Na čo sa tešiť v septembri v Bratislave

V septembri sa nezačína len škola, ale aj bohatá kultúrna jeseň, ktorá vás vytiahne von aj v škaredom počasí. Na čo sa tešiť? Prinášame vám tipy z koncertov, festivalov, výstav a ďalších akcií, ktoré by ste si nemali nechajť ujsť.

blog

Obrázok            Obrázok              Obrázok

September bude opäť plný filmových premiér. Na filmové plátna sa vracia westernová klasika Sedem statočných (premiéra 22.9.) v réžii Antoine Fuqua a v skvelom hereckom obsadení. 
Woody Allen prichádza s ďalším filmom z názvom Café Society (premiéra 22.9.) z prostredia americkej smotánky. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia v Hollywoode.
Určite si nenechajte ujsť nekonvenčnú vizuálna esej slávnej hudobníčky a manželky Lou Reeda Laurie Anderson Psie dni (premiéra 8.9.), ktorá v sebe spája tak zdanlivo vzdialené témy, akými sú blízky vzťah človeka a psa a úplná strata súkromia amerických občanov po tragických udalostiach 11. septembra 2001.

Obrázok       Obrázok        Obrázok

Divadelná sezóna sa začína veľkým podujatím pre celú rodinu - Slovenské národné divadlo pripravilo opäť Deň otvorených dverí (10.9.) Čaká vás autogramiáda, exkurzie, workshopy či kino.
Mestské divadlo DPOH pozýva na inscenáciu La Putyka (29. a 30.9.), ktorá je inšpirovaná francúzskym novým cirkusom, vychádza však z českých reálií „hospodského“ života. Čaká vás akrobacia, tanec a šport. 
Príbeh ženy, ktorú nikdy žiadny muž nepovažoval za niečo iné ako bola v skutočnosti, a napriek tomu jej podľahol. Známa hra o anjelovi smrti odhalí rôzne podoby lásky a vášne až na kožu. To je nová premiéra v Divadle Aréna Lulu (premiéra 23.9.) v réžii Martina Čičváka. 

Galéria mesta Bratislavy - Pállfyho palác prichádza s výstavou Auguste Rodin zo zbierky Museé Faure (8.9. - 30.10.)  Kolekcia umelcových diel pozostáva z tridsiatich štyroch plastík, 13 akvarelovaných kresieb a tuctu litografií zrealizovaných podľa návrhov Majstra. V Bratislave je vystavovaná práve táto komorná kolekcia grafických diel, spestrená o dve sochárske štúdie. 

Galéria SPP pozýva na výstavu velikánov slovenskej a českej grafiky: Albín Brunovský a Jiří Anderle. (8.9. - 31.10.) Grafické diela od 60-tych po koniec 90-tych rokov. Výstava je predajná. 

Obrázok

Viac hudby ako na festivale Konvergencie v septembri nezažijete (18.-25.9.2016). Sedemnásty ročník festivalu komornej hudby ponúkne tento rok sedem večerov. Vybrať si môžete z diel klasikov, medzižánrové presahy, ale aj filmové projekcie, hovorené slovo či detský koncert. Okrem špičkových domácich umelcov sa ako hostia na festivale predstavia svetoznámi interpreti Isabelle van Keulen, Ilya Gringolts alebo Daniel Rowland. V predpredaji aj permanentka.

Obrázok            Obrázok         Obrázok

World music festival (9. - 10.9.2016) pozýva na svoj prvý ročník. Predstavia sa interpreti domácej scény aj atraktívni zahraniční hostia, nebude chýbať aj program pre deti. 
Klasik Miro Žbirka (20.9.2016) prinesie na Zimný šadión Ondreja Nepelu atmosféru Abbey Road, kde nahral svoj najnovší album. Na koncerte zaznejú najznámejšie hity, piesne z nového albumu MIRO a v neposlednom rade aj najväčšie hity skupiny The Beatles. Lákadlom sú aj špeciálny hostia ako napr. Marika Gombitová.
Jedinečný cyklus koncertov Hudba dneška v SNG (28.9.2016), pokračuje v Slovenskej národnej galérii aj na jeseň 2016 dvoma koncertmi s pestrou ponukou aktuálnej domácej a zahraničnej tvorby v kombinácii so svetovou klasikou.

ObrázokJedinečná atmosféra, 100% možnosť niekoho stretnúť, jedlo, vône, radosť. To je Dobrý trh (15.9.2016) tento krát na Panenskej, ktorý oslavuje piate narodeniny vo veľkom štýle! Celý program zverejníme čoskoro, sledujte nás!

ObrázokObrázokObrázokObrázok

September bez hodov a vinobraní by ani nebol. Každý by mal absolvovať min. jedno, aby sa dobre zabavil a ochutnal čo nám naše vinohrady nadelili. 
Tento rok začíname Račianským vinobraním (8.-11.9.2016), kde celá Rača ožije vínom, hudbou aj športom.
Pokračuje Pezinské vinobranie (16.-18.9.2016), kde tradične ožije celé mesto.
Maratón pokračuje v Modranským vinobraním (23.-25.2016), kde vás vždy vrelo privítajú.
V Bratislave sa môžete zabaviť v jednotlivých mestských častiach, napr. na Devínskom vinobraní (17.9.2016), Ružinovských hodových slávnostiach (23.-25.9.2016), alebo na záver mesiaca na tradičných Karloveských hodoch (30.9.-2.10.2016).