vážna hudba
literárna akcia

Hudba a slovo: Mucha Quartet

Cyklus Hudba a slovo spája hudbu a literatúru. Tentokrát si vypočujeme výber z próz  Jána Roznera  Noc po fronte, Marenčin PT 2010 a Výlet na Devín, Marenčin PT 2011  v interpretácii vynikajúceho  slovenského herca Borisa Farkaša.

Táto akcia sa konala v minulosti

Cyklu Hudba a slovo Slovenskej filharmónie  pokračuje druhým koncertom. Uskutoční  sa v utorok 27. februára 2018 v Malej sále Slovenskej filharmónie o 19-tej.

Názov koncertu Sláčikové kvarteto plus vystihuje  umelecké obsadenie hudobného večera v Redute. Po boku   Muchovho kvarteta vystúpia členovia orchestra Slovenská filharmónia – 1. hobojista Matúš Veľas, harfistka Katarína Turnerová a 1. klarinetista Jozef Luptáčik. V ich interpretácii si vypočujeme Kvinteto F dur pre hoboj a sláčikové kvarteto Rodolpha Kreutzera, Kvinteto c mol pre harfu a sláčikové kvarteto, AV 24  E. T. A. Hoffmanna a Klarinetové kvinteto A dur, KV 581 Wolfganga Amadea Mozarta.                                  Hudobný teoretik Igor Javorský o programe koncertu napísal: „ Francúzsky huslista, dirigent a skladateľ Rodolphe Kreutzer je známy predovšetkým ako človek, ktorému Ludwig van Beethoven dedikoval slávnu Husľovú sonátu opus 47. Kreutzer je autorom komorných diel, husľových koncertov, 40 opier a predovšetkým kolekcie 24 etud – capricií pre sólové husle, ktoré sú predchodcom slávneho cyklu Niccola Paganiniho. Ernst Theodor Amadeus Hoffmann je osobnosťou, ktorá fantazijným videním sveta výrazne ovplyvnila literatúru prvej polovice 19. storočia. Jeho hrdinom bol najmä kapelník Kreisler, ktorý je aj symbolom Hoffmannovej muzikality. Na sklonku krátkeho života si Wolfganga Amadea Mozarta doslova podmanil basetový roh, predchodca moderného klarinetu. Okrem množstva drobných komorných skladieb mu geniálny autor venoval prekrásne Klarinetové kvinteto A dur.“

Cyklus Hudba a slovo spája hudbu a literatúru. Tentokrát si vypočujeme výber z próz  Jána Roznera  Noc po fronte, Marenčin PT 2010 a Výlet na Devín, Marenčin PT 2011  v interpretácii vynikajúceho  slovenského herca Borisa Farkaša. 

Interpreti
Mucha Quartet
Juraj Tomka 
1. husle
Jozef Ostrolucký 2. husle
Veronika Prokešová viola
Pavol Mucha violončelo
Matúš Veľas hoboj
Katarína Turnerová harfa
Jozef Luptáčik klarinet 
Marián Geišberg číta z próz Jána Roznera 

Program
Rodolphe Kreutzer - Kvinteto C dur pre hoboj a sláčikové kvarteto
E. T. A. Hoffmann - Kvinteto c mol pre harfu a sláčikové kvarteto, AV 24
Wolfgang Amadeus Mozart - Klarinetové kvinteto A dur, KV 581

Miesto: Malá sála SF

--------

Vstupenky si zakúpite na stránke navstevnik.sk alebo v pokladni SF. / 10€