Kino Lumière doma

„Kiná po celom svete sú zatvorené, kinokultúra je v agónii. Jedným zo spôsobov, ako vdýchnuť aspoň trochu kyslíka slovenským kinám a distribútorom filmov, je vyraziť si do kina online!“ Týmito slovami spúšťa Slovenský filmový ústav (SFÚ) v Kine Lumière online projekt s klubovými a slovenskými filmami, ktorých distribúciu zastavila pandémia. Prvé online premietanie projektu Kino Lumière doma sa uskutoční v sobotu 18. apríla 2020 o 20:20, diváci uvidia francúzsku romantickú komédiu Zažiť to znovu (2019) Nicolasa Bedosa.
blog

Zámerom projektu Kino Lumière doma je ponúknuť divákom filmy, ktoré vstúpili do distribúcie krátko predtým, než kiná zatvorila mimoriadna situácia spojená so šírením koronavírusu. Ide o diela, ktoré nemali príležitosť využiť svoj divácky potenciál.

V projekte Kino Lumière doma ich doplnia nedávne distribučné tituly s dobrou návštevnosťou. Projekt zároveň sleduje dôležitú myšlienku spolupatričnosti, ku ktorej súčasná zložitá ekonomická situácia v oblasti kultúry vyzýva a chce podporiť momentálne „vypnutý“ reťazec distribútor – kino. Jeho cieľom je tiež zostať v kontakte s vernými divákmi a priaznivcami a priniesť im atmosféru kina domov.

Vstupenky za 2,50€ a 3€ si môžete kúpiť na webstránke Kina Lumiére.

Živé prenosy sú zatiaľ naplánované trikrát do týždňa, premietať sa bude vždy v sobotu, utorok a vo štvrtok o 20:20. Súčasťou projekcie bude aj chat s divákmi. Pridanou hodnotou pri vybraných filmoch budú lektorské úvody či projekcie krátkych filmov zo zbierok Slovenského filmového ústavu.

Otváracím filmom projektu bude francúzska romantická komédia Zažiť to znovu (La Belle Époque, 2019) Nicolasa Bedosa o tom, čo by sa stalo, keby sme mali príležitosť zopakovať si tie najkrajšie chvíle života. Predstaví ho dramaturg kina Miro Ulman, ktorého diváci poznajú predovšetkým vďaka cyklu Music & Film. Prvé premietanie je bezplatné.

V ďalších dňoch sa premietne dráma Biely, biely deň (Hvítur, hvítur dagur, 2019) Hlynura Pálmasona o mužovi, ktorý sa vyrovnáva s tragickou smrťou manželky, či oceňovaná kórejská čierna komédia Parazit (Gisaengchung, 2019), ktorú nakrútil Joon Ho Bong, získala Zlatú palmu na MFF v Cannes a tento rok prekvapila na Oscaroch ziskom sošiek pre najlepší film, najlepšiu réžiu, najlepší medzinárodný film i najlepší pôvodný scenár.

Sme radi, že viacerí slovenskí distribútori prejavili vôľu s nami spolupracovať,“  hovorí o uvádzaných filmoch Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière. „Treba však brať do úvahy, že online priestor nie je domovským miestom kín a tiež nejde o štandardizovaný spôsob sprístupňovania filmov. Práva na každú jednu takúto ´projekciu´ treba špeciálne preverovať.

Diváci sa môžu tešiť napríklad aj na kultový slovenský film Na krásnom modrom Dunaji (1994) Štefana Semjana. Túto súdobú crazy komédiu o troch bohémskych kamarátoch SFÚ vlani digitálne reštauroval a v tejto podobe film diváci uvidia vôbec po prvý raz.

Stále sme presvedčení, že najlepším miestom na ponorenie sa do filmu je kinosála, ale mimoriadne situácie si vyžadujú mimoriadne riešenia, a tak kino prichádza za svojimi divákmi domov. Na rozdiel od VoD pôjde o live stream, ktorý si nie je možné zastaviť, pretočiť ani dopozerať zajtra. Vyžaduje si disciplínu kontinuálneho sústredenia na film ako v kine. Táto zdanlivá banalita ide výrazne proti zvyklostiam domáceho pozerania filmov a seriálov, ktoré neraz bežia celé dni ´na pozadí´ ako kulisa, alebo je ich pozeranie rozkúskované na etapy podľa toho, akú má človek náladu či iné povinnosti a záujmy“, hovorí o myšlienke projektu Zita Hosszúová.