas
nahrávajú album, ale popritom odohrajú aj sériu štyroch koncertov, na ktorých sa ako špeciálny hosť predstaví dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música. V Ateliéry Babylon 19.11. 
Česká hviezda Aneta Langerová pokračuje v úspešnom turné Na radosti k jej rovnomennému novému albumu. 25.11. ju máte šancu vidieť v Divadle Aréna. 

Pri príležitosti Roka slovenskej hudby sa od 3.-15.11. vracia rozsiahla festivalová prehliadka s názvom Epoché, ktorej organizátorom je Hudobné centrum. Súčasťou bude aj 28. ročník festivalu Nová slovenská hudba, ktorý sa dramaturgicky sústreďuje predovšetkým na prezentáciu slovenskej súčasnej hudobnej tvorby. 

Obrázok

Každoročná oslava hudby Bratislavské hudobné slávnosti sú prezentáciou umeleckej úrovne popredných hosťujúcich zahraničných orchestrov, dirigentov a sólistov a domácich umelcov v dramaturgicky zaujímavých programoch. Na 52. ročníku BHS sa uskutoční 22 koncertov. Vyberajte v termíne od 18.11. - 4.12.

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Najpodnetnejší intelektuáli Východu a Západu, vždy na výročie Novembra - to je Stredoeurópske fórum 2016, s podtitulom Liek na zúfalstvo. Trojdňová séria verejne prístupných medzinárodných diskusií 11.-13.11. v Divadle Astorka – Korzo ’90.
Dni Prahy je podujatie počas ktorého 10.- a 11.11. uvidíte divadelné predstavenia Festivalu pražských divadiel, klubový večer, koncert a výstavy českej dokumentárnej fotografie a filmového plagátu.
Oslava kvalitnej svetovej aj domácej poézie to je Ars Poetica, ktorá 16.-21.11. vám predstaví popredných básnikov z celého sveta v spojení s originánym VJ-ingom, recitáciou pôvodných prekladov, koncertmi, tanečným predstavením a špeciálnym filmovým programom.
Na Hlavnom námestí už stojí stromček, Vianočné trhy budú prebiehať tento rok na Hlavnom námestí a Primaciálnom námestí od 18.11. do 22.12. 

Obrázok

Festival slobody je už tradičný novembrový festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Od 8. do 20.11. prinesie množstvo zaujímavých filmov, výstav, diskusií, divadelných predstavení či oceňovanie osobností, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. 

Oveľa viac akcií nájdete na našom webe citylife.sk a portály pre deti kidstown.citylife.sk. Klikajte a choďte na kultúru!