Mesiac fotografie oslavuje štvrťstoročie

Medzinárodný fotografický festival Mesiac fotografie sa v Bratislave koná už po jubilejný dvadsiatypiaty raz. Festival ponúka dovedna tridsať výstav, z toho dvadsaťosem v hlavnom meste. Tohtoročnými témami sú nomádi, domov a Francúzsko.

blog

Posledná menovaná téma súvisí práve s 25. výročím festivalu, keďže o jeho vznik sa v roku 1991 zaslúžil Európsky dom fotografie v Paríži. Francúzsku fotografiu zastupujú dve veľké osobnosti - Robert Doisneau a Bernard Plossu, mladú generáciu zas Myette Fauchère.

Robert Doisneau - Los amantes del Hôtel de Ville, 1950Robert Doisneau - Los amantes del Hôtel de Ville, 1950Podstatnú časť festivalu prirodzene tvoria výstavy slovenských fotografov: Judity Csáderovej, Jána Šipöcza, Borisa Németha, Andreja Bána, Markéty Luskačovej, Moniky a Ľuba Stacha a ďalších. Z domácich autorov sa v rámci témy nomádi odprezentuje jeden z najúspešnejších slovenských fotografov súčasnosti Martin Kollar, víťaz Leica Oskar Barnack Award 2014 a Fotograf roka 2014.

 Zo stredoeurópskej a svetovej fotografie patrí k vrcholom výstava z dejín českej avantgardy a štvorica majstrov Drtikol, Funke, Rössler a Wiškovský. Dielo významného talianskeho autora Waltera Niedermayra predstavuje projekt Projekčné sféry a dobrodružné ríše.

Gregor Sailer - Closed Cities, ChuquicamataGregor Sailer - Closed Cities, Chuquicamata
Novinkou tohto ročníka je zmena festivalového centra, ktoré bývalo po minulé roky sústredené do Domu umenia / Kunsthalle Bratislava na Námestií SNP.
 
Tento rok je festivalové centrum situované v Slovenskom národnom múzeu na Žižkovej ulici 16 a zároveň sa na tomto mieste konajú tri festivalové výstavy: výstava Eduarda Kozicsa, To najlepšie z Czech Press Photo za posledných dvadsať rokov a výstava Lidy Suchy, americkej fotografky, ktorá predstaví portrét ukrajinskej dediny.

Organizátori tiež po prvý raz upustili od orientovania festivalu čisto do centra Bratislavy. Výstava svetoznámeho Francúza Roberta Doisneau, fotografa parížskeho pouličného života, sa tak koná v priestoroch Danubiany.

Markéta Luskačová - O dětech, Londýn, 1988Markéta Luskačová - O dětech, Londýn, 1988
Kompletný zoznam výstav, ako aj podrobnejšie informácie o jednotlivých výstavách, nájdete tu:
Mesiac fotografie 2015.

Aj tento rok je súčasťou podujatia Off_Festival zameraný primárne na tvorbu študentov a mladých fotografov. Festival sa koná opäť v Pisztoryho paláci a ponúka 22 výstav.
Podrobný program si môžete pozrieť tu.

Kama Rokicka - První osoba jednotného čísla, 2013Yana Lozeva - Long summer I, 2013Judita Csáderová - Fotka z albumuAlex LevacAndrej Bán - Srbsko, Presevo, 2015.jpgBoris Németh - Pochod za národ, 2010