Filmový festival inakosti o starnúcich gejoch a lesbách

Ako prežívajú starobu gejovia, lesby, bisexuáli, transľudia a intersexuálni ľudia, sa dozvedia diváci Filmového festivalu inakosti vďaka sekcii Queer Age.

blog

Filmový festival inakosti štartuje vo štvrtok 25. októbra a počas štyroch dní prinesie do Kina Lumière desiatky filmov z celého sveta i zo Slovenska.

Novinkou je práve spomínaná sekcia Queer Age, ktorou chce dramaturgia upozorniť na to, ako sa žije seniorom s menšinovou sexuálnou a citovou orientáciou a menšinovou rodovou identitou. Do sekcie je zaradený napríklad film Neviditeľní (Francúzsko, 2011) od režiséra Sebastiena Lifshitza. „Neviditeľnosť staroby je podľa mňa veľmi nezdravý jav, pretože tým sa v nás len posilňuje strach zo smrti a starnutia. Starnúci homosexuáli túto tendenciu podľa všetkého prijímajú a prestávajú spoločensky žiť. Slovo „neviditeľní“ považujem preto na charakterizáciu týchto ľudí za mimoriadne vhodné,“ vysvetlil názov filmu režisér.

V sekcii sa objavia napríklad aj filmy Teraz som žena (Michiel Van Erp, Holandsko, 2011) či Prietrž mračien (Thom Fitzgerald, Kanada, 2011).

Viac priestoru venovala dramaturgia festivalu aj trans témam, ktoré sa prelínajú viacerými sekciami. „Reagovali sme na súčasné tematické posuny na medzinárodnej LGBTI scéne. Transrodoví ľudia boli na okraji aj v rámci teplej komunity a chceli sme, aby sa to zmenilo. Práve trans témy veľmi pekne ukazujú, čo sú to rodové stereotypy, a ako nás okrádajú o plnohodnotný život,“ komentovala riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Sekcia Nové storočie tradične ponúkne novinky z queer kinematografie. Zastúpená bude tvorba amerických, kanadských, belgických i čílskych filmárov. Diváci uvidia aj brazílske, dánske, srbské či francúzske filmy. Na FFi už tretíkrát uvedú snímku mladého a nesmierne talentovaného režiséra Xaviera Dolana. Diváci videli na predošlých ročníkoch Imaginárne lásky a Zabil som svoju matku. Tento raz budú mať možnosť pozrieť si jeho najnovšie dielo Laurence (Kanada, Francúzsko, 2012).

Do prostredia mexických prisťahovalcov v USA zavedie návštevníkov festivalu snímka Mosquita a Mari (Aurora Guerrero, USA, 2012), ktorá rozpráva príbeh dvoch študentiek.

O boji za ľudské práva LGBTI ľudí v Ugande je dokument Som kuču (Katherine Fairfax Wright, Malika Zouhali-Worrall, USA, Uganda, 2012), ktorý priblíži zavraždeného gejaktivistu Davida Katoa a jeho spolupracovníkov.

Domáca kinematografia bude zastúpená v sekcii Teplé Slovensko tromi filmami. Režisér Róbert Šveda je autorom dvoch filmov Anjeli (2012) a Démoni (2007). Režisér Juraj Krasnohorský stojí za komédiou Tigre v meste (2012).

V sekcii Zlatý fond dostanú priestor prelomové snímky queer kinematografie. Tento rok vybrala dramaturgia nezávislý lesbický film Go Fish (Rose Troche, USA, 1994) a drámu režiséra Luchina Viscontiho Smrť v Benátkach (Taliansko, Francúzsko, 1971).

Poslednou sekciou je Iné videnie, ktoré ponúka nenaratívne filmové diela, dokumenty o umelcoch a umení, audiovizuálny zážitok pre náročného diváka. Zaradené sú do nej krátke filmy z portugalského festivalu Queer Lisboa, dokument Turning featuring Antony & the Johnsons (Charles Atlas, Dánsko, USA, 2012) a Vlani v Macau (João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata, Portugalsko, Francúzsko, 2012).

Organizátori pripravili aj viacero sprievodných podujatí. Súčasťou sprievodného programu je Noc FFi, ktorá bude v sobotu 27. októbra v KC Dunaj. Odštartuje o 18.00 diskusiou s historikom Janom Seidlom o emancipácii homosexuálov v moderných českých dejinách, neskôr ju vystriedajú filmové projekcie a o polnoci začnú hrať dídžeji queer párty Tepláreň. Počas FFi sú pripravené aj workshopy o sexe.