film

Cenová vojna o banány + To pravé miesto - 9 ostrovov

Až tretina banánov dovezených do Európy končí na nemeckých stoloch, ich cena však pred pár rokmi začala byť problematická. / Snímka To pravé miesto - 9 ostrovov divákom ukáže prostredie Azorských ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v strede Atlantického oceánu. 

Táto akcia sa konala v minulosti

Až tretina banánov dovezených do Európy končí na nemeckých stoloch, ich cena však pred pár rokmi začala byť problematická. Importéri spustili cenovú vojnu proti sebe navzájom aj proti vlastným dodávateľom. Nemecká režisérka vypočula všetky strany sporu, aby preskúmala dopad tejto situácie na pestovateľov, predajcov aj konečného spotrebiteľa. Výsledok jej výskumu však neukazuje prstom na "zlé vlády" ani "nenásytné korporáty". Kto má teda v rukách pravidlá hry?

Cenová vojna o banány (The Banana Price War), Nemecko, 2014, 44 min.
Réžia:
Sarah Zierul

-------------------------------------

Snímka To pravé miesto - 9 ostrovov divákom ukáže prostredie Azorských ostrovov, ktoré sa rozprestierajú v strede Atlantického oceánu. Okrem samotného objavovania Azorov, surfovania a krásnej prírody, sa film sústredí najmä na dôležité témy tejto doby. Robí tak cez rozhovory a myšlienky miestnych ľudí, ktorých spája predovšetkým surfing a oceán ako taký. Dokument prízvukuje dôležitosť starať sa o náš "domov", konať rozumne a zodpovedne voči prírode v zmysle "rethink, reuse, recycle". Na témy nadmernej spotreby, materializmu, prírody, surfingu a dôležitosti človeka ako jednotlivca v otázke ako môže pomôcť našej planéte, sa pozrieme najmä z pohľadu miestnych ľudí. Od lokálneho shapera surfovacích dosiek a miestnych surferov, cez vegána až po fotografa National Geographic, ktorých spája ostrovný život a neustály kontakt s oceánom.  

To pravé miesto - 9 ostrovov, Slovensko, 2017, 37 min.
Réžia:
Jakub Šipoš, Michal Csáder

Odporúčame

standup / talkshow

Divadelný podcast Országh Hviezdoslav - Prešporské porno a normalizácia

Po 27.5.2024 / DPOH
odporúčame!
divadlo

Pressburger Fight Club

Po vyhlásení autonómie na jeseň 1938 vrcholí na Slovensku silná vlna antisemitských nálad. Židov nemá kto chrániť, musia sa...Viac
Ne 16.6.2024 / DPOH
odporúčame!
iná akcia

Bratislavské mineralogické dni

So 19.10.2024 / Dom kultúry Ružinov
odporúčame!
festival

Grape 2024

9.8.2024 - 10.8.2024 / letisko Trenčín
odporúčame!