[fjúžn] - Týždeň nových menšín - Bratislava bude opäť patriť cudzincom

Od 18.4. do 24.4.2013 orga­nizuje Nadácia Milana Šimečku ďalší ročník najexotickejšieho festivalu u nás. Jeho cieľom je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr a zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku.

blog

Od roku 2011 je to však i názov multikultúrneho festivalu predtým známeho ako Týždeň nových menšín. Jeho cieľom je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu.

Tak ako každý rok čaká návštevníkov pestrá ponuka podujatí – koncertov, tanečných a divadelných predstavení, filmových projekcií, výstav, diskusií, tvorivých dielní, či neformálnych stretnutí.

Festival otvorí divadelné predstavenie Sólo pre Lu, v ktorom účinkuje čínska speváčka z českej „utečeneckej“ kapely All Star Refjudží Band.

Každý deň čakajú na divákov aj tematické filmy, spomedzi ktorých možno spomenúť premiéry filmov Malá Hanoj, Zasľúbená zem, prosím, vystupovať a Aj my sme tu doma. Opomenúť nemožno ani oceňovaný dokument Jaurès či kultový E.T. Mimozemšťan.

Zafjúžnovať si budú môcť aj tí najmenší, pre ktorých pripravili organizátori žúrku S Fúziou a Fúzikom do lesa, ťuťuli-muťuli Spoznajme iné kultúry, rodinný workshop [fjúžn] v galérii či scénické čítanie Dračí polévka.

Na festivale sa predstaví aj mladá generácia umelcov – študenti Divadelnej fakulty pozývajú na hru Zachráň si svojho Afričana, budúci filmári sa odprezentujú troma študentskými filmami v bloku nazvanom VŠMUltikulti.

Poľský inštitút a A4 – Priestor súčasnej kultúry budú počas celého trvania festivalu hostiť medzinárodnú výstavu plagátov Migrace do Evropy, ktorá je výsledkom súťaže mladých výtvarníkov z 23 krajín.

Festival už tradične sfjúžnuje aj s viacerými obľúbenými formátmi ako Češi, vitajte!, Hedonistická nedeľa, literarnyklub.sk, Czecho Mecho či Kreatívne ráno, v rámci ktorého budete môcť dať si raňajky s fotografkou Oljou Triaškou Stefanovič pôvodom zo Srbska.

Týždeň nových menšín v neposlednom rade ponúkne aj množstvo rozmanitých stretnutí s komunitami migrantov. Keďže hudba je asi najlepším spôsobom zbližovania ľudí rôznych kultúr, môžu sa Bratislavčania tešiť aj na sériu zaujímavých koncertov takých interpretov ako Aches, Načeva & Justin Lavash, The Raw Bishops či Woluux a Karaoke Tundra.

Premiérovo na festivale predstavia svoj nový spoločný projekt founý aj hudobníci Bene a Frank Winter. Tak ako vlani festival vyvrcholí spoločným koncertom La3no Cubano a utečencov z tábora v Rohovciach.

Priaznivci rozmanitosti a exotiky by preto mali odteraz sledovať webstánku festivalu a facebookovú stránku festivalu, kde budú pravidelne pribúdať čerstvé informácie.

Sledujte priebežne aktualizovaný program a infromácie o festivale na Citylife.sk