Kino Lumière v máji uvedie v premiére slovenský film Kauza Cervanová

V máji uvedie Kino Lumière vo svojom programe nový slovenský celovečerný dokumentárny film Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa.

blog

Jeho film, na ktorom pracoval osem rokov, vstúpi do kín v polovici mája, okrem neho tento mesiac čaká divákov v Kine Lumière program bohatý na súčasné novinky i archívne filmy. Nebudú chýbať tradičné cykly aj filmová spomienka na talianskeho tvorcu škandalóznych filmov Marca Ferreriho.

Dokumentárna tragédia o práve na spravodlivosť Kauza Cervanová sa zaoberá súvislosťami a okolnosťami týkajúcimi sa prípadu znásilnenia a vraždy mladého dievčaťa spred tridsiatich rokov, za čo bolo odsúdených sedem údajných páchateľov. Film síce prináša rekonštrukciu udalostí, predovšetkým sa však na jej pozadí pokúša zobraziť vzťahy a fungovanie spoločnosti v 70. a 80. rokoch minulého storočia.

Okrem slovenskej novinky bude mať v máji v Kine Lumière premiéru aj belgický film Hasta la vista v réžii Geoffreya Enthovea, ktorý už získal niekoľko ocenení. Rozpráva príbeh o láske, priateľstve a humore ako jedinom prostriedku, ktorý pomáha trom hlavným hrdinom vyrovnať sa s neľahkou situáciou. Zároveň je to film o silnej túžbe ako o najväčšom hýbateľovi ľudskej snahy prekonávať akékoľvek obmedzenia a hranice.

Do programu je zaradený tento mesiac aj dokument Pátranie po Sugar Manovi Malika Bendjelloula, neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Rodrigueza, najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov, ktorá však nezažiarila. V apríli ho Kino Lumière uviedlo na pár predstaveniach v predpremiére.

Archívne kino zameria svoju tému na francúzsku kinematografiu 30. a 40. rokov minulého storočia. Pre návštevníkov kina to bude jedinečná príležitosť vidieť filmy dvoch významných francúzskych režisérov prvej polovice 20. storočia. Marcel Carné a Julien Duvivier nakrúcali moderné tragédie, ktoré v dejinnom vývine patria k základným dielam tzv. poetického realizmu, určujúcemu prúdu vo vtedajšej francúzskej kinematografii. Premietať sa budú Duvivierove snímky Golem (1936) a Pepe le Moko (1937) a Carného filmy Návšteva z temnôt (1942) a Deti raja (1945).

V pravidelnom cykle premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon bude v máji uvedený francúzsky film Hlavička (1975) Jeana-Jaquesa Annauda.

V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumière v máji pripomenú 85. výročie narodenia talianskeho režiséra, scenáristu a herca Marca Ferreriho dvoma jeho kultovými filmami. Tento režisér s povesťou tvorcu škandalóznych filmov by mohol byť označený mnohými prívlastkami. Bol to anarchista so satirickým pohľadom, narúšateľ spoločenských tabu a dogiem meštiackej spoločnosti, nevšedný analytik moderného spolužitia muža a ženy. Ideovo nadväzoval na literárnych velikánov, bol rabelaisovsky hyperbolický a kafkovsky ironický. Nakrúcal v rôznych krajinách, pričom v jeho filmoch hrali tí najlepší herci svojej doby. Diváci Kina Lumière uvidia jeho filmy Včelia kráľovná (1963) a Veľká žranica (1973).

V májovom programe nechýba ani tradičný Filmový kabinet, vzdelávací projekt, ktorý práve tento mesiac končí svoj prvý semester. Je to zároveň prvý mesiac, počas ktorého sú naplánované tri prednášky s projekciami.

Už vo štvrtok 2. mája sa uskutoční prednáška Vrcholy nemého filmu a filmová reč spojená s projekciou filmu Utrpenie panny Orleánskej (1928) Carla Theodora Dreyera, o dva týždne je naplánovaná prednáška Dokumentárny film a skutočnosť, počas ktorej sa premietnu dva filmy Roberta Flahertyho Nanuk, človek primitívny (1922) a Muž z Aranu (1934) a koniec mesiaca i semestra uzavrie prednáška Zvuk vo filme s filmom Fritza Langa Vrah medzi nami (1931).

Výnimočnou udalosťou v Kine Lumière v máji bude krst publikácie významného českého kritika a historika Jana Lukeša Diagnózy času: Český a slovenský povojnový film, v ktorej sa venuje dejinám českého a slovenského filmu z obdobia rokov 1945 až 2011. Českú a slovenskú kinematografiu v nej reflektuje v kontexte historických peripetií, najmä politických tlakov, s ktorými sa film, ale aj ostatné umenia, musia vyrovnávať. Prezentácia publikácie, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 23. mája o 18.00 hod., bude spojená s projekciou filmu Ružové sny Dušana Hanáka z roku 1976.