Music & Film v Kine Lumière: Mick Fleetwood & Friends v stredu

Legendárny bubeník Mick Fleetwood zhromaždil hviezdnu zostavu hudobníkov a pripravil výnimočný bluesrockový koncert na oslavu hudby zakladateľa skupiny Fleetwood Mac – gitaristu Petra Greena. Koncertný film Mick Fleetwood & Friends (2021) v réžii Martyna Atkinsa uvedie v stredu 25. mája o 19.30 hod. cyklus Music & Film v Kine Lumière. Projekcia sľubuje neopakovateľný zážitok.

blog

„Nestáva sa často, aby sa členovia kapiel Fleetwood Mac, The Who, Pink Floyd, Aerosmith, Oasis a Metallica stretli na jednom pódiu. Vlastne sa to stalo len raz,“ týmito slovami pozýva na koncertný film s hviezdnymi menami Miro UIman, dramaturg cyklu Music & Film, ktorý predstavenie v kine lektorsky uvedie.

Peter Green bol anglický bluesrockový spevák, skladateľ a gitarista, hral v niekoľkých kapelách. Keď zatúžil po vlastnej bluesovej skupine, v roku 1967 s bubeníkom Mickom Fleetwoodom a gitaristom Jeremym Spencerom založili kapelu Peter Green's Fleetwood Mac featuring Jeremy Spencer. „Ich repertoár pozostával hlavne z bluesových coververzií a originálov, ktoré väčšinou napísal Green. Jeho piesne ako Oh Well, The Green Manalishi, Black Magic Woman či inštrumentálka Albatross bodovali v rebríčkoch singlov a prevzali ich i ďalší hudobníci, napríklad Aerosmith, Status Quo, Black Crowes, Midge Ure, Tom Petty, Judas Priest či Gary Moore,“ hovorí Ulman. „V roku 1970 Peter Green z Fleetwood Mac odišiel, no ako zakladateľ kapely bol v roku 1998 uvedený do Rokenrolovej siene slávy.

Koncert nazvaný Mick Fleetwood and Friends Tribute to Peter Green sa uskutočnil 25. februára 2020 v londýnskom Palladiu. Zúčastnili sa ho také hviezdy ako Noel Gallagher, David Gilmour, Kirk Hammett, Steven Tyler, Pete Townshend, Billy Gibbons, Bill Wyman, ale aj bývalí členovia kapely Fleetwood Mac – Christine McVie a Jeremy Spencer.

Mick Fleetwood, zakladateľ a v priebehu rokov jediný stály člen kapely Fleetwood Mac, zorganizoval koncert na počesť vizionárskeho gitaristu Petra Greena a so zámerom pripomenúť ich začiatky. Charakterizoval ho slovami, že „koncert je oslavou raných bluesových dní, keď sme všetci začínali. Je dôležité si uvedomiť, aký veľký dopad mali Peter a pôvodné zoskupenie Fleetwood Mac na svet hudby. Peter bol mojím najväčším mentorom a mám radosť, že môžem vzdať hold jeho neuveriteľnému talentu. Som poctený, že môžem zdieľať pódium s niektorými z mnohých umelcov, ktorých Peter v priebehu rokov inšpiroval a ktorí zdieľajú môj veľký rešpekt pred týmto pozoruhodným hudobníkom.“

Svetová premiéra filmu Mick Fleetwood & Friends (Mick Fleetwood & Friends Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac) sa uskutočnila v septembri 2021. Film sa teraz vracia do kín len na štyri dni, a to od 25. do 28. mája 2022. Kino Lumière ho uvedie na jednej projekcii.

streda 25. máj o 19.30 hod.

Mick Fleetwood & Friends, r. Martyn Atkins (V. Británia, 2021, 147 min.)

Vstupné 11€