Divadelné ocenenia sezóny Dosky 2012 - poznáme víťazov

Začal sa 21. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra a už tradične sa na úvod rozdali Dosky, divadelné ocenenia sezóny.

blog
Víťazi 17. ročníka Divadelné ocenenia sezóny Dosky

Najlepšou inscenáciou sezóny 2011 – 2012 sa stala dramatizácia výnimočného románu Jána Roznera Sedem dní do pohrebu Slovenského komorného divadla Martin. Literárne dielo do divadelnej podoby previedol Peter Pavlac a naštudoval ho režisér Ľubomír Vajdička.

Hlavný predstaviteľ inscenácie, Dano Heriban, ktorý stvárnil postavu Jána, získal DOSKY za Najlepší mužský herecký výkon sezóny. Témou inscenácie je smrť Roznerovej manželky, po roku 1968 zakázanej prekladateľky Zory Jesenskej a nasledujúcich sedem dní do jej pohrebu. Komentovanie sledu udalostí je nielen odrazom intímneho a súkromného sveta Roznera a Jesenskej, ale tiež excelentnou sondou do spoločensko-politického kontextu nastupujúcej normalizácie 70-tych rokov.

DOSKY za najlepšiu réžiu si vyslúžil Marián Amsler za inscenáciu Pohania, ktorú uvádza Činohra Slovenského národného divadla.

Božidara Turzonovová získala DOSKY za Najlepší ženský herecký výkon sezóny v tejto inscenácii. Stvárnila babičku Natáliu, ktorá prinesie do života pohanov trochu viery. Hru Pohania napísala mladá ukrajinská autorka Anna Jablonská, ktorá zahynula pri teroristickom útoku na letisko v Moskve v roku 2011. Slovenské národné divadlo uviedlo jej dielo ako jedno z prvých na svete.

Celkovo získali Pohania až šesť nominácií na DOSKY. Inscenácia zobrazuje príbeh nešťastnej rodiny, kde sa všetci navzájom nenávidia a zdá sa, že pre nich neexistuje žiadna perspektíva spolužitia až kým sa nezjaví zbožná babička.

Ocenenie za Najlepšiu scénografiu sezóny získal Pavol Andraško za scénu k inscenácii hry Stratiť ruku v Spokane v Činohre Slovenského národného divadla.

Najlepší kostým sezóny vytvorila Marija Havran k projektu Slávy Daubnerovej Iluminárium, Divadlo P.A.T.

DOSKY za Najlepšiu hudbu sezóny si odniesol Jozef Vlk za hudbu k tanečnej in­scenácii Rose/3Balet Baletu Bratislava.

Objavom sezóny sa stala mladá herečka Ivana Kubáčková za postavu Hanni v inscenácii Taká fajn baba ako tyMestského divadla Žilina.

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na stránke festivalu a na jeho facebook stránke