iná akcia

Deň otvorených dverí v Slovenskom technickom múzeu

Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy v Bratislave ako múzejná inštitúcia dokumentuje históriu dopravy už dvadsať rokov. Pri tejto príležitosti pripravuje múzeum deň otvorených dverí a sprievodný program k výročiu.

 

odporúčame!
Táto akcia sa konala v minulosti

O múzeu
Múzeum bolo pre verejnosť sprístupnené 24. júna v roku 1999. V stálej expozícii je prezentovaná vzácna kolekcia historických dopravných prostriedkov cestnej a železničnej dopravy, ktorú sa podarilo sústrediť aj vďaka úsiliu skupiny nadšencov pre dejiny dopravnej techniky.

Múzeum dopravy je situované v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov, prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia. Koľajisko, na ktorom sú prezentované železničné vozidlá, je pamätným miestom, kam v roku 1848 prišiel prvý parný vlak na území Slovenska. Expozície sú umiestnené v bývalých skladoch, postavených v charakteristickom priemyselnom štýle začiatku 20. storočia.

Pri príležitosti 20. výročia vzniku Múzea dopravy v Bratislave je pripravený sprievodný program:

Významným podujatím 20. výročia vzniku Slovenského technického múzea – Múzea dopravy je sprístupnenie štatutárnej výstavy pod názvom Čaro bakelitu. Zámerom výstavy je poukázať na široké využitie prvej umelej hmoty nielen v priemysle, ale aj v domácnosti a v bežnom živote od 20. rokov 20. storočia. ,,Výstava prezentuje okolo 300 exponátov československej i zahraničnej proveniencie, prevažne zbierkových predmetov Slovenského technického múzea, ale aj predmetov z kolekcií súkromných zberateľov,“ doplnil autor výstavy Ing. Ladislav Klíma, kurátor zbierok Priemyselný dizajn a Fotografická technika. Vernisáž výstavy sa uskutoční 24. októbra o 17.00 hodine.

Pri príležitosti 20. výročia bude emitovaná aj nulová ,,0“ eurobankovka, zberateľskej hodnoty pre všetkých nadšencov dopravy s motívmi Škoda 743 Garde kupé, Parný rušeň 434.128, NKP Remorkér Šturec, exponát Schönbachovo návestidlo z druhej polovice 19. storočia. Sviatočné popoludnie návštevníkom a hosťom podujatia spríjemní hudobná zložka v podaní „Radovan Tariška Duo“.

Deň otvorených dverí v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu dopravy v Bratislave
Počas dňa otvorených dverí dňa 26.10. budú
od 10.00 do 15.00
hodiny v klubovni prebiehať Tvorivé dielne z hliny.
O 15:30 je pre najmenších návštevníkov pripravené Divadlo ZKufraVon s predstavením Pinokio.
Pre milovníkov modelov pripravilo zoskupenie KF Model ukážky zo svojej tvorby.
O občerstvenie počas podujatia sa postará kávová trojkolka - on the road.
Odborný kurátorský výklad k výstave Bakelit bude prebiehať v časových intervaloch o 11.00, 14.00 a o 16.00 hodine.

Krátko z expozícií STM – Múzea dopravy v Bratislave
Pobočka Slovenského technického múzea Košice - Múzeum dopravy v Bratislave je
komplexným múzeom dopravy, t. j. stálou expozíciou dopravných prostriedkov cestnej a železničnej
dopravy. Pozostáva zo štyroch expozícií:
STM - Múzea dopravy v BratislavePlocha (m2)
História cestnej dopravy
Vývoj železničnej techniky na Slovensku – koľajisko
Míľniky slovenského motorizmu v 2. polovici 20. stor.
Vývoj železničnej zabezpečovacej a oznamovacej techniky

Múzeum dopravy prezentuje historický vývoj cestnej a železničnej dopravy na území Slovenska. Nachádza sa v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov Prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z polovice 19. storočia.

Expozíciám železničných odvetví traťového hospodárstva, oznamovacej, návestnej a zabezpečovacej techniky dominuje dioráma dopravnej kancelárie. Na koľajovom poli so zbierkou ručného náradia pre údržbu traťového zvršku je vystavená ľahká ručná drevená drezina a motorová osobná drezina Tatra T 15/52 (1947). Nasleduje „lampáreň” a zbierka zvonkových návestidiel, zaujme najmä Schönbachovo návestidlo.

V expozícii cestnej dopravy našu pozornosť pútajú historické bicykle, motorový tricykel Ariel a tri motocykle zn. Čechie – Böhmerland. Automobily zn. Tatra, Škoda, Praga, Aero a Jawa prezentujú medzivojnovú československú produkciu. Značku Fiat zastupuje 500 a Topolino, značku Mercedes-Benz prezentuje 320 Roadster (1937). Značku Praga zastupuje unikátna 6-valcová Praga Golden (1937).

Expozíciu dopĺňajú motocykle domácich i zahraničných značiek. Pri vstupe do Expozície cestných vozidiel po druhej svetovej vojne je umiestnená dioráma ruín mesta s vojenskými vozidlami nemeckej či americkej výroby. V tejto hale slúži na expozíciu malých cestných vozidiel vyrobených po druhej svetovej vojne. A to zn. Škoda, ktoré sú reprezentované typmi Populár, 1101 Tudor, Octavia, Octavia combi, 1100 MBX, 1100, 100, a aj novšie ako Garde či Favorit. V časti haly je prezentovaný vývoj vozidiel v Bratislavských automobilových závodoch BAZ v Bratislave koncom 20. storočia, z ktorých sú tu napr. MNA 1000, MNA 900, Mibra 2000 ako vozidlo sanitnej služby.

Zaujímavým zbierkovým predmetom je remorkér „Šturec“, reštaurovaný v areáli Zimného prístavu. Remorkér tvorí základ pripravovanej expozície vodnej dopravy.

Odporúčame

divadlo

Pozsony Dance Club

Bratislava, Preßburg, Pozsony. Mesto, ktoré začína stále odznova, ale minulosť ho aj tak znovu dobehne. Osudy a príbehy hostí...Viac
20.5.2024 - 30.9.2024 / DPOH
odporúčame!
koncert

La Fanfarria del Capitán (ARG)

Argentínska formácia La Fanfarria del Capitán zavíta s posledným albumom El Cantomanto v posledný júlový deň na palubu lode Pink...Viac
Ne 30.6.2024 / Pink Whale
odporúčame!
festival

Grape 2024

9.8.2024 - 10.8.2024 / letisko Trenčín
odporúčame!
výstava

VyNIKAjú. Ukryté pod šatami

1.3.2024 - 31.5.2024 / Apponyiho palác MMB
odporúčame!