Festival Jeden svet bude tento rok o férovosti

Vyše 65 výnimočných dokumentoch, zaujímavé diskusie, výstavy, koncerty...Toto všetko prinesie do Bratislavy 16. medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet.

blog

Od 26. novembra do 1. decembra 2015 sa môžu návštevníci tešiť na snímky, ktoré odhalia mnoho neznámeho, vysvetlia súvislosti konfliktov vo svete a priblížia životy výnimočných ľudí, ktorí bojujú za lepší svet.

Keďže rok 2015 je Európskym rokom rozvoja, túto problematiku reflektuje jedna celá filmová sekcia. Ako sa dá žiť férovo? Je v poriadku, ak my vyhadzujeme potraviny a každý deviaty človek na planéte chodí spať hladný?

Aj na tieto otázky hľadajú odpovede dokumenty v sekcii Férovejší svet. Porušovanie práv civilistov v konfliktných zónach v Sýrii a Lýbii, ale tiež v Čečensku, Abcházsku či Podnestersku, alebo príbeh Edwarda Snowdena  to sú témy, o ktorých Máte právo vedieť. Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Irán, Honkong, či Zimbabwe – všade tam žijú obdivuhodní ľudia, ktorých Cesty ku slobode sú rôzne a veľmi náročné.

Sme schopní spolunažívať s menšinami? Prečo sa bojíme utečencov? Odpovede ponúknu dokumenty zaradené v sekcii Rozmanitosť v nás. Bez cukru, bez civilizácie, v spoločnosti zvierat na dánskej biodynamickej farme... Aj takto sa dá žiť – presvedčia nás filmy v sekcii Môj život inak.

Dokumenty, ktoré vlani vznikli v našej krajine aj tentoraz budú súťažiť v sekcii Slovenský dokumentárny film a organizátori nezabúdajú ani na žiakov, na ktorých čaká Jeden svet deťom.

No a k osvedčeným lákadlám tento rok pribudli aj novinky. Azda najväčšou je, že festival bude mať aj Hlavnú medzinárodnú súťaž. Snímky o výnimočných ľuďoch, ktorí bojujú za lepší svet, bude posudzovať medzinárodná porota a vyberie tú najlepšiu. Isté je, že to bude mať naozaj ťažké.

Vyhrá snímka o generálnej prokurátorke Guatemaly, krajiny, kde vražda väčšine páchateľov doteraz „prešla“? Alebo o  bývalej prostitútke, ktorá bojuje proti násiliu na ženách v Chicagu? Či o laureátovi Sacharovovej ceny doktorovi Denisovi Mukwegemu, ktorý pomáha ženám – obetiam konfliktu v Demokratickej republike Kongo? Pozrite si ich, tipujte a porovnajte svoj vkus s vkusom odborníkov!

Festival Jeden svet v Bratislave a následne v 25 mestách na Slovensku organizuje združenie Človek v ohrození.

Pozrite si kompletný program festivalu Jeden svet 2015