"Bude sa variť a jesť gaštanová polievka s dubákmi, pretože symbiotické mykorhízne (mykes = huba, rhiza = koreň) vzťahy sú rovnako dôležité pre gaštan jedlý ako aj pre hríb smrekový. Výmeny živín, minerálov a vody, ktoré sa odohrávajú v lesnom undergrounde, môžeme pomocou tejto polievky zažiť vlastným chuťovým zmyslom. A nielen to: ponoríme sa do klimatických súvislostí kontroverzne diskutovanej „malej doby ľadovej“, počas ktorej v 17. storočí v niektorých častiach Európy zohral gaštan jedlý dôležitú úlohu; a ako je to s gaštanovou kultúrou dnes? Klimatická zmena so sebou nepriniesla len poľnohospodárske revolúcie, ale aj nový žáner maľby, akým je zimná krajina. Všetky tieto línie nás privedú k hubám, ktoré svojou rozmanitosťou a nenahraditeľnou funkciou v ekosystémoch čoraz viac zamestnávajú vedeckú aj laickú zvedavosť. S tým sú spojené otázky sexuálnej identity húb, ich pohlavia, rozmnožovania, individuality a mnohých iných aspektov, ktorým sa venujú celé vedecké tímy. V konečnom dôsledku však najpodstatnejšou časťou večera bude idea, že environmentálne, ľudsko-právne a socio-kultúrne otázky sú spojené nádoby."
Polievka obsahuje alergény 1, 8, 9, 10. Základom polievky je vývar z kostí.
Robo Švarc vychádza z koncepcie, ktorú rakúsky avantgardný filmár a gastronóm Peter Kubelka rozvíjal v 80. rokoch minulého storočia na Städelschule vo Frankfurte a ktorú ďalej praktikujú napríklad nemecká umelkyňa Onno Faller a nemecký umelec Arpad Dobriban, s ktorým Robo v minulosti spolupracoval.
Robo Švarc (*1983, Bratislava) – vizuálny umelec, kurátor, autor a prekladateľ. Absolvoval maľbu na Kunstakademie Düsseldorf. 2021 mu vyšla kniha Non Exit aj preklad knihy Kongo tribunál od Mila Raua.
Vstup voľný
Slovenská národná galéria vás srdečne pozýva na špeciálny vianočný program s témou „spolu,“ ktorý sa uskutoční 7. decembra. Príďte s nami zažiť čaro Vianoc, zdieľať tradície a vytvoriť si nové spomienky v galérii, ktorá vás víta ako svojich hostí – spolu!