Najlepšie filmy roku na DAFilms

V roku 2020 oslávila streamovacia platforma DAFilms 15 rokov. Pri tejto príležitosti pripravil slovenský portál predvianočný programový špeciál Best of DAFilms.sk. Suverénnym diváckym hitom medzi hranými filmami sa stal film Marka Škopa Nech je svetlo, najsledovanejším dokumentom Hluché dni Pavla Pekarčíka. 

blog

V roku 2020 oslávila streamovacia platforma DAFilms 15 rokov od svojho založenia a zároveň prvý rok existencie regionálnej pobočky DAFilms.sk. Pri tejto príležitosti pripravil slovenský portál predvianočný programový špeciál Best of DAFilms.sk, do ktorého sú zaradené najobľúbenejšie snímky, uvedené v online premiére v tomto roku.

Suverénnym diváckym hitom medzi hranými filmami sa stal film Marka Škopa Nech je svetlo, najsledovanejším dokumentom Hluché dni Pavla Pekarčíka.
Domáce tituly vo výbere dopĺňajú aj zásadné filmy medzinárodného katalógu - predovšetkým víťazný titul každoročného ocenenia Doc Alliance Selection Award, ktorý 14. decembra počas online ceremoniálu udelili riaditelia siedmich kľúčových európskych dokumentárnych festivalov. Cenu získal film Duchovia: Dlhá cesta domov portugalského režiséra Tiaga Siopu.

Programový špeciál Best of DAFilms.sk utvárajú samotní diváci podľa toho, čo v tomto roku najviac sledovali a vyhľadávali. Popri spomínaných tituloch Nech je svetlo a Hluché dni sa do rebríčku najsledovanejších prebojovali aj filmy Amnestie Jonáša Karáska, či šokujúci dokument Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V sieti.

Z animovaných filmov sa najvyššie vyšplhal Šarkan Martina Smatanu. U divákov obstáli aj držitelia akademickej ceny Slnka v sieti - Tomáš Krupa s filmom Dobrá smrť, či Punk je hned! Juraja Šlauku. Kolekciu vianočného výberu doplnili programoví kurátori o výrazné novinky z katalógu a osobné odporúčania výnimočných titulov, ktoré by nemali zapadnúť. Medzi vybrané filmy sa tak dostali tituly ako Alchymická pec dvojice Oľha - Daňhel alebo originálne dokumentárne sci-fi FREM Viery Čákanyovej.

„Máme za sebou takmer rok od spustenia slovenskej pobočky streamovacej spoločnosti DAFilms.sk a tento krok smerom k lokálnej ponuke sa ukázal ako správne rozhodnutie,“ hovorí projektová manažérka DAFilms.sk Dorota Zacharová.
Počet našich divákov sa od začiatku roku výrazne zvýšil a potvrdil nám, že záujem o domácu produkciu nie je len želanie producentov ale povzbudivá skutočnosť. Náš katalóg sme rozšírili na vyše 550 prevažne slovenských a českých titulov a do nového roka ideme s ambicióznymi akvizičnými plánmi zo súčasnej tvorby aj filmovej klasiky. Taktiež nás veľmi teší, že sme v tomto pandémiou poznačenom roku úspešne spolupracovali s festivalom Jeden svet na jeho online podobe, ktorá prekonala naše aj divácke očakávnia.“

Pestrosť programu s československou klasikou
Medzi najsledovanejšie filmy na DAFilms sa prebojovali aj klenoty z fondu československej kinematografie ako Intímne osvetlenie alebo Ostro sledované vlaky, ktorých režiséri nás v tomto roku opustili. Velikáni československej novej vlny Ivan Passer a Jiří Menzel svojím osobitým spôsobom zanechali výraznú stopu v našej kinematografii a ovplyvnili svojou tvorbou celý rad divákov a ďalších filmových tvorcov.

Vyhlásenie víťaza Doc Alliance Selection Award
Ohliadnutie za tohtoročným celosvetovým dianím v dokumentárnom filme predstavuje cena Doc Alliance Selection Award. Cena je od roku 2008 udeľovaná siedmimi európskymi festivalmi združenými pod Doc Alliance -  CPH: DOX, Doclisboa, Millenium Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, MFDF Ji.hlava a Visions du Reel - ktoré stoja za samotnou platformou DAFilms. Každý zo zúčastnených festivalov nominoval na cenu jeden film a do poroty jedného filmového kritika zo svojej krajiny.

Cenu, ktorá sa bežne vyhlasuje počas festivalu v Cannes, odovzdali riaditelia aliančných festivalov v pondelok 14. decembra počas online ceremoniálu režisérovi Tiagovi Siopovi za snímku Duchovia: Dlhá cesta domov. Víťazný dokument divákov privádza na portugalský vidiek, ktorý mu slúži ako protipól k modernej uponáhľanej dobe. Diváci ho môžu vidieť exkluzívne na DAFilms.sk do 24. decembra.


 
Zoznam filmov v programovom špeciáli Best of DAFilms.sk 2020

Hrané filmy
Nech je svetlo, r. Marko Škop
Amnestie, r. Jonáš Karásek
Intímne osvetlenie, r. Ivan Passer
Ostro sledované vlaky, r. Jiří Menzel

Animované filmy
Šarkan, r. Martin Smatana
Sh_t Happens, r. Michaela Mihalyiová, David Štumpf

Dokumentárne filmy
Hluché dni, r. Pavol Pekarčík (
Dobrá smrť, r. Tomáš Krupa
Ukradnutý štát, r. Zuzana Piussi
Alchymická pec, r. Adam Oľha, Jan Daňhel
FREM. r. Viera Čákanyová
V sieti. r. Barbora Chalupová, Vít Klusák
Skutok sa stal, r. Barbora Berezňáková
Stratený domov, r. Juraj Mravec

Z medzinárodného katalógu
Nespôsobilý: V mysli Donalda Trumpa, r. Dan Portland

Víťazný film Doc Alliance Selection Award 2020
Duchovia: Dlhá cesta domov – r. Tiago Siopa
Nominácia Doclisboa