divadlo

Uhol_92: Ponížení a krvilační

Moderná činohra a hudobný live-act odkazujúci na román Svedomie proti násiliu od Stefana Zweiga v réžii Alžbety Vrzgulovej. Z minulosti poznáme prípady tanečného moru či epidémie smiechu. Epidemicky sa šíriace zvláštne správanie sa kvalifikuje ako masová hystéria. Je to jeden z posledných únikov človeka, ktorý nedisponuje žiadnou mocou. Je to posledný slobodný a očistný moment, ktorým dokáže vyjadriť, že niečo nie je v poriadku.
odporúčame!
Táto akcia sa konala v minulosti

Človek 21., 20. alebo 16. storočia, človek túžiaci, no ponižovaný, hľadajúci sebarealizáciu a vyšší zmysel, no aj náchylný nasledovať samozvaných spasiteľov. Človek nadčasový. V tme nočného klubu sledujeme jeho spoveď, krutosť aj zraniteľnosť.

Predstavenie 23.4. je v slovenčine s anglickými titulkami.

Text a réžia: Alžbeta Vrzgula
Dramaturgia: Peter Galdík
Výtvarno: Bet Moth
Hudba: Isobutane
Hrajú: Katarína Gurová, Lena Libjaková, Peter Ondrejička, Miloš Bulík, Juraj Ďurajka, Martin Krajčír
Choreografia: Zuzana Sehnalová
Produkcia: Katarína Andrejcová
Svetelný dizajn: Peter Dolog
Zvuková spolupráca: Juraj Čech

Vstupnépredpredaj 9€ / 4€ (zľavnené) // na mieste 12€ / 8€ (zľavnené)

Uhol_92 

Profesionálne nezávislé divadlo bolo založené vo februári 2017. Zakladajúcimi členmi sú Peter Galdík, Jakub Szatinský a Alžbeta Vrzgula. Zakladatelia Uhla sú narodení v roku 1992. Ako príslušníci prvej generácie Slovenskej republiky nazerajú na súčasnosť zo špecifického uhla pohľadu. Ich tvorba je spoločensko-politickým komentárom, venujú sa živým a angažovaným témam, ku ktorým pristupujú s kritickým odstupom a humorom.

Pracujú s vlastnými autorskými textami, nedivadelnými textami a remixmi už existujúcich dramatických textov. Ich tvorba sa stretáva s diváckym aj odborným ohlasom, o čom svedčia aj hosťovania na festivaloch a získané rezidencie.

Uhol_92 bol v roku 2019 jedným z troch zakladajúcich členov platformy Miesto M, ktorá mala za cieľ byť unikátnym divadelným centrom združujúcim nezávislé divadlá z bratislavskej scény (Divadlo DPM, GAFFA a Uhol_92). Tvorcovia z najmladšej generácie združili na dve sezóny pod jednou hlavičkou svoje tri (a viaceré) odlišné poetiky.

Alžbeta Vrzgula (1992)

Režisérka a autorka textov. Študovala na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Počas štúdia absolvovala stáže vo francúzskom Poitiers a na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne.

Ako asistentka réžie spolupracovala s režisérom Davidom Jařabom na inscenáciách Zatmenie (2017, Divadlo DPM), Strach (2016, Slovenské národné divadlo) a Obeť (2015, Divadlo Aréna). V roku 2017 spoločne s ročníkovými kolegami z katedry réžie a dramaturgie na VŠMU založila nezriaďované profesionálne divadlo Uhol_92. Pod jeho hlavičkou inscenuje prevažne vlastné autorské texty s presahom do remixov existujúcich dramatických alebo literárnych diel a tiež do kolektívnej autorskej tvorby. Vo vlastnej divadelnej tvorbe študuje slabé stránky v človeku, správanie sa pod tlakom totalitného myslenia. Hľadá a analyzuje každodenné zvláštnosti a malé zaváhania.

V rámci aktivít Uhla_92 iniciovala a koordinovala kultúrne podujatia Divadlo proti koncu sveta, pozostávajúce z prednášok, debát a umeleckých performancií, reflektujúcich tému klimatickej zmeny v umení. Je tiež kurátorkou podcastového kanálu Uhla_92 pod názvom Život je sen, ktorý sa venuje umeleckým reakciám na klimatickú zmenu (séria Zem na scéne s Milom Juránim), či otázke spoločenskej úlohy umenia (Kultúrne o kultúre). Pracuje tiež pre Vydavateľstvo Artforum a pre festival Pohoda. Sezónne spolupracuje s festivalom [fjúžn], zameraným na život nových menšín na Slovensku.

Odporúčame

film

Tady Havel, slyšíte mě?

Prezident, občan, režisér, priateľ, manžel, pacient, muž na sklonku života. Unikátny dokument Petra Jančárka vracia do centra...Viac
Cinemax Bory Mall / Kino Film Europe / Kino Lumière
odporúčame!
koncert

Grind Paradise 2024

Grind Paradise v Bratislave.Viac
So 18.5.2024 / Fuga
odporúčame!
divadlo

Pozsony Dance Club

Bratislava, Preßburg, Pozsony. Mesto, ktoré začína stále odznova, ale minulosť ho aj tak znovu dobehne. Osudy a príbehy hostí...Viac
20.5.2024 - 30.9.2024 / DPOH
odporúčame!
koncert

La Fanfarria del Capitán (ARG)

Argentínska formácia La Fanfarria del Capitán zavíta s posledným albumom El Cantomanto v posledný júlový deň na palubu lode Pink...Viac
Ne 30.6.2024 / Pink Whale
odporúčame!