výstava

Mária Machatová: Labyrinty a mandaly

Na tejto výstave Mária Machatová uzatvára tému blších trhov a paralelne nachádza nové motívy v miestnom prostredí.
 

Táto akcia sa konala v minulosti
Dátum vernisáže:
29.07.2021 16:00, Št

Kurátorka: Emöke Vargová

V poslednom období Mária Machatová pracovala najmä s témou blších trhov v Bruseli, v blízkosti ktorých nejaký čas bývala. Obrazy s týmto námetom prezentovala v Galérii Čin Čin už v novembri roku 2018. Zaujala ju vtedy nekoherentná zmes na látkach rozložených predmetov rôznych tvarov aj účelov. Tieto bizarne pôsobiace zátišia miešaním vysokého a nízkeho, gýča, sakrálneho aj profánneho, naznačovali stav spoločnosti, ako aj vnútorné symbolické obsahy. Autorka však nebola v roli sudcu, ale pozorovateľa.

Motívy blších trhov boli vo svojej hybridnosti a bizarnosti vlastne akýmisi metaforickými labyrintami. Podobné súvislosti možno pozorovať aj v novších námetoch chodieb a schodísk z bratislavského industriálneho prostredia, kde má momentálne ateliér.

Postupne sa však vo výbere motívov z blších trhov začal intuitívne objavovať dôraz na kompozičný stred a kruh. Kruh je aj základom mandaly, ktorú tu vníma symbolicky ako nachádzanie stredu, seba, ochranného kruhu, vnútorného zdroja, sily atď.

Autorka sa tak iným spôsobom, opätovne vrátila k staršej téme. V období po ukončení školy namaľovala sériu obrazov pod názvom Labyrinty a mandaly, kde ju tiež zaujímali protiklady mnohosti a jednoty.

 

Odporúčame

výstava

Metro, ktorým sa nevozíme

Obrazová výstava vás prenesie do veľkej kapitoly v dejinách plánovania verejnej dopravy v našom meste prostredníctvom počítačovej...Viac
29.2.2024 - 28.2.2025 / Múzeum dopravy
odporúčame!
výstava

Z depozitára: Šach Vladimíra Clementisa

1.4.2024 - 31.5.2024 / Múzeum mesta Bratislavy (MMB)
odporúčame!
koncert

Jean-Michel Jarre feat Brian May

Ne 12.5.2024 / Incheba Open Air
odporúčame!
divadlo

New York City Night Show

Bestseller Hello. My name is Anča Pagáčová naživo! The Big Apple v malom červenom kabarete - zážitok na zožratie! Hudobné a...Viac
2.5.2024 - 8.6.2024 / Red Cat Cabaret Club
odporúčame!