Dni majstrov ÚĽUV 2017 opäť v meste

27. ročník festivalu Dni majstrov ÚĽUV zavíta do ulíc Starého mesta Bratislavy prvý septembrový víkend. Zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska, remeselné dielne, hry a zábavky pre deti, hudobno-tanečné vystúpenia, finalisti súťaže Zem spieva, tradičná kuchyňa, ale aj módna prehliadka, to sú Dni majstrov ÚĽUV 2017, ktoré sa konajú 2. a 3. septembra v centre Bratislavy.

blog

Zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska prídu predviesť svoje majstrovstvo a ponúknuť najkvalitnejší sortiment svojich výrobkov. Hviezdoslavovo námestie sa tak pomyselne rozdelí na 3 kraje – na západoslovenský, stredoslovenský a východoslovenský, kde návštevníci môžu stretnúť hrnčiarov, kováčov, tkáčky, krasličiarky, paličkárky, drevorezbárov, drotárov a veľa iných výrobcov, ktorí sa usilujú o uchovanie tradičných remeselných výrob.

Noví majstri vo svojom remesle

Festival Dni majstrov ÚĽUV je každoročne aj príležitosťou na udelenie titulu Majster ľudovej umeleckej výroby. ÚĽUV udeľuje ocenenie už od roku 1959 a do dnešného dňa udelilo 412 čestných titulov. Od roku 2014 udeľuje ocenenie spoločne s Ministerstvom kultúry SR. V rámci sobotňajšieho galaprogramu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava bude ocenených šesť nových majstrov za rok 2017.   

Remeselné dielne a zábavky pre deti

V tomto ročníku chce ÚĽUV vytvoriť viac zábavy aj pre detských návštevníkov. V povestnej Škole remesiel ÚĽUV si deti vyskúšajú prácu s hlinou, drôtom, šúpolím či textilom a na Primaciálnom námestí sa vyhrajú do sýtosti tak, ako kedysi naši starí rodičia. Nebude chýbať ani drevený kolotoč na ručný pohon, školička tanca, zapletanie vrkočov, vystúpenia detských folklórnych súborov, či bábkové divadlo. Tie najmenšie deti sa zabavia v detskej kuchynke, navážia si žitko, ovos alebo raž, vytvarujú z cesta šišky, perky, šúľance, oddelia z kláskov zrnká kukurice, roztriedia šošovicu od fazuľky, operú hábky na tradičnej rumpli s jadrovým mydlom a podobne. Dievčatá s dlhými vláskami si budú môcť vybrať z niekoľkých variantov tradičného zapletania vrkočov. 

S hudbou ide remeslo lepšie od ruky

A keďže remeslo ide lepšie od ruky pri dobrej hudbe, ÚĽUV aj tento rok sľubuje bohatý hudobno- tanečný program. Počas dvoch dní sa na Hlavnom námestí a v Altánku na Hviezdoslavovom námestí predstavia známe folklórne súbory, ako napr.: FS Marína, FS Mladosť a FS Ilosvai, ženská spevácka skupina Trnki v sprievode ľudovej hudby Muzička, finalisti z úspešného programu RTVS Zem spieva: sestry Matákové, Peter Vajda a Miro Buzrla, interpreti world-music: obľúbená hudobná skupina Banda, Karpatské horké, a mnohí iní.

Príďte na festival v kroji

Aj v tomto roku ÚĽUV vyzýva všetkých návštevníkov, aby prišli na festival odetí v kroji, prípadne v oblečení, ktoré je inšpirované tradičným odevom. Dni majstrov ÚĽUV je udalosť, kedy sa všetci môžeme vyKROJiť z davu.

Pozrite si podrobný program Dni majstrov ÚĽUV 2017

Dni majstrov ÚĽUV 2017
2. - 3. september 2017
pešia zóna Starého mesta, Bratislava