divadlo

Modrý salón: Slovo Válkovo

Peter Pavlac: Slovo Válkovo. Fiktívny dialóg na hrane priepasti alebo pokus hľadať argument. Stavia proti sebe dvoch mužov. Básnika a neznámeho príslušníka ŠtB. Povedzme Tibora.

Táto akcia sa konala v minulosti

Podvečer v izbe hotela Carlton na 2. poschodí 25. marca 1988. Deň, ktorý vošiel do našich dejín ako otvorený prejav odporu voči komunistickému režimu. Deň, v ktorý sa na dav modliacich sa ľudí, vytláčaných z ulice polievacími autami, násilne bitých a odvlečených, pozeral člen politickej komisie, minister kultúry a básnik zároveň, Miroslav Válek.

Peter Pavlac vo svojom fiktívnom dialógu stavia proti sebe dvoch mužov. Básnika a neznámeho príslušníka ŠtB. Povedzme Tibora.

Popri príprave na zásah a sledovaní „akcie“ prebieha dialóg. Nielen o umení, ale najmä o umelcovom videní sveta. Rozoberá sa poéma Slovo, venovaná komunistickej strane. Trieštia sa ideály, očisťujú sa postoje a pohnútky. Tak ako sa analyzujú verše básní, analyzujú sa aj morálne postoje umelca. V tomto prípade i politika.

V hre Slovo Válkovo pátrame po pohnútkach a utajených rozporoch nášho najväčšieho básnika. Dramatické rozprávanie má v sebe až podobenstvo očistca. Umelec a jeho alter ego. Umelec a jeho svedomie. Umelec a jeden obyčajný otec, ktorý pátra po pravde. Po pravde o mužovi, ktorý pol roka po sviečkovej manifestácii odišiel zo svojho postu, o mužovi, ktorý začínal v našej poézii ako básnik nadväzujúci na katolícku modernu a končil poémou venovanou „komunistickej strane, ktorá ma učí stať sa človekom“.

Inscenácia je pokračovaním línie hier písaných na telo herca.

Peter Pavlac: Slovo Válkovo
Réžia: Emil Horváth
Účinkujú: Emil Horváth, František Kovár

Vstupné: 7 €

ObrázokObrázokObrázok

Odporúčame

koncert

Punkový špeciál: Harwyho kaváreň + Bratislavské dievčatá + Ukupunktúra

Večer plný punku. Dve bratislavské kapely a nitránska kultová a jediná slovenská punk-talk show Harwyho kaváreň v priamom prenose...Viac
Pi 10.5.2024 / DK Zrkadlový háj
odporúčame!
divadlo

Kopny! Buchny! Ric!

Hra DPOH v réžii Gejzu Dezorza.Viac
19.5.2024 - 5.6.2024 / DPOH
odporúčame!
film

Mir nam

Prostredníctvom vojnového fotografa Juraja Mravca, ktorý dokumentuje udalosti na Ukrajine už od roku 2014, sledujeme najväčší...Viac
So 4.5.2024 / Kino Nostalgia
odporúčame!
divadlo

Nevesta

Št 30.5.2024 / Divadlo Astorka Korzo ´90
odporúčame!