Festival Pohoda: praktické rady, nie len pre nováčikov

Už zajtra bude opäť celý svet plný Pohody. Pre mnohých návštevníkov sa začína už dnes balením na festival. Aj preto sme si pre vás pripravili stručný prehľad užitočných informácií.

blog

Cesta na Pohodu                                       
Areál Pohody má dve vstupné brány. Jedna je bližšie k mestu zo strany Nozdrkoviec/Biskupíc (Gate B) a je určená pre peších návštevníkov (ktorí prichádzajú z TN či hromadnou dopravou) a bicykle. Vstup na parkovisko pre autá a karavany sa nachádza od obce Opatovce (Gate O). Pre lepšiu navigáciu využite sekciu na našom webe Ako sa k nám dostať? Parking je vypredaný aj preto vám odporúčame využiť zdieľanú dopravu #spolunapohodu cez našu webparty, akúkoľvek verejnú dopravu (v Trenčíne premáva z autobusovej a vlakovej stanice na festival kyvadlová doprava) alebo naše špeciálne autobusy. Každý festivalový deň vás špeciálne autobusy privezú až na výstupište neďaleko brány pre peších (GATE B). Po skončení programu na hlavných pódiách vás odvezú spred hlavného pódia (od nemocnice). V predaji je stále zopár miest v mimoriadnych vlakoch z Bratislavy a z Košíc. Lístky na špeciálnu vlakovú či autobusovú dopravu si môžete kúpiť tu. 

Otvorenie brán + vstupy rodiny s deťmi a ZŤP/ZŤPS
Festivalové brány sa otvárajú vo štvrtok 11.7. o 14.00. Parkovisko sa otvára o 12.00. Karavan Parking sa otvára spolu s festivalovým areálom, teda o 14.00. Festival je otvorený nonstop, vrátane stanových táborov a parkoviska, až do nedele 14.7. do 12.00 (kedy treba areál festivalu opustiť). Rodiny s malými deťmi (do 5,99 rokov) a návštevníci s preukazmi ZŤP/ZŤPS majú v rámci brán špeciálne vstupy. Tie sú umiestnené na Gate O na pravej strane brány a na Gate B na ľavej strane. Ľudia s preukazom ZŤP-S musia prísť na festival spolu so sprievodcom. Odchod z festivalu už nie je nutný naraz, ak je držiteľ ZŤP-S schopný odísť z festivalu bez pomoci sprievodnej osoby.

Parking
Parking je vypredaný, ďalšie miesta v ňom pre autá ani karavany nie sú. Voľné sú ešte parkovacie miesta vyhradené pre motocykle. Ak nemáte zaplatený parking a veziete návštevníkov, musíte ich vyložiť na bráne parkoviska. Vo výnimočných prípadoch (tehotné ženy, deti) parkovači umožnia vstup auta na parkovisko, po vyložení návštevníkov musí auto parking opustiť. V aute môžete aj prespať. Treba akurát myslieť na to, že dĺžka auta na parkovisku nesmie presiahnuť 5,5m, na čo treba dávať pozor najmä pri vanoch. Stanovanie v priestoroch parkoviska je prísne zakázané. Auto budete mať identifikované parkovacou nálepkou, ktorá slúži aj na návrat do sektoru, ktorý máte zakúpený.

Stanovanie
Za každým vstupom na festival sa nachádza stanové mestečko, v ktorom je stanovanie zadarmo. Za stanové miesto sa dopláca iba v špeciálnych kempoch: Family park a Family & Silent Camp – tie sú už niekoľko týždňov vypredané a na jeden lístok je možné postaviť si jeden stan. Na stany v PSS Fox Village sú oficiálne dimenzované pre 5 osôb, viac osôb v stanoch môžu povoliť pracovníci recepcie. Ak chcete bývať v rámci stanového mestečka Tent Inn s priateľmi vedľa seba, je potrebné prísť naraz, pretože vouchre na stanovanie sa na mieste vymieňajú za Tent Inn náramky.

Festival s deťmi + vstupy Kids/junior
Permanentky KIDS sa vzťahujú na osoby vo veku od 6 do 12 rokov (vrátane), pričom v ich prípade je nutný sprievod rodiča alebo zákonného zástupcu. Rodič alebo zákonný zástupca musí mať zakúpenú vlastnú platnú festivalovú permanentku. Permanentky JUNIOR sa vzťahujú na osoby od 13 do 17 rokov (vrátane). Návštevníci vo veku 13 - 14 rokov musia byť na festivale sprevádzaní rodičom, resp. zákonným zástupcom. Rodič alebo zákonný zástupca návštevníka vo veku do 14 rokov (vrátane) musí mať zakúpenú vlastnú vstupenku pre dospelú osobu.  Osoby vo veku 15 - 17 rokov musia mať so sebou platný občiansky preukaz - sprievod rodiča, resp. zákonného zástupcu nie je v uvedenom prípade nutný.

Okrem skvelého programu ponúka Family Park aj slušné vybavenie pre rodiny s deťmi. V jeho zázemí je aj kojací a prebaľovací stan, v ktorom nájdete aj mikrovlnnú rúru na zohriatie mlieka. Rodiny si môžu požičať aj káričky. O sluch i komfort svojich detí je potrebné postarať sa primárne svojpomocne. Podmienkou vstupu na program vo Family Parku nie je miesto v stanovom tábore. Do priestoru rodinného stanového tábora sa dostanú len špeciálne označení návštevníci.

Čo si priniesť / nepriniesť / čo nerobiť
Návštevníkom odporúčame obliecť sa do každého počasia. Vziať so sebou teplé i nepremokavé veci, no nebrať dáždniky. Okrem toho je potrebné mať so sebou preukaz poistenca, občiansky preukaz, hygienické potreby, peniaze (resp. platobnú kartu) či potrebné lieky. Môže sa zísť aj pršiplášť a gumená obuv, určite si vezmite pokrývky hlavy podľa vlastného výberu – šiltovky, klobúky, šatky, atď. Myslite na svoje zdravie a aj na ochranu pred slnkom (opaľovacie krémy, pokrývky hlavy, pitný režim...).

Do priestoru festivalu je zakázané vnášať sklené nádoby a fľaše, pyrotechnické predmety, otvorený oheň a akýkoľvek druh varičov, predmety ohrozujúce bezpečnosť, drogy, psychotropné látky, horľaviny a zbrane akéhokoľvek druhu (vrátane kuchynských nožov), bicykle, skateboardy (a iné boardy...), inline korčule, kolobežky a podobné dopravné prostriedky. Nie je dovolené vnášať magnetofóny, filmové kamery, videokamery (vrátane DV, DV Cam, Beta Cam, Super VHS...), ani profesionálne fotoaparáty či selfie-sticks. Zakázané sú tiež lietajúce drony a podobné mechanické zariadenia. Prísne zakázaný je crowdsurfing (“plávanie” na rukách) aj stagediving (skákanie z pódia). Vo Family parku, vo všetkých stanoch a na tribúnach platí zákaz fajčenia. Zakázané je aj stanovanie na parkovisku a mimo vyhradených priestorov.

Program
Hudobný program Pohody tvorí vyše 120 umelcov a kapiel z 31 krajín sveta.  Kto kedy hrá si môžete pozrieť v  mobilnej aplikácii Pohoda powered by Orange na našom webe v sekciách lin-up a timeline ako aj vo festivalových tlačovinách (bulletin, festivalová mapa s line-upom a festivalový .týždeň). Novinkou line-upu sú zmeny v časoch začiatkov jednotlivých koncertov. Medzi koncertami pribudli desaťminútové pauzy. Súčasťou webovej verzie line-upu je už tradične funkcia, vďaka ktorej si môžete vybrať a vytlačiť zoznam vami preferovaných vystúpení.

Hygiena
Na festivale je k dispozícii vyše 200 splachovacích toaliet, vyše 500 chemických toaliet a niekoľko „minizón malej potreby“ označených piktogramami. Na festivale sú k dispozícii aj WC pre ZŤP návštevníkov. Sprchy a umývarne sa nachádzajú v hygienických centrách oproti Urpiner stage-u, vedľa Orange stage-u a vo Family parku. Upozorňujeme na to, že voda v sprchách a umývarňach pri Orange stage nie je pitná, na pitie vody využívajte cisterny a stánky s občerstvením.

Odpad
Pohoda sa snaží produkovať čo najmenší objem odpadu. Ten, ktorý vznikne, meníme vďaka aktívnym návštevníkom a dobrovoľníkom na druhotné suroviny, prípadne ho dôkladne vyseparujeme a snažíme sa o jeho ekologické spracovanie. Unikátnym riešením je zriadenie zberných miest, kde vyškolení dobrovoľníci s pomocou návštevníkov dôkladne separujú plasty, papier, kov a bio-odpad. Zberné miesta fungujú nonstop, fungujú aj ako edukačné centrá, kde sa dozviete ako správne separovať a aký je kolobeh jednotlivých materiálov.

Zdravie
Pri akomkoľvek probléme sa neváhajte obrátiť na zdravotníkov, na festivale je 6 pevných stanovíšť záchrannej služby, sú označené červeným krížom na žltom podklade. V stanovištiach zdravotnej služby sú aj chladničky na inzulín či iné lieky. Nehazardujte s látkami, ktoré sú zdraviu škodlivé, ktoré sú zakázané, a ktorých zloženie vám nie je známe. Chráňte sa pred slnečným žiarením (pokrývky hlavy, pitný režim, opaľovacie krémy). Dodržujte základnú hygienu, hlavne si umývajte ruky. Chráňte sa aj pred nadmerným hlukom (štuple do uší sú k dispozícii v Pohoda shope).

23. ročník festivalu Pohoda: kliknite pre program