V kinách nový slovenský animovaný film Mesiac

Putovná prehliadka Projekt 100 prináša ďalšie dve výnimočné diela – reštaurovanú verziu filmu francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa Hirošima, moja láska a (1959) slovenský krátky animovaný film Mesiac.

blog

Do kín prichádza krátkometrážny animovaný film výrazného a všestranného slovenského umelca. Ondrej Rudavský za svoje diela získal MTV Award, nomináciu na Grammy Award, slovenské hudobné ocenenie Aurel a mnohé ďalšie. Vytvoril hudobné klipy pre Los Lobos, Mobyho, Dead Can Dance, atď.

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) uvádza v programe 19. ročníka celoslovenskej putovnej prehliadky PROJEKT 100 – 2013 do kín Rudavského desaťminútový animovaný film Mesiac (2012). Diváci ho od 10. októbra uvidia vo vyše päťdesiatich filmových kluboch, artkinách i miniplexoch po celom Slovensku.

Mesiac vstupuje do kín ako predfilm s celovečerným filmovým skvostom francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa Hirošima, moja láska (1959). V slovenských kinách sa bude premietať obnovená zreštaurovaná verzia filmu, ktorá mala premiéru na tohtoročnom 66. MFF Cannes.

Autorom námetu, režisérom, výtvarníkom i animátorom filmu Mesiac v jednej osobe je Ondrej Rudavský, ktorý má už na svojom umeleckom konte množstvo diel v oblasti filmu, fotografie, grafiky, výtvarného umenia a videoklipov.

Vo svojom novom diele rozvíja charakteristické rysy svojho rukopisu. Mesiac je postavený na výsostne výtvarných základoch a využíva viaceré techniky animácie – od tradičných až po súčasné. Sumarizuje charakteristický rukopis autora, ktorý sa sformoval v priebehu vyše dvadsaťročnej tvorby, počas jeho pôsobenia v USA i na Slovensku.

Rudavský v ňom skúma hraničné možnosti animačných techník a postupov, pričom prenáša na filmové plátno imaginatívny príbeh odkazujúci na pramene prehistorickej mystiky ľudstva a na základné otázky matafyziky dobra a ľudskej existencie.

Ondrej Rudavský o svojom filme hovorí: “Mesiac je krátky umelecký film o dobe osvietenia človeka tajomstvami vesmíru. Môžeme ho vnímať aj ako víziu posledného súdu spracovaného na úrovni iných hodnôt ako je bežné. (…) Existencia človeka je stále primitívna, ale zdá sa, že musí nastať nejaká zmena, aby sa ľudstvo duchovne znova posunulo bližšie k tajomstvám stvorenia a prvopočiatočným pravdám. Mesiac možno nadväzuje na môj predošlý film Beyond Invisible (Za neviditeľným). No kým v prvom sa vraciam do histórie ľudstva, tu sa pozeráme do budúcnosti.”

Producentami filmu sú Ondrej Rudavský a Andrej Zmeček (ACAPU).