iná akcia

Egle Oddo: Evolučná záhrada a performatívny habitát

Multimediálna performance Insaturo oslavujúca vzácne vlastnosti pôdy, spojená s procesiou od Pistoriho paláca k Evolučnej záhrade na Blumentálskej, kde bude podujatie zavŕšené neformálnou diskusiou a tematickým rastlinným pohostením.

 

Táto akcia sa konala v minulosti

Kunsthalle Bratislava a Staromestská knižnica uvádzajú performance Insaturo ako súčasť projektu Evolučná záhrada a performatívny habitát fínsko-talianskej umelkyne Egle Oddo, ktorý sa začal v marci 2023. V spolupráci s hudobným skladateľom Timom Tuhkanenom, módnou návrhárkou Suvi Hänninen a s botaničkou Annou Scialabba.

Záhrada, ktorá sa nachádza na zelenej ploche oproti Staromestskej knižnici na Blumentálskej ulici v Bratislave, vznikla v spolupráci s okolitou komunitou. Je súčasťou projektu A PLANT, ktorého kurátorkou je Lýdia Pribišová.

Insaturo je performance oslavujúca vzácne vlastnosti pôdy. Po nej sa pri záhrade pred Staromestskou knižnicou uskutoční hostina a neformálna diskusia s umelkyňou a kurátorkou.

Na webovej stránke Kunsthalle Bratislava a Staromestskej knižnice bude sprístupnený zoznam literatúry vzťahujúci sa na témy súvisiace s projektom, zohľadňujúc rôzne skupiny čitateľov vrátane detí. Zostavili ho filozof Leonardo Caffo a umelkyňa Valentina Viviani (štúdio Mater Matuta) v dialógu s Egle Oddo.

Pôda hostí početné biologické spoločenstvá, ktoré na seba vzájomne pôsobia a podporujú život celej planéty. Jej názov je odvodený od vzácneho živého substrátu, ktorý ju charakterizuje. Pôda je element, ktorý sa vyznačuje jednoznačnou materialitou a zároveň má vysoký symbolický náboj, osciluje medzi vitalitou a smrteľnosťou. Rozklad je životne dôležitou silou pre neustálu regeneráciu pôdy a jej biologických spoločenstiev. Vychádzajúc z botaniky a pedológie – odboru skúmajúceho chemické zloženie, morfológiu a klasifikáciu pôd – performance Insaturo priamo odkazuje na konkrétne pôdy, zeminy a terroir. Začlenením procesov rozkladu a rekombinácie prvkov sa telo performerky rozplýva spolu s biologickými spoločenstvami, čím sa stáva ďalším určujúcim faktorom pôdnej ekológie.

Egle Oddo nar. 1975 v Taliansku. Vo svojej práci sa zameriava na lineárne a nelineárne rozprávanie ako umeleckú formu. Zaujíma sa o operačný realizmus, chápaný ako prezentácia funkčnej sféry v estetickom usporiadaní a jej vzájomných vzťahov. Kombinuje fotografiu, pohyblivý obraz, inštaláciu, sochárstvo, environmentálne umenie a experimentálne živé umenie. V jej dielach sa priemyselná výroba mení na jemnú ručnú prácu, v jej sochách a objektoch sa objavujú a vynárajú formy života, filmová fotografia si privlastňuje digitálne obrazy, vybraný odpad sa mieša s módou, vzácne jedlé minerály a recepty predkov sa podávajú ako súčasť rituálnych jedál. Jej diela sú prezentované na medzinárodných bienále, v múzeách a relevantných inštitúciách, ako aj v špičkových a nezávislých alternatívnych priestoroch a na podujatiach, medzi mnohými napríklad: MAXXI Museum of 21st Century Art, Manifesta12, Zilberman gallery, 3me Biennale Internationale de Casablanca, Fínske národné múzeum fotografie, 54. benátske bienále, trienále Agrikultura, MACRO Museum of Contemporary Art, galéria Bikini Wax, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Club Solo, Kunsthalle Exnergasse Viedeň, Transmediale, Pace Digital gallery New York, Loop Barcelona. Žije a pracuje v Helsinkách.

Odporúčame

iná akcia

Bratislavské mineralogické dni

So 19.10.2024 / Dom kultúry Ružinov
odporúčame!
film

Chudiatko

Neuveriteľný príbeh o fantastickom vývoji Belly Baxterovej (Emma Stone), mladej ženy, ktorú oživil geniálny a neortodoxný vedec...Viac
Kino Mladosť / Kino Lumière
odporúčame!
koncert

Dan Bárta & Illustratosphere (CZ)

Koncertná séria Dana Bártu a Illustratosphere, odkazujúca na nedávne vydanie remastrovaných reedícií prvých dvoch albumov.Viac
Št 27.6.2024 / Pink Whale
odporúčame!
výstava

Umenie Fantastického Odhmotnenia

Trochu komplikovaný názov výstavy vychádza z jedného diela Júliusa Kollera. Neznamená to však, že výstava je venovaná ufológii či...Viac
28.3.2024 - 11.8.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!