výstava

Ladislav Lakatoš / Fikcie

Mercury Gallery a kurátorka Ľudmila Pašková si Vás dovoľujú pozvať na výstavu " Fikcie" výtvarníka Ladislava Lakatoša do Mercury Gallery, Zadunajská cesta 27, Bratislava-Petržalka.

Táto akcia sa konala v minulosti

Kurátorka: Ľudmila Pašková

Ladislav Lakatoš
Narodil sa v Banskej Bystrici v ktorej žije a tvorí dodnes. V detstve sa spoznal s Milanom Šteskom, ktorý v tom čase bol výtvarný pedagóg na Základnej umeleckej škole vo Zvolene. Od neho získal mnoho podnetov inšpirácií a hlave záľubu k výtvarnému umeniu, ktorá trvá až dodnes hoci jeho profesijné zameranie je technického smeru. Riadi sa citátom francúzskeho maliara Gustava Courbeta (1819 – 1877) - „Maľuj, čo vidíš, čo cítiš a čo chceš. “. Jeho abstraktné obrazy sú dramatické, atmosférické a dynamické. Štýl maľby, známy ako „abstrakcia“, zahŕňa tempo štetcov a paletový nôž, jemné podfarbenie a odstupňovanie úprav farieb, ktorých obrazy sú zámerne nešpecifické pre žiadne miesto, alebo čas, pretože jeho cieľom je, aby sa divák vyvíjal a rozvíjal svoju predstavivosť . Vo svojej tvorbe má veľkú túžbu stimulovať umeleckých divákov, aby preskúmali svoju vlastnú interpretáciu jeho práce. Tento proces má byť vyvážený medzi jeho tvorivou túžbou a interpretačnými činmi divákov. Umenie je v konečnom dôsledku o tomto ľudskom spojení. 

Či už jeho obrazy vám pripomínajú niečo čo ste skutočne videli, alebo vyvolávajú určitú emóciu alebo pamäť, snaží sa prostredníctvom tejto abstrakcie vyrovnať zmysel pre materializmus a spiritualizmus. Abstraktný expresionizmus je ilúzia, ktorá nás vezme preč od reality, a potom ďalej nám pomáha lepšie pochopiť realitu. 
Nový obraz vždy začína cez množstvo emócií, ktoré sú starostlivo zvažované a vyjadrené prostredníctvom farieb a foriem, čo ponúka divákovi priame vizuálne spojenie s jeho mysľou. Maľbu používa, ako spôsob lepšie pochopiť ľudský stav, ku ktorému sme všetci každodenne viazaní. Jeho práca odráža vlastné myšlienky emócie a pocity. Niekedy sa obraz môže zdať pokojný a harmonizovaný, zatiaľ čo na iný deň sa tá istá scéna môže zdať búrlivá a nepoddajná.

Tvorivé aktivity viedli k viacerým individuálnym výstavám. Jeho diela možno nájsť v súkromných zbierkach milovníkov umenia.

Odporúčame

koncert

Stoned Jesus (UA) + Dopelord (PL) - open air

Koncom júla sa u nás zastaví legendárne ukrajinské trio Stoned Jesus. Ako support zahraju ich poľskí stoner/doom dritiaci...Viac
Ne 28.7.2024 / Pink Whale
odporúčame!
koncert

Už jsme doma (CZ) + Schmrntz

Koncert legendárnej kapely česko-slovenského undergroundu, ktorá ani po takmer 40 rokoch nestráca na sile a údernosti. Doplní ich...Viac
Pi 21.6.2024 / Pink Whale
odporúčame!
koncert

DJ Shadow: Danube Music Day

St 26.6.2024 / Majestic music club
odporúčame!
film

Diktátor

Ut 7.5.2024 / Kino Lumière
odporúčame!