festival
iná akcia

Rímske hry 2022

Dvadsiaty piaty ročník Rímskych hier je venovaný rodinným stretnutiam starých Rimanov a nás súčasníkov. Rímske zážitkové dni sa uskutočnia 10. septembra od 14:00 hod. v parku rusovského kaštieľa, kde nájdete rímsky vojenský tábor, ako aj tábor barbarov.

odporúčame!
Táto akcia sa konala v minulosti

O autentickú atmosféru sa postará sprievod pozostávajúci zo šermiarskej skupiny Tostabur a ďalších združení zo Slovenska, Nemecka, Čiech a Poľska, ktorý bude prechádzať z Antickej Gerulaty z Antickej Gerulaty cez Balkánsku ulicu do parku rusovského kaštieľa.

Tešiť sa môžete na celodenný program plný šermu, tanca, dramatických príbehov a vystúpení s koňmi, ktorý bude plný dejinných udalostí, mýtov, vášní i poučenia. Uvidíte aj ukážky techník a života rímskeho vojska, ako aj atmosféru gladiátorských hier. Program poskytne hru a poučenie.

Rímske hry v Gerulate sa konajú súbežne, od 12:00 do 16:00, s workshopmi pre deti a s komentovanou prehliadkou. Pozrite si program.

Príďte si vyskúšať, či by ste mohli žiť v dávnej dobe rímskej.

Rusovce sa už túto sobotu vrátia skoro dvetisíc rokov späť v čase, do čias Rimanov a obdobia, kedy bola obec niekoľko storočí súčasťou severnej hranice Rímskej ríše a rozprestieral sa tu vojenský tábor Gerulata. Históriou a zaujímavosťami nabitý program začína o 13:00 hod. a končí sa večernou premiérou slovenského historického hraného dokumentu Geruca, zo života Rimanov, ktorým sprevádza herec Braňo Deák a Sandra Sviteková z “Dejepis Inak“.

„Počas jedného víkendového dňa opäť ožijú v Rusovciach Rímske hry, ktoré sa tento rok budú konať ako oslava zápisu rusovskej antickej Gerulaty do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Návštevníkov privítajú doboví obyvatelia a legionári z antickej Gerulaty, ktorí prostredníctvom príbehov priblížia históriu, život a rôzne zaujímavosti z obdobia mocného rímskeho impéria,“ hovorí starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová.

Vstup je zdarma a deň plný rímskej histórie začne o 13:00 hod. pri múzeu Antická Gerulata zážitkovým sprievodom Rimanov, ktorého sa zúčastní viac ako 100 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Nemecka.

„V bohatom zábavno-vzdelávacom programe si nájdu svoje všetci, tak deti ako aj dospelí. Vďaka zážitkovým predstaveniam pred očami divákov ožijú hrdinské báje antického Ríma, príbeh o putovaní mladého Gala a vyvrcholia hlavným bodom programu Roma Invicta, ukážkou cvičení rímskych vojenských jednotiek a vzburou gladiátorov,“ dodáva starostka Lucia Tuleková Henčelová.

Na záver dňa, o 19:30 hod. sa v parku kaštieľa v Rusovciach, v atmosfére rímskych amfiteátrov, môžu návštevníci tešiť na premiéru slovenského historického dokumentárneho filmu Geruca. Ten rozoberá život Rimanov na južnej strane Dunaja, ktorí obývali severnú hranicu Rímskej ríše pred 1700 rokmi a vybudovali tu viacero miest a vojenských kastelov, pričom jedným z nich bola práve rusovská Gerulata.

Príbeh filmu Geruca je o dvoch rímskych bratoch a ich láske ku krásnej Germánke. Filmom vás budú sprevádzať herec Braňo Deák, Sandra Sviteková z “Dejepis Inak” a rozprávač Milo Kráľ. Vo filme odznejú skladby hudobného zoskupenia Synulia z Talianska, ktorí vytvárajú autentickú hudbu antického Ríma a ich skladby ste mohli počuť napríklad vo filmoch Gladiátor, či Osada (The Village), alebo v seriáli Rímska ríša (Empire).

Odporúčame

letný festival

Pop Messe 2024

25.7.2024 - 27.7.2024 / Areál Velodrom, výstaviště BVV, Brno
odporúčame!
film

Pozor, padá SNG!

Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci...Viac
So 18.5.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
film

15×15×5 (Minisalon 1984)

Filmová esej o hraniciach slobody, rámcovaná príbehom unikátneho československého výtvarného experimentu v dobe normalizácie. V „...Viac
St 1.5.2024 / Kino Lumière
odporúčame!
film

Tady Havel, slyšíte mě?

Prezident, občan, režisér, priateľ, manžel, pacient, muž na sklonku života. Unikátny dokument Petra Jančárka vracia do centra...Viac
Cinemax Bory Mall / Kino Lumière
odporúčame!