Bratislava Design Week - snívanie o krásnych veciach

Už po druhýkrát sa charizmatický objekt na Laurinskej ulici 14 v bratislavskom Starom Meste zaplnil tým najlepším zo súčasného dizajnu. V pondelok tu slávnosne otvorili festival Bratislava Design Week 2015, ktorého témou je SEN.

blog

Festival dizajnu sa snaží prepájať rôzne formy umenia, takže na otvorení vystúpili slovenskí producenti Pjoni a Stroon, vizuálny dizajnér Ján Šicko či hudobník Fero Király s tanečníčkou Zuzanou Žabkovou.

Pred budovou “zavadzal” návštevníkom prázdny billboard z dielne mladého slovenského umelca Branislava Laha, ktorý takýmto spôsobom poukazuje na množstvo vizuálneho smogu v Bratislave. „Je to kriticky objekt, ale možno ho nazvať aj sochou,“ uviedol Branislav.

Mal by ľuďom naozaj zavadzať, lebo aj vizuálna špina zavadzia a zakrýva veci, ktoré nevidíme  a mali by sme vidieť. Týždeň tu bude stáť ako zlý sen, ktorý sa niekedy v budúcnosti môže splniť - bilboard priamo na pešej zóne.“

ObrázokBranislav Laho - BillboardLaura Couto Rosado Miro Nôta - otvorenie

Na BADW 2015 sa predstaví špička domáceho aj zahraničného dizajnu, návštevníci si budú môcť pozrieť aj špecializované výstavy – O krok ďalej uvedie zaujímavú experimentálnu obuv, Svicolando – pocta Vico Magistretti predstaví tohto ikonického talianskeho autora a České patro bude patriť českým dizajnérom.

„Slovenskí dizajnéri sú silnou súčasťou dizajnérskej scény v Čechách, sme radi, že teraz sa môžeme zase my predstaviť tu,“ uviedol na tlačovej konferencii pred otvorením BADW Jakub Jandourek zo štúdia DECHEM, aktuálneho držiteľa Czech Grand Design.

 Miro Nôta - Pjoni Miro Nôta - otvorenie Miro Nôta - Bratislava Design Week Miro Nôta - otvorenie Miro Nôta - StroonOáza collection

„Sme radi, že môžeme vystavovať v takejto krásnej budove, sme radi, že práve tu môžeme ukázať našu oázu. Snívame o krásnych veciach a o budúcnosti. A sem sa to hodí,“ uviedla na margo miesta festivalu česká dizajnérka Klára Šumová.

DECHEMInga SempeObrázok

“Chceme snívať o súčasnosti i budúcnosti, chceme ukázať sny, ktoré sa stali skutočnosťou, ale aj dodávať odvahu tým, ktorí si svoje sny ešte nenaplnili,“ pozýva na festival aj riaditeľka podujatia Ľubica Hustá.

Viac info o festivale ako aj kompletný program nájdete tu.

Otváracie hodiny:
Utorok – Štvrtok: 10.00 – 20.00
Piatok – Sobota: 10.00 – 21.00
Nedeľa: 10.00 – 18.00

Vstupné:
3 € / 2 € študenti
Deti do 14 rokov a dôchodcovia zdarma
12 € Combo ticket Bratislava Design Week + Wilsonic festival