Umelci z Ukrajiny sa predstavia na scéne Divadla Pavla Országha Hviezdoslava

DPOH uvádza výnimočné predstavenia ukrajinských umelcov Charkivského národného akademického divadla opery a baletu Mykolu V. Lysenka. V troch predstaveniach, pod vedením šéfdirigenta, zaslúžilého umelca Ukrajiny Dmytra Morozova vystúpia sólisti, zbor opery, symfonický orchester a sólisti a tanečníci baletu.
blog

Po ruských bombardovaniach mesta Charkiv zostala budova divadla poškodená a mnohí členovia opery a baletu boli nútení opustiť mesto a krajinu. Dnes žijú na Slovensku v centre pre utečencov.

Svoju tvorbu predstavujú slovenskému publiku prostredníctvom projektu Opera Východ: Prekonávanie vzdialeností, Turné v Slovenskej republike - Európska cesta, projekt Ukrajina teraz a navždy. 

Na scéne Divadla Pavla Országha Hviezdoslava vystúpia so skladbami svetových muzikálov My Way a koncertom valčíkov a operetných árií Straussov vianočný koncert.

27. december 19:00 / My Way, hudobná šou s postavami viacerých svetových muzikálov / viac info

29. december 19:00 / Straussov vianočný koncert / viac info

Minimálne dobrovoľné vstupné: 10 €
Vstupenky je možné zakúpiť priamo v divadle pred začiatkom predstavení.

Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava venuje celú sumu z dobrovoľného vstupného Charkivskému národnému akademickému divadlu opery a baletu M.V. Lysenka.



Členovia súboru Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M.V Lysenka žijú na Slovensku, v centre pre utečencov v Gabčíkove. Svoju krajinu, rodiny a prácu neplánovali opustiť, z ich domovov ich vyhnala krutá vojna. Budovu divadla v centre Charkiva, v ktorom pôsobili, zničili útoky okupanta.

Pri myšlienke ponúknuť im našu scénu sme neváhali. Umožňujeme im tak aspoň na chvíľu návrat k ich profesionálnej činnosti a veríme, že im vďaka možnosti pracovať vrátime aj pocit ľudskej dôstojnosti. Navyše, popri pochybnostiach a negatívnych označeniach, ktoré sa zvyknú v našej spoločnosti objavovať, ich verejnosti predstavíme ako kreatívnych umelcov, nie iba ako pasívnych prijímateľov pomoci.

Z nášho pohľadu je dôležité aj to, aby sme priniesli nielen slovenským divákom, ale aj občanom Ukrajiny, ktorí museli utekať pred vojnou a žijú v našom meste, ich kultúru a sprostredkovali im aspoň na chvíľu kontakt s domovom, hovorí riaditeľka divadla Valeria Schulczová.