Hory a mesto 2013 - o tých, čo sú na špici, aj o dlhoročných legendách

Gro päťdňovej akcie, ktorá z roka na rok narastá, tvorí filmová prehliadka s vyše päťdesiatimi filmami, hostia s multimediálnymi prezentáciami a cestokluby KINO SVET.

blog

Festival neustále inšpiruje ľudí z mesta a ukazuje im, ako sa dá aktívne pristupovať k životu, ako sa obohatiť o nové zážitky a rozmery. Tak ako všetky predchádzajúce, aj jeho aktuálny 14. ročník je určený všetkým generáciám.

Jedným z tých, ktorí sú aktuálne na predných priečkach písaných aj nepísaných svetových rebríčkov skalného lezenia, je ani nie 28-ročný Alex Honnold. O tomto Američanovi, ktorý sa veľmi skoro preslávil ako sólo lezec, sa píše ako o mladom, odvážnom, svojskom a nekonvenčnom športovcovi, ktorý je držiteľom niekoľkých svetových rekordov, najmä v rýchlostnom lezení. Na Slovensku plánuje tiež preskúmať miestne lezecké lokality, namierené má aj do Čiech a iných štátov Európy. Tento oddaný a nanajvýš sympatický lezec odišiel pre svoju vášeň z univerzity a žije v karavane. Je vášnivý čitateľ, uprednostňuje predovšetkým klasiku a zaujímajú ho environmentálne otázky.

Ďalším pedstaviteľom mladej generácie, ktorá je vďaka svojim výkonom na špici, je aj český lezec Adam Ondra, vo svete lezenia považovaný za „zázračné dieťa“. Aktuálne začiatkom februára tohto roku sa mu podarilo vyliezť najťažšiu športovú cestu na svete La Dura Dura (9b+) v Španielsku. Pozoruhodný výkon dosiahol iba deň po svojich dvadsiatych narodeninách. Na festivale Hory a mesto bol už dvakrát; v Bratislave má medzi divákmi festivalu silný fun club. Režisér Petr Pavlíček sprevádza Adama Ondru na jeho lezeckých cestách a nakrútil o ňom film, ktorý festival uvedie v rámci filmovej prehliadky.

Tam, kde sú vychádzajúce hviezdy, sú aj legendy, ktoré celé roky venovali svojim métam a neustále posúvali hranice nemožného. Medzi legendy vo svetovom lezení patrí aj taliansky lezec Maurizio Zanolla. Priekopník sólového lezenia na skalkách a v Dolomitoch vyliezol vo veku päťdesiat rokov svoju prvú cestu obtiažnosti 9a+, čím sa radí medzi absolútnu špičku. Hovorí sa o ňom, že čím je starší, tým je lepší, silnejší a dokonca aj lepšie vyzerá. Je to jednoducho mág z iného sveta a cesta.

Na Hory a mesto tohto roku príde aj človek, ktorý patrí k najvernejším hosťom festivalu – Alek Lwow z Poľska. Sympatický a v najvyšších horách sveta ostrieľaný horolezec je predstaviteľom zlatej generácie poľského himalájskeho zimného lezenia. Prednáška Aleka Lwowa na túto tému má názov Umenie nezmyselného utrpenia, ktorá prinesie zaujímavý pohľad z prvej ruky na organizovanie a priebeh himalájskych expedícií.

Hosťami festivalu nie sú len lezci, aj keď práve táto disciplína hrá medzi outdoorovými športami prím. Štrnásty ročník Hory a mesto bude hostiť aj športovca adidasu Hansa Reya, extrémneho horského cyklistu. Jazdil v oblastiach, ktoré sa predtým považovali za nezjazdné, a aj preto je považovaný za lídra v extrémnej horskej cyklistike. Švajčiar žijúci v USA je veľkým showmanom. Okrem cyklistiky sa Hans Rey venuje aj kaskadérstvu a cestovaniu. Na svojich cestách sa zameriava na kultúrne a duchovné aspekty exotických či mystických miest.

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto je určený aktívnym aj pasívnym milovníkom outdoorových aktivít. Jadrom akcie je filmová prehliadka, ktorá ponúka filmy z celého sveta, pričom vo väčšine prípadov ide o jedinečnú príležitosť tieto filmy vidieť.

Dokumentujú športové výkony a nevšedné zážitky a sú tematicky rozdelené na lezecké, vodácke, cyklistické, lyžiarske, environmentálne, filmy o lietaní a turistike. Zároveň približujú bežne neprístupné oblasti sveta. Festival každoročne oslovuje a inšpiruje tisíce mestských ľudí všetkých generácií, ktorým ponúka inšpirácie, ako zmysluplne tráviť voľný čas.