Cena publika LUX 2022 + špeciálna projekcia Veľká sloboda

Držiteľom ceny LUX sa stane jeden z troch filmových kandidátov Quo vadis, Aida?, Utiecť a Veľká sloboda. Vo štvrtok bude špeciálna projekcia filmu Veľká sloboda v kine Lumiére. Vstup je voľný.
blog

Divácku cenu LUX udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia. Jej držiteľom sa aj tento rok stane jeden z troch filmových kandidátov Quo vadis, Aida? Jasmily Žbanić, Utiecť  Jonasa Pohera Rasmussena a Veľká sloboda Sebastiana Meiseho.

Prvé dva filmy sú známe zo slovenskej distribúcie, Veľká sloboda sa premietne na špeciálnej projekcii v Kine Lumière vo štvrtok 31. marca o 19.00 hod. Vstup na podujatie je voľný a po premietaní sa uskutoční diskusia s tvorcami v anglickom jazyku. Za svoj film môžu diváci hlasovať do 25. mája.

---

Do výberu sa tento rok dostala aj rakúsko-nemecká dráma Veľká sloboda (2021), ktorá sa v slovenských kinách ešte nepremietala, len raz v rámci Filmového festivalu inakosti v roku 2021. Kino Lumière ju teraz uvedie na špeciálnej projekcii.

Film Veľká sloboda sa odohráva v povojnovom Nemecku. Hlavným hrdinom je Hans, ktorý sa opakovane ocitá vo väzení za to, že je homosexuál. Svojou sexuálnou orientáciou porušuje paragraf 175 nemeckého trestného zákonníka, a tak je jeho túžba po slobode len márnym snom.

Jediný stabilný vzťah v živote preto nadviaže s dlhodobým spoluväzňom Viktorom, odsúdeným vrahom. Počiatočné zhnusenie pomaly prerastá do lásky. 

Registrácia na špeciálne premietanie za 0€

Do finálnej trojice kandidátov na Cenu publika LUX sa dostala aj dráma Quo vadis, Aida? (2020) Jasmily Žbanić, ocenená na Európskych filmových cenách ako najlepší film, za najlepšiu réžiu a získala i cenu pre najlepšiu herečku. Režisérka sa vo filme vracia k masakre v júli 1995 v Srebrenici prostredníctvom príbehu prekladateľky Aidy, pracujúcej pre OSN, ktorá bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších.

Film Utiecť  (2021) rozpráva skutočný príbeh muža pod pseudonymom Amina Nawabi, ktorého blížiace sa uzavretie manželstva prinúti po prvýkrát odhaliť svoju skrytú minulosť. Už dvadsať rokov zápasí s bolestným tajomstvom a obáva sa, že mu môže zničiť život, ktorý si vybudoval pre seba a svojho budúceho manžela.

Svoj príbeh mimoriadnej cesty detského utečenca z Afganistanu vyrozprával po prvýkrát svojmu blízkemu kamarátovi – režisérovi Jonasovi Poherovi Rasmussenovi a výsledkom je animovaný dokumentárny príbeh sebapoznávania o tom, že iba pri konfrontácii s minulosťou je možné vytesať budúcnosť.

Divácke hlasovanie prebieha do 25. mája 

Cena publika LUX vznikla v roku 2020 a každoročne ju udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v partnerstve s Európskou komisiou a Europa Cinemas, jej zámerom je podporiť európsku tvorivosť a rozmanitosť. Táto cena nadväzuje na Filmovú cenu LUX, ktorú v roku 2007 začal udeľovať Európsky parlament na znak svojej angažovanosti na poli kultúry. Jej cieľom je kultúrne prepájať Európu tým, že upozorňuje na filmy, ktoré sa venujú ústredným témam európskej verejnej diskusie.