V parku Novej Cvernovky začína Leto pod Palmou!

Pestrý kultúrny program a nezameniteľná atmosféra verejného parku, ktorý vzniká v rámci projektu Suť na Park. Vystúpia Modré Hory, Ľudové Mladistvá, a chýbať nebude ani legendárna Nočná, na ktorej si zahrá aj techno projekt z Berlína - Brutalismus 3000.

blog

O otvorenie letnej sezóny v parku pod Palmou sa postarajú Modré Hory, Beyuz, Tono S. a MtotheG.
Zistite viac

„Teším sa, že Leto pod Palmou môže byť akýmsi pandemickým ostrovom hudby v Novej Cvernovke. Je osviežujúce bookovať koncerty s tým, že nemusíme tŕpnuť, či ich zrušíme. Prichystali sme si skutočne bohatý program,” hovorí hudobný dramaturg Matwe Kaščák. Raperi a poéti Lyrik a Bene z generácie X vymenili motto “nudnejší jak život” za “o všetkom a o ničom rap”.

Pôvodnej zostave kryje chrbát Roland Kánik. Spoločne s Modrými Horami vystúpi aj vášnivý milovník world music, zberateľ, hudobný producent - Beyuz. O hudobný support sa postará aj zakladateľ ajlavmjuzik, vydavateľ, producent, promotér a zberateľ vinylov - Miro Gajdoš a.k.a. MtotheG. či Tóno S., ktorého viacerí poznajú vďaka jeho lyrickej ekvilibristike s mikrofónom v ruke. 

Letný návrat na koncertné pódia si užije aj skupina Ľudové mladistvá  - projekt skladateľa a klaviristu Martina „Majla“ Štefánika, ktorý kombinuje džez s folklórom. Predkapelou bude české-slovenské trio Treepop, ktoré tvorí Vojtech Drnek, Richard Šanda a Michal Šelep so žánrovým presahom od džezu cez vážnu hudbu až po voľnú improvizáciu.

Na pódiu pod Palmou sa predstaví aj Khoiba na Interior Sounds, či Bert & Friends v rámci festivalu BRaK.
Zistiť viac o BRAKu - predajnej výstave kníh s bohatým sprievodným programom - výstavy, diskusie a autorské čítania, koncerty, divadlo, workshopy i detský program. Témou tohto ročníka je “nová doba”.

Chýbať nebude ani séria legendárnych techno parties pod názvom Nočná. Už prvý júlový piatok sa predstaví Fairycore Syndicate, a posledný júlový piatok v parku pod Palmou vystúpi aj známy berlínsky techno projekt Brutalismus 3000.

„Okrem nich zahrajú aj Isobutane, Space Cats, Whithe, bieloruská umelkyňa Mustelide, hardcorové kapely pod kuratelou projektu „Robíme to pre peniaze", LUVVER, Katarzia, God & Eve, Early Millennial, Neco Neco, Ora the Molecule a mnohé ďalšie kapely a DJs, na ktorých usilovne pracujeme," dodáva Matwe Kaščák.

Súčasťou relaxu pod Palmou, ktorý do Novej Cvernovky prináša partner živej kultúry Nadácia VÚB, bude aj tanec.

Katarína Zagorski uvedie predstavenie s prvkami baletu - Pozor, porcelán. Združenie MimoOs oslávi svoje piate narodeniny, počas jedného večera pritiahnu diváka bližšie k súčasnému tancu prostredníctvom predstavení Pocitové rozUmenie a Moving Mountains.

„Tanečník Lukáš Zahy osvieži naše obrazovkami unavené oči premiérou Stenomúr 2.1.1. Veľmi sa teším, že budeme môcť vidieť aj tanečno-vizuálnu performanciu režiséra a choreografa Radoslava Piovarčiho - Charon," prezradila Jana Smokoňová, dramaturgička za divadlo a tanec v Novej Cvernovky.

Diváci sa môžu tešiť aj na predstavenie Edward II. od Divadla Iks, či obľúbený Apokabaret od Uhol_92. O pravidelný detský program pod Palmou sa postará bábkové divadlo Morgonrock.

Pre rodičov s deťmi je pripravených niekoľko nedeľných predstavení.

Pilotný príbeh O čertovi Kolofónovi poteší dynamickými gagmi tých najmenších, a množstvom vtipov a narážok aj ich rodičov. Okrem toho odohrá aj stále aktuálne Tri kocky droždia, paródiu na Tri zlaté vlasy deda Vševeda, ktorá pobaví novými dobrodružstvami z výpravy za zlým Koroňákom. Symbolicky v parku, ktorý vznikol v rámci projektu Suť na Park, odpremieruje aj Čert Kolofón a lovec plastov Zero Waste. Interaktívna hra so silným ekologickým podtextom deti priblíži základy udržateľného životného štýlu a cirkulárnej ekonomiky. 

Letný program Novej Cvernovky v parku premietne aj niekoľko skvelých filmov.

Dráma Služobníci vyrozpráva príbeh dvoch študentoch kňazského seminára v totalitnom Československu. Dokument Jak Buh hledal Karla, provokatívna road movie, postaví poľské kňažstvo zoči voči téme sexuálneho zneužívania či vymietania diabla. Príbeh učiteľky, ktorá za erotické video na internete čelí šikane a problémom v zamestnaní, rozpovie komediálna dráma a víťaz tohtoročného Berlinale, Smolný pich aneb pitomý porno.

Okrem mnohých ďalších sa už tradične predstavia aj vybrané dokumenty v rámci festivalu Ozveny Ji.hlavy, niektoré  dokonca v slávnostnej premiére. Nebude chýbať ani pravidelný Bagbet Swap, či diskusie na rôzne témy.

„Nová Cvernovka chce byť priestorom stretávania rozmanitých komunít a rozdielnych názorov a aj tým napomáhať posilňovať dôveru v spoločnosti. Preto aj počas leta ponúkneme návštevníkom v programe aj citlivé či vážne témy, či už v rámci prehliadky dokumentárnych filmov Ozveny Ji.hlavy alebo v júli v rámci mesiaca Pride,” povedal Laco Oravec. Ako dramaturg diskusného programu verí, že práve tadiaľ vedie cesta obnovenia dôvery v demokraciu, v ľudí, aj v samého seba.

Celý program Novej Cvernovky neustále dopĺňame