Začína sa 41. ročník bratislavského Kultúrneho leta

Už 41. rokov kultúra v Bratislava neprázdninuje. Od júna do septembra bude v uliciach mesta prebiehať najväčší mestský festival Kultúrne leto a Bratislavské hradné slávnosti 2016. Trojmesačný festival každoročne prináša do ulíc Bratislavy zaujímavé podujatia plné tanca, hudby, výtvarného umenia a omnoho viac, ktoré spestrujú letnú atmosféru mesta.

blog

Hlavný organizátor BKIS v roku 2016 pripravuje alebo sa spolupodieľa pri príprave takmer 350 programov a podujatí na viac ako 27 scénach mesta. V uliciach privítame účinkujúcich z 37 krajín sveta. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program rozdelený do festivalových častí, cyklov, samostatných programov a sprievodných podujatí.

Kultúrne leto sa začína

Multižánrové Kultúrne leto 2016 začalo renesančne s Rytiermi na Devíne 5.06. o 10.00. V spolupráci s Múzeom mesta Bratislava a Tovarišstvom starých bojových umení a remesiel spoznáme umenie historického šermu, tanca, rytierskych súbojov. Historické podujatie na Hrade Devín sa bude počas kultúrneho leta konať každý mesiac.

Novinkou festivalu je snaha BKIS priviesť divadlo na bratislavské hradby. Tradičný cyklus Na bratislavských hradbách tak ponúkne okrem programu pre mladých a najmenších aj koncerty, tanečné vystúpenia, workshopy, divadelné predstavenia a akcie pre rodiny.

Pre deti aj dospelých je pripravený už 19. ročníkom Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov. Od 10. - 12.06. z Bratislavy a okolia svoju účasť potvrdili detské folklórne súbory Čečinka, Čunovský kŕdeľ, Dolina, Gajdošík z Novej Dedinky, Gerulata, Grbarčieta, Kremienok, Lúčka, Magdalénka z Modry, Margaréta z Malinova, Möggyes zo Senca, Prvosienka, Prvosienka zo Šamorína a Vienok zahraničné súbory z Litvy, Českej republiky,  Bulharska. Festivalu za zúčastnia aj detské súbory z Nových Zámkov (Zlatý levík), z Dunajskej Stredy (Krpčiarik) a z Raslavíc /Raslavičaník/.

Študenti budú v centre pozornosti aj počas nasledujúceho podujatia: Festival Istropolitana pripravovaný v spolupráci s Vysokou školou múzických umení uvidíte na Hviezdoslavovom námestí od 10. – 15.06.

Južanské rytmy zalejú Bratislavu v podvečer 11. júna. Na Hviezdoslavovom námestí sa budú tanečníci vlniť v rytme argentínskeho tanga v rámci Tango Maratónu.

ObrázokObrázokObrázok

Výnimočnosť 41. ročníka - Predsedníctvo SR V Rade EÚ

Historicky po prvýkrát bude v roku 2016 od 1. júla Slovensko predsedať Rade Európskej Únie. Pri tejto príležitosti je pripravených niekoľko výnimočných podujatí. Napr. verejný koncert organizovaný Botschaft der Bundesrepublik Deutschland Pressburg k prevzatiu predsedníctva Rady Európy Slovenskou republikou pod názvom Das Stabsmusikkorps der Bundeswehr môžu návštevníci vidieť 28.06.

Rovnako sa môžu návštevníci Bratislavy tešiť aj na výnimočnú výstavu v galérii Danubiana za účasti vzácnych hostí z holandskej kráľovskej rodiny – Európske hviezdy - Miró&CoBrA (Joan Miró tvorí s Pablom Picassom a Salvatorom Dalím trojicu výnimočných Španielov, ktorí zasiahli rozhodujúcim spôsobom do rozvoja umenia dvadsiateho storočia & Experimentálnu skupinu CoBrA založili v Paríži dánski, belgickí a holandskí umelci (názov je odvodený od názvov miest Kodaň, Brusel, Amsterdam) a ako skupina pôsobili v rokoch 1948 – 1951.) Výstava sa pripravovala v spolupráci  s Holandskom. A vo večerných hodinách sa pri príležitosti začiatku Slovenského Predsedníctva osvieti Bratislavský hrad. Akciu organizuje Veľvyslanectvo Holandska s Ministerstvom zahraničných vecí a Phillips. Večer môžete vidieť ešte jeden úkaz. Spoločnosť Ferdinand de Martinengo svojou multimediálnou vodnou šou Od Tatier k Dunaju uzatvorí mesiac riečnych podujatí, ktoré organizuje Dunajský Fond pod názvom Slnovrat. Vodná stena bude 30.06. o 22.00 vyvrcholením osláv Dunaja, ktorý spája jednotlivé európske štáty a národy. Presne v deň prevzatia predsedníctva dorazí do Bratislavy Europe Endless Express - Holandský Predsednícky vlak v Bratislave. Vlakom pricestuje 750 umelcov, ktorú budú pochodovať z Hlavnej stanice do Starej tržnice bude spojený s dvojhodinovým kultúrnym programom v Starej Tržnici. Téma predsedníctva bude rezonovať v programe počas celého leta. Jedným z najväčších podujatí, okrem slávnostného  koncertného otvorenia predsedníctva za účasti 28 krajín, pre verejnosť pripravený projekt Leto v sade. Najstarší európsky park, Sad Janka Kráľa, sa počas deviatich nedieľ premení na veľký impresionistický les s hudbou zaznievajúcou viac ako 9 scénach.  

Medzinárodný Cyklus Medzinárodná Bratislava je ukážkou spolupráce svetových umelcov s ambasádami a kultúrnymi centrami jednotlivých krajín na Slovensku. Hlavné námestie a Nádvorie Starej radnice bude 19. júna patriť Japonskému dňu. Návštevníci uvidia ukážky tradičných bojových umení, môžu ochutnať čaj alebo spoznať ako sa správne oblieka kimono. Tematiku medzinárodnej spolupráce v sebe nesie aj Týždeň maďarskej kultúry (6. – 13.06.2016). Taktiež zaujímavý Chorvátsky festival pripravuje na 18. júna Mestská časť Devínska Nová Ves a Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku. Okrem výstav na tému Chorvátsko bude možnosť ochutnať tradičné jedlá a nápoje a započúvať sa do folklórnych piesní Chorvátov. Duchovný rozmer celému podujatiu pridáva svätá omša v chorvátskom jazyku v Kostole sv. Ducha.

Vystúpenie Gruzínskeho národného baletu v sprievode živej hudby na typických gruzínskych hudobných nástrojoch predstaví  gruzínsky národný balet Sukhishvili v Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava (29.06.2016). Taliansku kultúru do mesta prinesie záverečný koncert festivalu Dolce vitaj (30.06.2016).

Novinky Kultúrneho leta 2016

Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava majú za sebou 40 rokov fungovania. Okrem tradičných podujatí sa organizátori snažia každoročne priniesť do ulíc mesta aj nové. V roku 2016 to budú divadelné predstavenia Na bratislavských mestských hradbách a nevšedný Folklór na hradbách. Aj keď divadelná oficiálne v júni končí, divadelné predstavenia venované predovšetkým deťom budú pokračovať v Starej tržnici každú sobotu na TRHu. Netradičným bude aj koncert z piesní z predstavení Letných Shakespearovských slávností Leto so Shakespearom na nádvorí Starej radnice (15. 06. 2016). Tento rok je výnimočný aj tým, že si pripomíname 400 rokov od úmrtia Williama Shakespeara.

Súčasťou Kultúrneho leta bude aj Cirkul"art 2016. Od 24. - 29.06.2016 zažijú návštevníci festival nového cirkusu - medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasné divadlo a moderný cirkus.

ObrázokObrázokObrázok

Tradičné júnové podujatia

Najstarším účastníkom festivalu je Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza. Rovnako, ako každý rok, aj 41. ročník v spolupráci so Spoločnosťou J. K. Mertza prinesie výnimočné koncerty (22. – 26. 6. 2016) účinkujúcich zo Španielska, Českej republiky, Talianska, Maďarska, Brazílie. Predstavia sa aj naši domáci umelci. Otvárací koncert si môžete pozrieť v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca 22. júna o 19.00 hod.         

Rovnako nás čaká aj tradičný, rozprávkový interaktívno kreatívny festival /nielen/ pre deti Kde bolo, tam bolo... pripravovaní v spolupráci s OZ Kde bolo, tam bolo...  (11. – 12. 6. 2016).

Do tretice všetko dobré alebo Móda v meste aj tento rok osvieži Kultúrne leto. Na netradičnú open-air prehliadku slovenských módnych tvorcov a môžete tešiť 20. júna. Od 20.00 sa v rámci  Bratislavských módnych dní Hlavné námestie zemní na prehliadkové mólo. Móda v meste je tradične pripravovaná v spolupráci s Agentúrou Promotion.

Už tradičným je kultúrna scéna, ktorú pripravuje bratislavská Mestská knižnica v spolupráci s BKIS v priestoroch Letnej čitárne U červeného raka. Takmer každý deň je počas letných mesiacov naplnený programom  Kultúrne leto v Letnej čitárni u Červeného raka s projektami ako Otvorené pódium, Čítajme slovenskú literatúru – prezentácie knižných noviniek za účasti autorov (s pomocou Fondu na podporu umenia), Vlnenie – multižánrové stretnutie humoru a umenia na javisku (s pomocou Fondu na podporu umenia). 

V spolupráci s Hudobným centrom sa na Slovensku od roku 2012 uskutočňuje Noc hudby. Podujatie inšpirované ideou medzinárodne etablovaného Sviatku hudby (Fête de la Musique). Každoročne tretí júnový piatok sa tak k Noci hudby môžu zapojiť umelci aj organizátori hudobných podujatí rôznych žánrov vo všetkých regiónoch Slovenska. Tento rok pripadol dátum na 17. jún.

Kultúrne leto a mestské časti

Leto žijú aj mestské časti. Staré mesto v spolupráci so Staromestskou knižnicou na jún pripravilo Letnú čitáreň v Medickej záhrade. Ružinov sa predstaví na Ružinovskej promenáde  a spoznať túto mestskú časť môžu návštevníci aj na podujatí Ružinov na Hlavnom námestí. Dúbravka má slávnosti zberu čerešní Čerešňový juniáles a Záhorská Bystrica Bystrické malé hody na Námestie rodiny.

Obrázok Obrázok Obrázok

Pokračujeme: júl – september

Júl začína festivalovo. V spolupráci s Bratislava Music Agency  už 8. ročník Bratislava môže zažiť Medzinárodný mládežnícky hudobný festival I a II, rozdelený do dvoch častí. Celkovo sa festivalu zúčastní 28 súborov z mnohých krajín ako Bosna a Hercegovina, Belgicko, USA, Česká republika, Nemecko, Austrália, Hong Kong, Kanada, Írsko, Srbsko, Estónsko, Chorvátsko...

Najstaršou a najväčšou divadelnou prehliadkou pod šírym nebom v Európe je festival Letné Shakespearovské slávnosti. Prvýkrát bol uvedený v Bratislave v roku 2001 na Nádvorí VŠMU dvoma českými predstaveniami Skrotenie zlej ženy a Márna lásky snaha. V roku 2002 sa festival presunul na Bratislavský hrad, kde sa koná doteraz. Patrí medzi najobľúbenejšie podujatia Kultúrneho leta. V lete 2016 Na nádvorie zavíta slávna dráma o žiarlivosti, intrigách ale aj vášni – Othello (25. – 21.07. a 1. – 6. 08. 2016). ďalej diváci uvidia Sen noci Svatojánské a Dvaja páni z Verony.

Koniec júla až začiatok septembra (28.07. – 8.09.) bude patriť Katedrálnemu organový festival pod záštitou Bratislavského arcibiskupa metropolitu Mons. Stanislava Zvolenského. V 7. ročníku sa Dóm sv. Martina naplní hudbou umelcov z Nemecka, Poľska, Talianska, Belgicka, Španielska, ale aj zo Slovenska.

Na Hlavnom námestí v júli začína Festival Music Square, autorský projekt Bratislavského kultúrneho a informačného strediska. Bez vstupného si návštevníci môžu vychutnať koncerty slovenských i zahraničných hostí. Tohtoročným nováčikom bude známy slovensky raper Majk Spirit (24.07.). Na námestí vystúpia aj Lektori Letnej jazzovej dielne, Taste of Brass, Fats Jazz Band, skupina Bohemiens s hosťom Agatou Sziemaszko a Wasabi Cirkus – koncert. V júli a auguste začne cyklus World Music pri Dóme.

Slovenské centrum Unimav spolupráci s BKIS, Bratislava a OZ Oživenie kapitulskej, Bratislava prinášajú do Baxovej veže na Kapitulskej ulici  Medzinárodný festival alternatívnych a bábkových divadiel.

Pre priaznivcov čoraz obľúbenejšieho letného športu začína opäť sezóna bratislavských korčuliarskych piatkov pod názvom bratislava-inline. Špeciálnu Jazdu s Kultúrnym letom môžete absolvovať 22. júla.

Cyklus Cestovateľské kino na Námestí pred Eurovea v spolupráci so CK Svet prináša komentované premietania doplnené dobrodružnými zážitkami cestovateľov z ďalekých exotických krajín sveta.

Svoje pokračovanie má v júli a auguste aj cyklus Medzinárodná Bratislava, návštevníkov čakajú také koncerty ako Slovensku Dusiky (16.07. Dánsko), Hudba Hradní stráže a policie České republiky (11.09.) ale tiež letný projekt divadla SkRAT a Taetr Osmego Dnia (Poľsko) Summit_2.0.

V spolupráci s Civic Association Roma Production vypukne nevšedná a nezabudnuteľná atmosféra v centre mesta počas koncertov tradičnej rómskej hudby na World Roma Festivale (20. – 23. 07.).

Súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávnosti Bratislava 2016 je aj Gypsy Fest, ktorý patrí k štyrom najväčším rómskym festivalom na svete. Jeho všetky sprievodné podujatia sa uskutočnia od 21. - 23.07. na Hlavnom námestí v Bratislave. Svetový rómsky festival odštartuje prezentačným eventom “Rómovia ako ich nepoznáte.” Súčasťou Festu budú aj koncerty, na ktorých vystúpia rómski umelci z Argentíny, Arménska, Bulharska, Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska. Bratislavčania sa môžu tešiť aj na pestrofarebný sprievod umelcov v historickom centre Bratislavy. Festival vyvrcholí záverečným galaprogramom. Gypsy Fest sa uskutoční pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

Kultúru rómskej komunity v spolupráci s oz Divé maky môžu návštevníci spoznávať aj cez Cigánsky bašavel na hrade Devín (20.08.).

Obrázok ObrázokObrázok

Prezentácia tvorby minorít žijúcich na Slovensku týmto nekončí. V auguste pokračuje Menšinové kultúrne leto v spolupráci s In Minorita. Charakteristická kultúra slovenských menšín sa predstaví 12. – 14. 08. na Hviezdoslavovom námestí. Medzinárodná téma je aj súčasťou Program k Pamätnému dňu zahraničných Slovákov (5.07.). Program na Hlavnom námestí sa pripravuje v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Rovnako v júli pokračuje leto aj v Mestských častiach. Historický Rytieri na Devíne sa z renesancie prenesú do obdobia baroka a tureckých vpádov (3.07.2016). Pokračovanie bude mať aj spolupráca s Mestskou knižnicou v rámci Kultúrneho leta u Červeného raka a aj Mestské divadlo na TRHu.

K najpopulárnejším akciám Kultúrneho leta patrí cyklus Hudba na Dunaji v spolupráci s LOD – SpaP. Letné lodné plavby s výnimočnou atmosférou sa tešia obrovskému záujmu dospelých aj detí. Tento rok začneme Country parníkom, budeme pokračovať Klezmerovou loďou (Pressburger Klezmer Band), Muzikálovou loďou (Muzikálové hity v podaní hercov Novej scény), až sa doplavíme do Plavba v rytme flamenca (Martin Bies a Flamenco Clan). Pre deti sú pripravené plavby Odvážny zajko (Divadlo Haaf) a Šesť zázračných kľúčov (Divadlo Baretka).

Kultúrne leto sa prejaví aj na Klubovej scéne, pripravuje sa Letný koncert Speváckeho zboru mesta Bratislavy venovaný 45. výročiu zboru (5.07.), ale aj Letná škola Malé múzejné bádania 2016 v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy.

Golden Age Festival je jediný slovenský festival ranného jazzu. Zameraný je výlučne na hudbu 20. až 40. rokov minulého storočia – od ranného ragtimu cez hot-jazz a dixieland, až po energický swing.

Záver Kultúrneho leta

So záverom leta sa blíži aj vrchol Kultúrneho leta. Ten bude patriť svätej omši so spomienkou na 453. výročie korunovácie prvých panovníkov v Bratislave – Maximiliana II. a jeho manželky Márie Španielskej v Dóme sv. Martina.

Spolupráca s Konvergencie o. z. opäť pripraví v septembri niekoľko nových projektov a výnimočných koncertov  v rámci medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. Tie môžete vidieť v Klariskách alebo v priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava (MDPOH). Na minulosť našich predkov si zaspomíname počas najväčšieho mestského festivalu remesiel Dni majstrov ÚĽUV (25. ročník), ktorý vyvrcholí galaprogramom v (MDPOH). A história, tento raz rímska je v témou Rímskych hier – Limes Day 2016.

Kde sa dozviete viac?

Okrem hlavných akcií festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2016 ponúka aj množstvo sprievodných podujatí, ktoré sa určite oplatí navštíviť.

Počas celého trvania programu Kultúrneho leta a Hradných slávností Vám na stránkach Citylife.sk budeme prinášať aktuálne informácie o jednotlivých podujatiach, kompletný program už tradične rozdeľujeme do hlavných článkov podľa jednotlivých mesiacov: jún - júl - august - september

Aktuálne informácie môžete sledovať aj na stránkach bkis.sk alebo facebook.com/KulturneLeto.

Pozrite si kompletný program Kultúrneho leta a Hradných slávností 2016