Na čo sa tešiť v októbri v Bratislave

Október v Bratislave bude doslova nadupaný. Bude sa to hemžiť festivalmi, či už filmovými alebo divadelnými, koncertami zahraničných kapiel, novými výstavami a jedinečnými podujatiami. Zoberte si kalendár a píšte si! 

blog

Obrázok ObrázokObrázok

Október prinesie v rámci filmov akcie, ktoré si netreba nechať ujsť. Veľmi sa tešíme, že od 20. októbra bude opäť sprístupnené Kino Lumière po rozsiahlej stavebnej prestávke.
Od 13. do 18. 10. dávame do pozornosti 17. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý ponúkne viac ako 50 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, desiatku diskusií na aktuálne témy a ďalšie sprievodné podujatia.
Festival Be2Can 3 sľubuje silné jesenné echo toho najlepšieho, čo priniesli v tomto roku 3 prestížne filmové festivaly - fixujte dátum 24.-30.10. 

Obrázok Obrázok Obrázok

Na poli divadla to bude k okóbri plné. Začiatok mesiaca od 3. do 22.10. otvára 20. ročník medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe , ktorý ponúka diela špičkových súborov a umelcov z oblasti súčasného tanca z celého sveta. 
6. až 12. 10. si všetci zájemcovia autorského divadla môžu vychutnať festival Pro-téza 2016, ktorý predstavuje inovatívne zahraničné a domáce divadelné projekty. Prináša výhradne tvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale pracuje s vlastnými témami a textami.
Záver mesiaca od 25. do 30.10. ponúkne ako každý rok v októbri Festival Astorka 2016. Festival plný výborných inscenácií, humoru, zábavy a úžasnej atmosféry. Pozor už niektoré predstavenia sú vypredané!

Obrázok Obrázok

V rácmi divadelných premiér sa môžete tešiť od 22.10. na novinku divadla GUnaGU Herečky (miluj blížneho svojho) - komédiu podľa skutočnej udalosti, napísanú pre skvelú herečku a komičku Zuzanu Kronerovú, ktorá prvýkrát hosťuje v GUnaGU! 
Od 29.10. ponúkne divadlo L+S hru Starí majstri v podaní Milana Lasicu a Martina Hubu ako posledných potomkov slávnej divadelnej rodiny De Manovcov, ktorí sú nútení hrať spolu v divadelnej hre o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia.

ObrázokObrázokObrázok

Presne 1.10. otvorilo Slovenské centrum dizajnu výstavu Farebná šeď - Buntes Grau, ktorá ukazuje to naj z produktového dizajnu 60. - 70. rokov z ČSSR a DDR. Okrem množstva zaujímavých kúskov sa môžete odfotiť aj v kompletne zariadenej domácnosti zo 70. rokov.
Slovenská národná galéria pozýva od 21.10. na určite kontroverznú výstavu Sen × skutočnosť - Umenie & propaganda 1939 – 1945. Ponúkne pohľad na umenie a propagandu v období slovenského štátu 1939 – 1945. Výstava bude mapovať postavenie a premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v rokoch existencie slovenského štátu. 
Kunstahalle Bratislava pozýva na výstavu Ester Stocker - Z budúcnosti. Jej maľby a inštalácie sú zamerané najmä na zredukované geometrické štruktúry a ich schopnosť meniť sa. Opäť iný pohľad na budúcnosť.

ObrázokK najväčším akciám v oblasti vizuálneho umenia bude v októbri určite patriť Biela noc.  
8.10. ponúkne netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov. Vizuálne atraktívne inštalácie, digitálne umenie, mapping, performance, koncerty a tanec potrvajú len počas jednej noci. Navštíviť budete môcť spolu až 45 umeleckých zastávok. 

Obrázok Obrázok Obrázok

Z koncertov na október odporúčame 13.10. Lenku Dusilovú a ZrníLenka patrí k najväčším zjavom na českej hudobnej scéne vďaka tomu, ako dokázala dokonalo skombinovať mainstremový i alternatívny prúd. Na jeseň opäť prichádza do Bratislavy s kapelou Baromantika. 
Do Starej Tržnice  príde 16.10. Dub FX - pouličný performer, ktorý sa so sólovým koncertom predvedie bratislavskému publiku a zopakuje tak svoj úspechna tohtoročnom Grape festivale.
Ak máte chuť na niečo neokukané určite 24.10. choďte na DeleDap. Jedinečná zmes svižných beatov, románskych vplyvov a džezových zvukov robí z rakúskej kapely výnimočnú formáciu, ktorej hudba zostáva v uchu a zároveň je zárukou dobrej nálady. 

Obrázok

42. ročník Bratislavských jazzových dní omladne. Headlinermi tohoto roka budú napr. Tiempo Libre, Nik West, Caro Emerald, GoGo Penguin, Enrico Rava, John Cleary, Vitouš & Stivín. Nielen skvelá hudba, ale aj tradičná atmosféra a priestor, kde vždy niekoho stretnete. V Inchebe od 21.-23.10.

Obrázok

Mozart bude znieť Bratislavou. Od 16.10. postupne do konca októbra sa môžete tešiť na štyri koncerty v rámci Bratislava Mozart Festival 2016. Ten prinesie vrcholné Mozartove opusy, ktoré zaznejú na historických nástrojoch. Slávnu Symfóniu g mol doplní Serenáda c mol pre dychové nástroje a overtúra k opere Don Giovanni. Česká elitná klavíristka Petra Matĕjová bude muzicírovať v klavírnych kvintetách Mozarta a Beethovena. Lotz Trio zahrá operu Čarovná flauta v doteraz neuvedenej úprave a na záver festivalu zaznie mystické Requiem.Obrázok

Tretí októbrový víkend do bude v Starej Tržnici žiť módou. Fashion Live! je módne podujatie, ktoré už po štvrtý krát prinesie to najlepšie zo slovenskej a zahraničnej módy do Bratislavy. A prísť sa môže prísť naozaj každý a môžno vás aj odfotia!