Leto v SNG

V SNG vám v lete okrem výstav ponúkame aj bohatý sprievodný program. Vo všetkých pracoviskách po celom Slovensku vás čakáme s jedinčnými zážitkami. Príďte si k nám oddýchnuť, inšpirovať sa a nachajte sa na chvíľu ovládnuť umením.

blog

Výstavy 

Vo výklade: Martin Bu
Výstavný cyklus Vo výklade - v okne Berlinky Esterházyho paláca pokračuje predstavením diela predčasne zosnulého mladého dizajnéra a keramika Martina Bu (1976 - 2021). Pozrieť si môžete jeho dielo Fabriky - dvojicu plastík/váz, ktoré sú súčasťou Zbierky úžitkového umenia a dizajnu SNG a celkom konkrétne sa vzťahujú na domáce keramické dejiny. Dielo bude sprístupnené od 18. júla 2021.

Akcia Zet pokračuje!
Pokračujeme v našej umenovednej výprave, ktorú výtvarník Marcel Mališ započal na konci minulého roka. Popri vytváraní rôznych prednášok, videií či podcastov sa nám podarilo spustiť aj samostatnú webstránku celého projektu, kde nájdete všetko prehľadne zoradené. Projekt tak dostal novú podobu, ktorá za sebou necháva výraznú digitálnu stopu. Vyberte sa s nami na túto výpravu!

Avatsýv. Labyrint Erika Bindera
Samostatná výstava Erika Bindera (1974) nadväzuje na projekty umelcov a umelkýň strednej generácie pre SNG. 
Trvanie do: 31.12.2021

Prečítajte si viac

7x7. Sedem slobodných úvah o umení
Projekt 7×7. Sedem slobodných úvah o umení, kolektívne dielo kurátorov SNG, reaguje na rozmach online kultúry počas karanténnych opatrení pre pandémiu covid-19. 
Trvanie do: 31.12.2021

Prečítajte si viac

Antimúzeum J.K.
Základom vôbec prvej samostatnej expozície venovanej Júliusovi Kollerovi je súkromná zbierka, ktorá vznikla v roku 1998. Hlavnú časť vystavenej zbierky tvoria antiobrazy, v ktorých sa Koller vyrovnával s konceptuálnym umením a dobovou klímou. 
Trvanie: celé leto

Vo výklade: Peter Bartoš, spolupráca Ľudmila Rampáková, Viliam Figusch a občania
Nový výstavný cyklus Vo výklade každý druhý mesiac vo verejnom priestore predstavuje diela vizuálneho umenia reagujúce na aktuálne otázky súčasného spoločenského života. 
Trvanie do: 17.7.2021

Prečítajte si viac

Zóna Výtvarnej rozcvičky
Výtvarná rozcvička je séria krátkych edukačných animovaných videí, ktoré pri vzdelávaní a sprístupňovaní výtvarného umenia využívajú digitálne reprodukcie. V jednotlivých dieloch sme rozpracovali témy telesnosti, náboženstiev, konfliktov, urbanizmu a pozreli sme sa aj na základné vyjadrovacie prostriedky výtvarného umenia. Stretnite sa naživo s dielami z videí a vyskúšajte si výtvarné workshopy priamo na výstave.
Trvanie do: 19.9.2021

Máš umelecké črevo?  - Idol
Máš umelecké črevo? je medzinárodná platforma venujúca sa edukácii v oblasti umenia, ktorá každý rok organizuje umeleckú súťaž pre tímy žiakov/žiačok stredných škôl a gymnázií. Výstava predstavuje víťazné projekty tohto ročníka súťaže na tému Idol tímov zo Slovenska, z Českej republiky a Maďarska. 
Trvanie do: 4.7.2021

Prečítajte si viac

Experimentálne expozície
Krajina za mapou
Trvanie: Celé leto


Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov zachováva veľkú zbierku kníh spisovateľa, kritika a satirika Kornela Földváriho a jeho ženy Nade a zároveň zachytáva jeho zberateľskú vášeň a osobnosť. Vyberte si z vyše 11 000 kníh, ktorými si môžete listovať v príjemnom prostredí určenom na štúdium, relax a kultúrno-spoločenské udalosti. 

Krátka 15-minútová interaktívna projekcia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, prepojená so sériou animovaných videí o slovenských výtvarníkoch, je určená deťom so záujmom o históriu umenia, ako aj laickým či poučeným dospelákom. Projekcia rozpráva príbeh umenia spôsobom, ktorý skĺbi poznanie a zábavu a vzbudí u návštevníka túžbu vedieť viac.

Od 14. 1. 2020 / Kurátorka: Petra Hanáková 
Archív Júliusa Kollera je venovaný jednému z našich, vo svete najrešpektovanejších, umelcov a vychádza z Kollerovej pozostalosti uloženej v SNG. Pár sond do tohto materiálu nemá ambíciu podať komplexnú správu o jej obsahu. Výber je v podstate náhodný, predurčený stupňom digitalizácie dokumentov a ich povahou, pričom niektoré časti expozície sú z času na čas obmieňané. Keďže ide o citlivé papierové nosiče, prezentujeme časť diel vo forme faksimile. 

------------------------

Sprievodný program:

August
5.8.2021 o 18.00 Kurátor a hosť: O väzbách umenia a jedla v baroku

8.8.2021 o 15.00 Zoom: Zaostrené na dielo

12.8.2021 o 18.00 Kurátorský výklad: Labyrint Erika Bindera

19.8.2021 o 18.00 Kurátor a hosť: Zlato - aura vzácnosti

22.8.2021 o 15.00 Zoom: Zaostrené na dielo

Ponuka letných kurzov: 

Letný kurz kresby 2
od 3. 8. do 24. 8. 2021 / 18.30 – 20.30 / cena: 40 € (4 stretnutia) / rezervácie: katarina.siposova@sng.sk

Príďte si spríjemniť letné večery stretnutiami na Letnom kurze kresby pod vedením výtvarníčky Slavomíry Ondrušovej. Každý augustový utorok vás čakajú jedinečné stretnutia v mimogalerijných priestoroch, vonku, na ulici či v parku. Počas štyroch tematických stretnutí vám bude sprostredkovaný iný pohľad na kresbu v plenéri.
Témy stretnutí: Detailná skica, Perspektíva, Výhľad a nadhľad, Interiér/exteriér. 

Program Slovenskej národnej galérie