Žije sa na Slovensku ako vo včeľom úli? Odpovie dokumentárna komédia To ta monarchia

Ako vyzerá harmonický život obyvateľov slovenskej „superdediny“ Spišský Hrhov ukáže teraz nová dokumentárna komédia To ta monarchia, ktorá prichádza do kín od 15. júla 2021. 

blog

Väčšina z tamojších Rómov pracuje, „bieli“, „čierni“, dôchodcovia aj novousadlíci žijú v susedskej zhode. Meno najznámejšej dediny na Slovensku sa objavilo aj v prestížnych amerických novinách The New York Times a Svetová banka dala obec neďaleko Levoče za príklad skvelého spolunažívania väčšiny s menšinou. 

„Ponúkame pohľad do života konkrétnej komunity, ale zrkadlíme tak obraz celej krajiny,“ hovorí režisérka, scenáristka a producentka filmu Vladislava Sárkány. „Film nie je len sondou do sociálnych vzťahov malej skupiny obyvateľov obce, ale tiež hľadaním odpovedí na otázky: Aké je moje miesto v spoločenstve či v komunite, v ktorej žijem? Akú mám možnosť ja ako jednotlivec aktívne meniť a tvoriť spoločnosť či krajinu? Aké prostriedky mám v rukách, a aké sú možnosti sa realizovať? Akou mierou som zodpovedný za to, aby sa žilo dobre mne a akú zodpovednosť mám voči ľuďom navôkol?“ vysvetľuje Vladislava Sárkány. 

Pre nakrúcanie snímky sa do Spišského Hrhova pravidelne vracala takmer päť rokov a teraz do slovenských kín prináša sondu do fungovania „ideálnej spoločnosti“. Podobenstvo dokonalého včelieho kráľovstva sa vinie celým filmom ako silný vizuálny i myšlienkový motív: je však možné ho vytvoriť aj medzi ľuďmi?

Tvorcovia pripravili pre verejnosť slávnostnú premiéru za osobnej účasti autorského tímu aj protagonistov filmu, 15. júla 2021 v Amfiteátri v Rači. Okrem premietania pod holým nebom je prichystaný aj bohatý sprievodný program, vrátane tvorivých dielní pre deti aj dospelých, workshopov, živej diskusie či prezentácie mimovládnych organizácií, pozornosť bude upriamená aj na komunitné či ekologické témy, ktorých sa dotýka samotný film. 

Návštevníci premiérového podujatia sa môžu zapojiť napríklad do interaktívneho workshopu Bez odpadu v hlave, v ktorom nepôjde o návod ako recyklovať či praktizovať zero-waste, ale o reflexiu hodnôt a hľadanie vlastnej cesty k dobrovoľnej skromnosti.

Diváci si pred projekciou budú môcť vyrobiť spolu so slovenskou dizajnérskou značkou Primát originálny kúsok oblečenia počas „upcykling“ workshopu potlače vlastných odevov a dozvedieť sa aj o slowfashion či zodpovednej spotrebe vecí.

Pre rodiny s deťmi je na programe aj bubnovačka Orchestra s bubnovou školou Rytmika.sk či výtvarné tvorivé dielne. Rodinná včelia farma Medáreň prinesie stánok s medovými výrobkami a tiež ukáže, ako žije v úli dokonalé včelie spoločenstvo. Stánok neziskových organizácií predstaví napríklad prácu združenia na pomoc a integráciu ľudí s mentálnym postihnutím BIVIO či Organizáciu muskulárnych dystrofikov, na predaj budú kreatívne výrobky – odznaky, brošne a pohľadnice kresličov Hentoto. 

Pred začiatkom premietania sa uskutoční pod moderátorskou taktovkou reportéra Andreja Bána diskusia, v ktorej sa budú zhovárať hlavní protagonisti filmu To ta monarchia – Vladimír Ledecký, ktorý bol 21 rokov starostom Spišského Hrhova, jeho spolupracovník a hudobník Michal Smetanka, splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Barbara Gindlová a riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Janette Motlová.

Program verejnej slávnostnej premiéry

„Náš dokumentárny film zachytáva súčasný stav spoločnosti s jej témami, otázkami, problémami, neduhmi a konfliktami – niekedy ešte len tušenými. No neprináša odpoveď, nemoralizuje, skôr otvára v divákovi jeho trinástu komnatu, núti ho, aby si sám kládol otázky a ponúka mu priestor na (seba)reflexiu. Autorským zámerom nebolo vysvetľovať a vyslovovať súd, ale skôr aktivizovať a inšpirovať,“ uzatvára režisérka Vladislava Sárkány.

Do kín mieri To ta monarchia od 15. júla 2021 vďaka distribučnej spoločnosti Asociácia slovenských filmových klubov. Film plánujú tvorcovia uviesť počas leta aj na viacerých outdoorových projekciách v amfiteátroch, do niektorých miest zamieri osobne režisérka aj protagonisti filmu, aby s ľuďmi z rôznych kútov Slovenska hovorili o otázkach, ktoré film kladie.

Ešte predtým, 9. júla 2021 sa autorský filmový tím vyberie do Spišského Hrhova, aby obyvateľom dediny a súčasne miestnym protagonistom osobne predstavil snímku v dejisku jej vzniku.