Noc divadiel bude bláznivá a dramatická

17. novembra sa bude v 11 mestách po celom Slovensku konať 3. ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov – Noc divadiel 2012. Tretiu novembrovú sobotu sa v 39 divadlách bude hrať a žiť.

blog

Naša Noc divadiel 2012 bude bláznivá, dramatická, hlboká, odhalená, nabitá, vyšťavená, impulzívna, závistlivá, éterická, šialená, tajomná, návyková… Aká bude tá vaša?

Počas bláznivej a roztlieskanej Noci divadiel 2012 si vyberie každý – milovník tragédie, coolnes drámy, opery, súčasného tanca, muzikálu, klasických inscenácií, rozprávok, fanúšik tradičného marionetového divadla, tieňového divadla i komornej monodrámy.

Okrem divadelných inscenácií je súčasťou „Noci“ aj spoločné tlieskanie a uvažovanie o revolúcii, státie vo svetle reflektorov, pre najmenších skúšanie predstavenia a účinkovanie v ňom, pozeranie do kuchyne klasikov i študentov drámy, koncerty hereckých osobností a spoločné muzicírovanie s tvorcami, autorské čítania, diskusie s umelcami, vodenie bábok, cesty do zákulisia, čakanie na noc pri pohári vody, projekcie filmov, ale aj záznamov divadelných inscenácií, polnočné prekvapenia a veľa ďalších, nielen divadelných zážitkov.

Divadelný maratón Rádia Regina

Podujatie odštartujeme audiomostom v rozhlasovom éteri Rádia Regina Slovenského rozhlasu. Od 18.00 hod. do 19.00 hod. sa divadlá spoja s divákmi po celom Slovensku a diváci prostredníctvom živého vysielania nasajú atmosféru z rôznych javísk naraz.

Spoločný potlesk

Počas Noci divadiel sa divadlá spoja medzi sebou a s divákmi v rôznych mestách a v tom istom čase. Presne o 19.00 hod. zaznie vo všetkých divadlách naraz spoločný potlesk, ktorý je od nepamäti symbolom divadla. Divadelníci a ich diváci si spoločne navzájom zatlieskajú.

Program bratislavských divadiel

Bratislavské Biele divadlo začína program od 20.00 hod. predstavením Diagnóza fyzika, okrem recepcie pripravilo aj divadelnú mozaiku – Výber z Bieleho divadla.

Bratislavské bábkové divadlo je pre deti otvorené celé popoludnie. Účastníci štyroch tvorivých dielní spolu pripravia a naskúšajú predstavenie, ktoré pre nich v závere, a pre dospelých v úvode Noci, o 18.00 hod. spoločne odprezentujú.

Dezorzovo Lútkové Divadlo otvára Noc bez potlesku a od 20.00 hod. uvedie bábkové divadlo pre dospelých – Tragédiu z Extazu. Pozor vhodné od 18 rokov.

Divadelný súbor GONG spracoval tému Jacka Rozparovača, rovnomernú inscenáciu pre mládež od 15 rokov zahrá o 18.00 hod.

Dvoma inscenáciami z repertoáru, Kým kohút nezaspieva a Ženba, sa počas noci predstaví aj Arteatro.

V študentskom Divadle LAB nazrú návštevníci priamo do príprav divadelného predstavenia, od 19.00 hod. sú pre nich pripravené ateliéry scénografie a bábkovej tvorby. Tesne pred polnocou o 23.00 hod. uvedú predstavenie Plynová lampa.

Divadlo Ludus pripravilo o 14.00 hod. interaktívne predstavenie Popletená pančucha.

Divadle Non.Garde si návštevníci o 20.00 hod. pozrú čerstvú novinku z produkcie, autorskú inscenáciu Rôzne kapitoly tej istej knihy a potom môžu s členmi divadla čakať pri poháriku vody na „Noc“.

Divadlo Skrat pripravilo o 20.00 hod. scénické čítanie z divadelných hier Martina Ciela.

Tanečno-činoherné predstavenie Dlhá noc, ktoré vzniklo spojením divadiel elledanse a GunaGu zahrajú v divadle elledanse hneď dvakrát – o 20.00 hod. a 22.30 hod. Večer sa uzavrie filmom.

Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa návštevníci po predstavení Básnik a kočka o 19.00 hod. dočkajú autogramiády s hercami Lukášom Vaculíkom a Katarínou Hrachovcovou. Pre zvedavcov zahrá v divadelnom bufete SĽUK a do zákulisia divadla ich prevedie Fantóm divadla.

Stanislav Štepka predstaví návštevníkom Radošinského naivného divadla v podobe inscenovaných výstupov svoju novú hru „Polooblačno“. Čaká ich aj posedenie a muzicírovanie so súborom a dva hudobné recitály.

Slovenské národné divadlo pripravilo na 19.30 hod. a 21.30 hod. moderovaný večer Baletu SND s ukážkami Labutieho Jazera. Aj Kone sa skúšajú je názov netradičnej interaktívnej skúšky v časoch od 20.00 hod. a 21.00 hod. dva týždne pred premiérou inscenácie Aj kone sa strieľajú. O opere sa bude v SND diskutovať od 20.00 hod. počas diskusného klubu Mladí v opere, opera pre mladých a od 21.30 hod. Quo vadis, Opera SND?.

Štúdiu 12 sa spájajú tri divadelné súbory. Divadlo Zrakáč uvedie od 16.00 hod. Študentove šibalstvá, od 19.00 to bude film o Divadle bez domova a posedenie pri bezďáckej káve a v závere večera Prekvapenie z Dvanástky.

Štúdio L+S uvedie o 19.00 hod. spektakulárnu vernisáž a monodrámu Hotovo. Schluss, na ktoré prijal pozvanie špeciálny hosť Peter Turrini.

TICHO a spol. otvára o 19.00 hod. „Noc“ koncertom Mariána a Martina Geišberga. Program pokračuje diskusným večerom Ľuby Lesnej, ktorá vyspovedá novinárku Agnešu Kalinovú.

Brány divadiel ostanú otvorené aj v Banskej Bystrici, Bátovciach, Košiciach, Martine, Nitre, Prešove, Prievidzi, Trnave, Zvolene a Žiline.

Pozrite si tiež:

Programový leták na stiahnutie