Máj v Slovenskej národnej galérii

V máji bude SNG plná akcií, výstav a umenia. Je to zároveň posledný mesiac, kedy si môžete pozrieť výstavy Motýľa nekúpiš. Súčasné umenie darované Tatra bankou a 7x7. Sedem slobodných úvah o umení. Otvárame novú výstavu študentskej umeleckej súťaže Máš umelecké črevo?, na ktorej predstavíme finálové projekty. Tešíme sa na veľkú akciu Noc múzeií a galérií, kde opäť zažijeme, aké je to užiť si galériu v noci. Spúšťame aj špeciálnu sériu prednášok o svetovom výtvarnom umení pre seniorov a seniorky. Nebudú chýbať ani rodinné programy.

blog

 

Svetové umenie. Prednášky o výtvarnom umení 60+
máj / jún 2022 / každý pondelok o 14:00

Pozývame seniorov a seniorky na prednášky o výtvarnom umení. Zaraďte do svojho programu trochu viac umeleckých zážitkov! Či už ste stálymi návštevníkmi galérie, alebo ju objavujete po prvýkrát, cyklus prednášok je zostavený tak, aby vzbudil vašu zvedavosť o národnú zbierku a prehĺbil vaše vedomosti o výtvarnom umení.
Stretnutia budú prebiehať raz týždenne od 9. mája do 6. júna vždy v pondelok o 14.00. Na prednáškach Zuzany Ludikovej, kurátorky zbierok starého umenia SNG, preskúmame 300-ročné dianie vo vybraných témach. Na prednášky sa netreba registrovať.  

Máš umelecké črevo? – Sloboda voľby. Výstava finálových projektov

Máš umelecké črevo? je medzinárodná platforma venujúca sa edukácii v oblasti umenia, ktorá každý rok organizuje umeleckú súťaž pre tímy žiakov/žiačok stredných škôl a gymnázií. Výstava predstaví najlepšie slovenské projekty tohto ročníka súťaže na tému Sloboda voľby
Viac informácií nájdete na stránke umeleckecrevo.sng.sk, na Facebooku a Youtube kanáli súťaže.

 

úúú session#4: Katalin Ladik (HU)
12. máj 2022 / 18:00

Svetoznáma umelkyňa Katalin Ladik sa v performancii HOMO LUDENS – The Child in Adult. The Joy of Sound and Movement zameria na nájdenie a oslovenie nášho vnútorného dieťaťa. Hodinový program pozostáva z naživo interpretovanej autorskej zvukovej poézie a audiovizuálnej prezentácie tvorby Katalin Ladikovej, ktorá v spolupráci s Josefom Schreinerom uvedie zvukové poémy White BirdFour Black Horses are Flying Behind MeIce Bird či If a Flame Would Fade Away.
Súčasťou jedinečného zážitku bude zvuková interpretácia netradičných grafických partitúr – zošívaných červených plátien, novinových a  časopiseckých výstrižkov, vzorových šablón či farebných koláží.

 

BookObrazy: Marta Meszárosová: Etiketa – pravidlá slušného správania
13. máj 2022 / 16:30

Zdajú sa vám medvede neohrabané? Medveď z tejto knižky je celkom iný! Naučí nás pozdraviť sa, ako sa obliecť a správať pri rôznych príležitostiach a mnoho ďalšieho.
Interaktívne čítanie s aktivitami je určené rodinám s deťmi od 4 rokov. Rezervácia: michaela.kovacova@sng.sk

Noc múzeí a galérií v SNG Bratislava
14. máj 2022 / 15:30 - 23:00

Po dvoch rokoch sa vraciame k tradičnej a populárnej Noci múzeí a galérií. V SNG sme si pre vás pripravili bohatý program, od poobedia až do polnoci pozývame na workshopy pre deti aj dospelých či kurátorkské výklady. Pre všetkých nedočkavcov urobíme prehliadku stavby novej SNG. Erik Binder ako živý umelec príde predstaviť svoje dielo a celé to zakončíme nocou výnimočných videoklipov s Petrom Konečným a DJ setom do pohody aj tanca.

Autorské prezentácie: Motýľa nekúpiš – Denisa Lehocká
19. máj 2022 / 18:00

Tvorbu Denisy Lehockej s prihliadnutím na jej diela, ktoré obohatili zbierku SNG v roku 2021 a sú súčasťou aktuálnej výstavy Motýľa nekúpiš, predstaví Alexandra Kusá.

Rodinná nedeľa: Čas pre umenie
29. máj 2022 / 15:00 - 17:00

Výtvarné umenie často vnímame ako čosi, čo pracuje skôr v priestore a s priestorom. No pre mnohých súčasných umelcov a umelkyne je nielen témou, ale aj nástrojom rovnako aj čas. Aký význam má čas pre umenie? Nájdite si čas na umenie a preskúmajte s nami jeho možnosti a významy. Program je vhodný pre rodiny s deťmi vo veku 6-12 rokov.

Zoom: zaostrené na dielo
8. máj / 22. máj od 15:00 - 17:00

Krátky výklad na výstave Motýľa nekúpiš priblíži dielo Mareka Kvetana Echo (2018). Zastaviť sa môžete kedykoľvek v uvedenom čase.

- - - - - - - 
Výstava Motýľa nekúpiš. Súčasné umenie darované Tatra bankou prezentuje najnovšie prírastky do zbierok SNG autorov a autorky strednej generácie slovenského súčasného umenia. Erik Binder, Marko Blažo, Marek Kvetan, Denisa Lehocká a Milan Tittel spolu ponúkajú rozmanitú, ale súrodú zmes rozličných prístupov, médií a tém v súčasnom umení.
Pozrite si výklad kurátoriek Petry Hanákovej, Lucie G. Stach a Alexandry Tamasovej, ktoré vám predstavia autorov, diela a veríme, že nás nalákajú aj na návštevu SNG.