výstava

Detské ilustrácie

Poľským zástupcom na Bienále ilustrácie Bratislava 2017 bude ilustrátorka a autorka knižiek pre deti Emilia Dziubak.

Táto akcia sa konala v minulosti
Dátum vernisáže:
05.09.2017 16:00, Ut


Poľská umelkyňa ilustruje rozprávky a romány poľských spisovateľov (Grzegorz Kasdepke, Joanna Maria Chmielewska, Liliana Bardijewska). Kniha „Gratka dla małego niejadka“ sa dostala do zoznamu 100 najkrajších svetových kníh v 4. ročníku súťaže CJ Picture Book Awards v Južnej Kórei. V Bratislave návštevníci výstavy uvidia výber z jej tvorby a septembrová vernisáž bude súčasťou programu BIB 2017.

Emilia Dziubak prostredníctvom výstavy Ilustrácie predstavuje prierez svojej tvorby – práce, ktoré vznikli od roku 2010 až po súčasnosť. Expozícia ponúka ilustrácie nielen z kníh pre deti, ale tiež diela publikované v časopisoch pre dospelých, ako aj autorkine osobné práce, ktoré nikdy neboli určené na publikáciu. Taký výber prác je pre umelkyňu veľmi dôležitý, pretože takto dokazuje, že ilustrácia dokáže fungovať aj v inom kontexte a priestore – môže byť totiž samostatným obrazom, ktorý odráža skutočnosť alebo poskytuje priestor na vlastné úvahy a interpretácie bez ohľadu na vek percipienta. Preto je aj táto výstava dôkazom toho, že knižné ilustrácie môžu pokojne visieť na stenách v domácnostiach. Ilustrátorka podľa vlastných slov sníva o tom, aby v percipientovi navodila pri prezeraní prác taký pocit, že ilustrácia je práve o ňom a pre neho.

Sprievodné podujatie: 

5.9.2017, 16.00

Autorské stretnutie

-------------------

Emilia Dziubak
Autorka a ilustrátorka kníh. Absolventka Akadémie umení v Poznani. Debutovala v roku 2011 autorskou kuchárskou knihou pre deti s názvom Gratka dla małego niejadka. Táto kniha postúpila až do úzkeho finále súťaže o najkrajšie obrázkové knihy 4th CJ Picture Book Award v Južnej Kórei. Spolupracuje s vydavateľstvami publikujúcimi knihy pre deti v Poľsku a v zahraničí.
Laureátka Literárnej ceny hl. m. Varšavy v roku 2014 za ilustrácie do knihy Przemysława Wechterowicza s názvom Prosze mnie przytulić. Táto kniha bola zaradená do Zoznamu bielych vrán, ktorý vedie Internationale Jugendbibliothek v Mníchove, ako aj do zoznamu Pokladov Múzea detskej knihy v Poľsku.
V roku 2016 získala v súťaži PTWK Najkrajšie knihy roku 2015 vyznamenanie za autorskú knihu s názvom Rok w lesie.
Laureátka ceny Jury der jungen Leser v roku 2016 za ilustrácie do kníh o dobrodružstvách rodiny Pożyczalských autorky Mary Norton.
Laureátka súťaže Čiarka a bodka o najlepšiu detskú knihu v roku 2016 za ilustrácie do knihy Tru Barbary Kosmowskej.

 

Odporúčame

film

Mir nam

Prostredníctvom vojnového fotografa Juraja Mravca, ktorý dokumentuje udalosti na Ukrajine už od roku 2014, sledujeme najväčší...Viac
Kino Nostalgia / Cinema City Eurovea / Cinemax Bory Mall / Kino Mladosť / Kino Lumière / Kino Kultúrka Stu...
odporúčame!
koncert

Kubo Ursiny & Teatro Fatal a Marián Slávka & Vláska

Št 2.5.2024 / Klub za zrkadlom
odporúčame!
divadlo

Studio 34 - Party Show

Vychytená a uletená boogie woogie party show sa nesie v štýle 70´s. Originálny a plnokrvný živý jukebox spevákov a tanečníkov Red...Viac
3.5.2024 - 20.6.2024 / Red Cat Cabaret Club
odporúčame!
koncert

Prago Union & live band (CZ)

Česká hip-hopová legenda Prago Union vystúpi v auguste opäť na lodi Pink Whale.Viac
Pi 30.8.2024 / Pink Whale
odporúčame!