15. marca štartuje Febiofest, zúčastní sa na ňom aj režisér Vitalij Manskij

Organizátori a hostia jubilejného 30. medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava 2023 prezradili médiám kompletný program a posledné zvučné meno. Záverečnú snímku podujatia osobne uvedie držiteľ viac než 100 festivalových ocenení.  
blog

Veľmi nás teší, že sa nám podarilo zorganizovať v Bratislave 30. ročník Febiofestu, ktorý poputuje aj do ďalších regiónov, povedal počas brífingu prezident podujatia Peter Dubecký. Všetkých osem sekcií je zaujímavo zostavených. Obsahujú nielen najnovšie filmy, ale aj pohľad na našu i zahraničnú kinematografiu z ostatných rokov, dodal.
 
Horúcou novinkou, ktorú zástupcovia festivalu predstavili, je účasť režiséra Vitalija Manského.

Sme radi, že Vitalij Manskij príde osobne uviesť svoj film Východný front, ktorý bude naším oficiálnym záverečným filmom, povedal programový riaditeľ Ondrej Starinský. Manského snímky boli odpremietané na vyše 500 medzinárodných filmových festivaloch, kde získal viac než 100 ocenení vrátane dvoch cien za najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch.

Jeho film Svedkovia Putinovi, ktorý ukazuje nástup Vladimira Putina k moci i zákulisie Kremľa, bol nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii Najlepší dokumentárny film.

Rodák z Ukrajiny sa na tohtoročnom festivale v Bratislave predstaví snímkou Východný front, ktorý režíroval spoločne s kameramanom a režisérom Jevhenom Titarenkom. Dokumentárny film priblíži dôsledky ruskej invázie očami Jevhena a jeho priateľov, ktorí sa hneď 24. februára 2022 dobrovoľne pridali k práporu prvej pomoci.

Priamo na fronte zachraňovali životy a evakuovali ranených. Divák ich bude môcť sledovať v akcii a v zázemí na západe Ukrajiny, kam prišli navštíviť svoje rodiny pri príležitosti krstu syna jedného z nich. Tu, mimo bojov, v kruhu priateľov a rodiny, odznejú príbehy priamo poznačené bojom Ukrajiny za oslobodenie od imperiálneho Ruska. Snímku uvedie Febiofest v sobotu 18. marca večer v priestoroch SNG. Diváci, ktorí film Východný front počas festivalu nestihnú, nemusia smútiť. Film sa vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded dostane krátko po Febiofeste aj do bežnej kinodistribúcie.  

Päťdňový filmový maratón svojou účasťou poctia aj ďalší vážení hostia. Ukrajinský režisér Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk festival oficiálne otvorí v SNG slovenskou premiérou filmu Pamfir. Snímka mala premiéru vlani na festivale v Cannes v rámci sekcie Quinzaine des réalisateurs a získala Európsku filmovú cenu ako Európsky objav roka 2022.

Vďaka spolupráci s medzinárodnou vzdelávacou platformou Visegrad Film Forum sa diváci môžu tešiť aj na ďalších exkluzívnych hostí. Držiteľ mnohých významných medzinárodných filmových ocenení vrátane nominácie na Oscara či ceny Bafta – kameraman Paweł Edelman – uvedie v kine Klap historickú drámu režiséra Romana Polanského z roku 2019, Dôstojník a špión.

Zvukoví profesionáli so 40-ročnými skúsenosťami, Mark Ulano a Patrushkha Mierzwa sa publiku predstavia v piatok v kine Klap na diskusii po premietaní Rodriguezovho hororu z roku 1996 Od súmraku do úsvitu, ktorý napísal Quentin Tarantino.

Práca na Titanicu vyniesla Markovi Ulanovi Oscara za mix zvuku. Okrem toho má na konte ďalšie tri nominácie na Oscara za filmy Ad Astra, Vtedy v Hollywoode a Nehanební bastardi. Jeho tvorba zahŕňa aj filmy, ako Nespútaný Django, Kill Bill 1, Iron Man atď. Väčšina ľudí v tomto odvetví pozná Patrushkhu Mierzwa ako jednu z prvých ženských mikrofonistiek v Hollywoode. Podelila sa o nominácie na Oscara za prácu na filmoch Ad Astra a Vtedy v Hollywoode.
 
Okrem silných zahraničných mien sa milovníci filmu môžu tešiť aj na slovenských filmárov a hercov. Febiofest neoficiálne otvorí jeho spoluzakladateľ v Bratislave a Prahe, režisér Fero Fenič. V rámci projekcie britsko-americkej komédie z roku 1963 Ružový panter sa s divákmi podelí aj o zážitky zo stretnutia s herečkou Claudiou Cardinale.

Vo štvrtok v kine Mladosť predstavia tvorcovia a herci s Martinom Hubom novinku Banditi pre Baladu. Sobotňajší filmový program doplní spolu s filmovou delegáciou herečka Vica Kerekes. Vizuálne podmanivá psychologická dráma Cristiny Groşanovej Běžná selhání, ktorá vznikla aj v slovenskej koprodukcii, mala premiéru počas vlaňajšieho festivalu v Benátkach v rámci sekcie Giornate degli.
 
Jubilejný 30. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava sa uskutoční od 15. do 19. marca v kinách Mladosť, Klap na VŠMU, v kinosále novootvorenej Slovenskej národnej galérie a aj v priestoroch Jurkovičovej Teplárne.

Pozrite si kompletný program festivalu.