Začína sa 21. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku – Projekt 100

21. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku vám tento rok prinesie 3 silné klasiky a až 7 absolútnych noviniek! Otvorí ho slovenská snímka, ponúkne kontroverzný nový film Gaspara Noého, očakávanú novinku od Paola Sorrentina, ale aj kultovku od Davida Finchera.

blog

Projekt 100 bude trvať od 10. septembra až do konca februára 2016 a už teraz je zapojených 80 kín po celom Slovensku. Vo výbere 10 filmov sa ocitli 3 filmové klasiky, ale aj 7 úplných noviniek. Tohtoročná kolekcia bude naozaj rôznorodá.

V kinách vzhliadneme nemý film, thrillerovú klasiku, kultovku z konca deväťdesiatych rokov, očakávaný film talianskeho režiséra, kontroverznú sexuálnu melodrámu v 3D, ale aj belgickú komédiu, nemeckú drámu, španielsku novinku len 5 týždňov po jej domácej premiére, historicko – dobrodružný film z Rumunska a chýbať nebude ani zástupca zo Slovenska. Práve slovenská snímka, ovenčená cenami zo svetových festivalov – film Koza Ivana Ostrochovského – otvorí celú prehliadku.

Najstarším titulom na prehliadke bude dráma Východ slnka z roku 1927 od Friedricha Wilhelm Murnaua. Táto čiernobiela snímka nemeckého režiséra zásadného filmu Upír z Nosferatu má na svojom konte až 3 zlaté sošky – Oscary.

Nemenej dôležitým filmom bude aj klasika velikána Alfreda Hitchcocka Okno do dvora (1954), ktorá sa považuje za jeden z vrcholov jeho tvorby. Projekt 100 doteraz uviedol už tri jeho filmy: Vertigo , Na sever severozápadnou linkou a Psycho.

V mene klasiky sa bude niesť aj kultový film z roku 1999 Klub bitkárov Davida Finchera. Film o anarchii podľa knihy Chucka Palahniuka s hviezdami Brad Pitt a Edward Norton je určite našim divákom známy, vidieť ho v kine je nepochybne zážitok aj po toľkých rokoch.

ObrázokObrázokObrázok

V prehliadke Projekt 100 nesmú chýbať ani nové a oceňované tituly z festivalov. Tým prvým je zároveň aj otvárací film, slovenská snímka Koza Ivana Ostrochovského, ktorý sa môže popýšiť už 11 oceneniami z festivalov po celom svete. Najnovšie bol dokonca zaradený Európskou filmovou akadémiou do výberu 52 najlepších európskych titulov uplynulého roka. Snímka o ceste bývalého olympionika, boxera, Petra Baláža prezývaného Koza, za poslednou prehrou, prinesú filmové kluby, kiná, miniplexy aj mutliplexy do slovenskch kín už 10. septembra.

V rámci prehliadky príde na Slovensko aj snímka Aferim! rumunského režiséra Radu Judeho. Dobrodružno – historická dráma zaujala na tohtoročnom Berlinale, kde získal Strieborného medveďa za réžiu. O nič menej dôležitou snímkou je nemecký film Fénix Christiana Petzolda. Ten od svojho uvedenia minulý rok získal niekoľko cien, medzi nimi FIPRESCI na MFF San Sebastián, cenu SIGNIS – zvláštne uznanie na MFF Hong Kong a až dve ocenenia získala herečka Nina Hoss za jej stvárnenie hlavnej hrdinky Nelly.

ObrázokObrázokObrázok

Najočakávanejší súčasný európsky film tohto ročníka Projekt 100 je nepochybne film Mladosť režiséra Paola Sorrentina. Po jeho poslednom filme Veľká nádhera, ktorý získal nie len množstvo cien, ale aj priazeň divákov, sa vracia na plátna kín. Príbeh nás tentokrát zavedie do kúpeľov a okrem hviezdneho obsadenia (Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano) sa diváci opäť môžu tešiť aj na silnú vizuálnu stránku filmu a výborný soundtrack. Premiéra snímky bola v Cannes, kde bola nominovaná aj na ocenenie Zlatá Palma. Okrem toho film získal už cenu divákov na MFF Karlove Vary a až tri Strieborné stuhy na Cenách Talianskeho syndikátu filmových novinárov (za réžiu, kameru a strih).

Naozaj horúcou novinkou bude snímka Ma ma španielskeho režiséra Julia Medema, ktorý je u nás známy najmä vďaka svojmu filmu Sex a Lucía (2001). Jeho film Ma ma ASFK uvedie v slovenských kinách len 5 týždňov po premiére v rodnom Španielsku. Silná melodráma o živote, smrti a materstve, s Penélope Cruz v hlavnej úlohe, prinesie príbeh Magdy, ktorá zistí, že má rakovinu prsníka. Na svojej ceste sa stretáva s Arturom, ktorý tiež utrpel osobnú tragédiu. Vznikne tak zvláštne puto, ktoré s nimi prekonáva prekážky na ich ťažkej ceste.

ObrázokObrázokObrázok

Tohtoročný Projekt 100 prinesie aj dva tituly, ktoré isto vyvolajú vlnu diskusií a kontroverzie. Prvým je nový titul z dielne argentínskeho režiséra Gaspara Noého - Love. Sexuálna melodráma hovorí o príbehu chlapca, dievčaťa a ďalšieho dievčaťa. Film je kvôli nevhodnému obsahu prístupný až od osemnásť rokov a v hlavnej úlohe neuvidíte žiadne známe tváre. Sex odohrávajúci sa vo filme totiž nie je simulovaný a pri filme neboli využití ani dabléri. Všetko je skutočné. A aby toho nebolo málo, Gaspar Noé sa rozhodol film pripraviť nielen vo formáte 2D, ale divákom ponúkne aj 3D verziu.

Druhým titulom je film Zbrusu Nový zákon od Belgičana Jaca Van Dormaela.  Snímka, ktorá sa na Boha pozerá úplne inak ako sme zvyknutí, a preto sa o ňom nepochybne bude hovoriť. Boh totiž žije v Bruseli. Okrem toho je ženatý a nemá len syna, ale aj dcéru a je to úplne odporný, škodoradostný chlap. Všetko sa rozhodne zmeniť jeho dcéra Ea, ktorá vstúpi medzi smrteľníkov. Zábavný titul, ktorý nám servíruje režisér, nenechá nikoho chladným.

Projekt 100 – 2015 sa dnes naplno rozbehne. Nebude núdza o dobré filmy, ale ani skvelé filmové plagáty, zberateľské odznaky a samozrejme chýbať nebude ani zvláštne vydanie magazínu Film.sk. To opäť ponúkne 10 skvelých filmových štúdií o tohtoročných tituloch.

Profily filmov aj s rozpismi ich bratislavských premietaní priebežne aktualizujeme tu na Citylife.sk