expozícia

Premeny Zuckermandla

Dnes z Zuckermandla ostalo iba niekoľko stavieb, táto časť Bratislavy (pôvodne samostatná obec) predtým prešla niekoľkými premenami.

Autori výstavy: Rastislav Fiľo, Ondrej Pöss, Aleš Šilberský

Osada Zuckermandl sa nachádzala v južnej časti bratislavského Podhradia približne medzi hradným bralom a Dunajom. Pôvodne to bola samostatná obec známa ako štvrť rybárov, lodníkov, lodných tesárov, ale aj mlynárov. Obec s početnými krátkymi a úzkymi uličkami mala vlastné zastupiteľstvo, vlastnú políciu, školu.

Nezávislosť Zuckermandla skončila v roku 1851 pričlenením k mestu Bratislava. Podhradie vtedy vytvorilo štvrtý mestský obvod – Tereziánsku štvrť. Bol to však i začiatok úpadku tejto mestskej časti: zámožnejší obyvatelia sa presťahovali do mesta, paláce sa prestavali na nájomné byty nižších kategórií, pre chudobnejších.

Koncom 19. storočia sa na nábreží Dunaja vybudoval násyp s električkovou traťou, pričom sa časti Zuckermandla a Vydrice dostali pod úroveň terénu. Zuckermandl upadal aj naďalej. Mnoho budov sa odstránilo pri budovaní nábrežnej komunikácie, iné pri dokončovaní tunela a stavbe troch vežiakov. Pri výstavbe Nového mosta sa v rokoch 1967–1974 búralo už do radu.

Dnes z Zuckermandla ostalo iba niekoľko stavieb okolo kostolíka Sv. Trojice. Väčšina z nich patrí Slovenskému národnému múzeu (SNM). Významnou zásluhou Ministerstva kultúry a SNM sa podarilo prinavrátiť pôvodnú tvár všetkým budovám v ich vlastníctve a zachovať tak pre budúce generácie v pôvodnom výzore aspoň časť tejto zaniknutej historickej mestskej časti Bratislavy.

Odporúčame

film

Mladí milenci

Na chodbe nemocnice sa stretávajú dvaja milenci po pätnástich rokoch od ich prvého stretnutia. Ona má 71 rokov, on 45. Majú v...Viac
Pi 31.5.2024 / Kino Film Europe
odporúčame!
party

Mutant Utopia: Ofra (NL)

Pi 17.5.2024 / Subdeck
odporúčame!
divadlo

Divadlo SkRAT: Punctum contra punctum

Punctum contra punctum [lat.] — Bod proti bodu. Kompozičná technika využívaná vo viachlasnej hudbe, spájajúca na harmonickom...Viac
Št 23.5.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry
odporúčame!
koncert

Danube Music Day: Max Cooper (UK)

Britský hudobník a producent Max Cooper prinesie 20. decembra do Majestic music clubu svoju strhujúcu audiovizuálnu 3D/AV šou...Viac
Pi 20.12.2024 / Majestic music club
odporúčame!