výstava

Marc Riboud / Uvedomelý cestovateľ. Zainteresovaný fotograf.

Fotografie zachytávajúce výpravy do exotických krajín ale aj do krajím východnej a centrálnej Európy francúzskeho fotografia Marca Ribouda budú vystavené na 2. poschodí v Dome umenia.
Táto akcia sa konala v minulosti
Dátum vernisáže:
01.11.2018 17:00, Št

Kurátori: Marija Skočir, Lorène Durret 

Marc Riboud (1923 – 2016), francúzsky fotograf s celosvetovou reputáciou, sa zapísal do histórie fotografie svojimi ikonickými snímkami a priekopníckymi výpravami do krajín Ďalekého východu v časoch, keď boli fotografom takmer úplne neprístupné. Zazou, hravý maliar Eiffelovej veže, mladá americká aktivistka, ktorá počas protestov proti vojne vo Vietname stojí pred radom bajonetov s kvetinou v ruke, portréty svetových lídrov v rozhodujúcich momentoch histórie a napokon aj bezmenní jednotlivci, ktorých si Riboudovo pozorné oko všimlo a zachytilo na fotografický film s empatiou a s podtónom zdravého humoru – toto všetko sú fotografické snímky zapísané do našej kolektívnej pamäte, vystavené a uchovávané v najdôležitejších galériách a múzeách sveta.

Riboudove fotožurnály boli publikované vo všetkých dôležitých časopisoch. Bol jedným z prvých členov Magnum Photos – a napriek tomu, že sa v roku 1979 rozhodol vydať  na nezávislú dráhu, ostal verný myšlienkam zakladateľov Magnumu, ktorí v roku 1953 prijali mladého fotografa a zároveň mu ponechali dostatok priestoru rozvinúť jeho vlastný autorský umelecký prejav. Čo si vo svojej tvorbe Riboud z novinárskej fotografie ponechal, je schopnosť zachytiť moment. Práve jeho citlivosť pri interpretácii toho, čo je v rozhodujúcej chvíli rozhodujúce, je pre neho jedinečná a skutočne jemu vlastná a dodnes robí jeho fotografie unikátnymi.

„Vždy čakám na rozhodujúci okamžik. No často ho miniem alebo sa mu vyhnem, nachádzajúc viac potešenia v trvácnejších okamihoch.” Je to práve autorský prístup Marca Ribouda, jeho uvedomelý postoj a oko pre moment, čo chce výber fotografii na tejto výstave zdôrazniť. Viac ako tretina výberu predstavuje staré fotografie pochádzajúce z rodinného dedičstva dvoch Riboudových detí. Kombináciou svojej fotografickej kariéry a túžby cestovať za hranice známych teritórií sa Riboudovi podarilo vytvoriť si vlastné pomalé cestovateľské tempo, ktoré mu dovoľovalo sa za behu rozhodovať, kam jeho cesta ďalej povedie, a zároveň si vždy vyhradiť dostatok času na vnímanie okolitého sveta. To nielen zostrilo jeho fotografické oko, ale aj formovalo jeho charakter a spôsob nazerania na svet.  

V úvode výstavy stoja Riboudove práce z územia centrálnej a východnej Európy s rozšírenou prezentáciou fotografií, ktoré vytvoril v Juhoslávii a Československu medzi rokmi 1950 a 1980. Cieľom toho však nie je uvádzať rozdielne interpretácie fotografického média vzhľadom na regionálny kontext, práve naopak, ide o snahu ukázať autorovu schopnosť vymaniť sa zo svojho západniarskeho pohľadu na svet. Riboudove cesty na východ a na juh cez jeho obľúbené ázijské krajiny, ktoré výber fotografií tejto výstavy sleduje, vrhajú nové svetlo na zvyčajné zmýšľanie o fotožurnalizme, ktoré sa týka najmä otázky vnímania „inakosti” cez fotografiu. Malé životné radosti „tých iných”, ich kultúrne špecifiká a každodenné predmety vnímané divákom ako kuriozity Riboud zachytáva bez toho, aby z nich vytváral čosi exotické, a činí tak ako citlivý jedinec dobré oboznámený so silou svojho média.   
 

Odporúčame

divadlo

Pozsony Dance Club

Bratislava, Preßburg, Pozsony. Mesto, ktoré začína stále odznova, ale minulosť ho aj tak znovu dobehne. Osudy a príbehy hostí...Viac
29.4.2024 - 30.9.2024 / DPOH
odporúčame!
divadlo

New York City Night Show

Bestseller Hello. My name is Anča Pagáčová naživo! The Big Apple v malom červenom kabarete - zážitok na zožratie! Hudobné a...Viac
2.5.2024 - 8.6.2024 / Red Cat Cabaret Club
odporúčame!
festival

Jarné BJD: The Wooten Brothers, Mike Stern Band

16.5.2024 - 21.5.2024 / Majestic music club
odporúčame!
divadlo

Generácia Z: Krása nevídaná

26.5.2024 - 14.6.2024 / DPOH
odporúčame!