O týždeň sa začne 11. ročník festivalu [fjúžn]

Od 21. do 28. apríla 2016 organizuje Nadácia Milana Šimečku už 11. ročník festivalu [fjúžn]. Ide o najväčšie kultúrne podujatie zamerané na cudzincov a migrantov u nás. Pre návštevníkov je opäť pripravený bohatý program, spolu až 30 rozmanitých podujatí.

blog

Bratislava sa opäť „vyfarbí“

Názov [fjúžn] znamená výslovnosť anglického slova, ktorým sa označuje napríklad spájanie hudobných štýlov alebo pridávanie ázijských ingrediencií do európskych jedál. Od roku 2011 je to však i názov multikultúrneho festivalu, predtým známeho aj ako týždeň nových menšín. Jeho cieľom je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu.

Témou tohto ročníka bude Pohyb. Prečo, približuje programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec: „Pohyb je synonymum migrácie, pohyb ako odraz neustále meniaceho sa sveta, pohyb ako cesta, putovanie či útek. Pre túto tému sme sa rozhodli, pretože chceme reagovať aj na aktuálne dianie v Európe i vo svete. Naša nadácia oslávila vo februári 25 rokov. Už štvrťstoročie sa snažíme, aby sa dôvera a tolerancia nevytrácali z našej každodennej konverzácie, ani zo spoločenských diskusií a kultúrnych podujatí.”

Niektoré tipy z programu 10. ročníka približuje manažér festivalu Martin Brix:

“Medzi najväčšie akcie tohto ročník bude znova patriť ázijská zóna na Dobrom trhu (23.4.), ktorú sme pripravili v spolupráci s Asia Info Centre či Nedeľná Paráda (24.4.) s tradičným sloganom “Celý svet pod jednou strechou”, ktorá sa okrem Starej tržnice bude tentokrát konať aj v Dome umenia/Kunsthalle. Hudobní fajnšmekri sa zas môžu tešiť napríklad na českých WWW (28.4.), na Slovensku pôsobiacu rusko-maďarskú dvojicu Gonsofus, Nóro-Keňana Kevztu so 6-člennou kapelou (23.4.), či komornú debatu o tvorbe beatov s Viedenčanom Brenkom Sinatrom (27.4.). Na festivale sa premiérovo predstaví aj úplne nová anglická stand-up comedy Joke’s on You (23.4.). Ďalšími novinkami budú improvizované divadelné predstavenie v angličtine z dielne Funnylicious (22.4.), či spolupráca s Tanenčným domom (21.4.), ktorý pripravil workshop rómskych a ukrajinských tancov.”

Obrázok

Festival ale nebude patriť len zábave. Na pozvanie Literárneho klubu a festivalu [fjúžn] príde do Bratislavy pôvodom sýrsky prekladateľ a spisovateľ Mohammad Habeeb (21.4.), dnes žijúci v Nórsku. České Divadlo Archa sa predstaví na doskách Slovenského národného divadla s inscenáciou vadí-nevádí.cz (25.4.), ktoré vzniklo v spolupráci s obyvateľmi mesta Kostelec nad Orlicí a dvoma utečencami z Bieloruska z tamojšieho tábora.

Čakajú vás aj viaceré debaty, napríklad Creative Mornings so Zuzanou Kizákovou (22.4.), stretnutie s finalistikou Anasoft litera 2016 Irenou Brežnou (25.4.) alebo diskusia Kto sa bojí koho? (22.4.) s Fedorom Gálom a Péterom Hunčíkom. Vo Veľkom evanjelickom kostole sa zas bude konať ekumenické podujatie Za ľudskosť (26.4.), na ktorom sa predstaví detský zbor Superar z Rakúska a Slovenska.

Pozrite si kompletný program festivalu [fjúžn]

Obrázok