Vyšlo druhé číslo magazínu o umení 365°

Slovenská národná galéria minulý rok pokrstila magazín o umení 365°. Teraz vydáva jeho druhé, ešte obsažnejšie číslo, ktoré prináša aj niekoľko noviniek. Magazín sa zaoberá dianím na domácej i zahraničnej umeleckej scéne.

blog

Nové číslo obsahuje 200 strán a oproti prvému vydaniu predstavuje niekoľko noviniek. Nájdete v ňom viac rozhovorov s umelcami, teoretikmi, kurátormi, architektami či dizajnérmi ( napríklad s Petrom Bartošom, Luciou Tkáčovou a Ilonou Németh, Jiřím Ptáčkom, Karolom Pichlerom, Sylviou Jokelovou, Silviou Lovasovou a Ľubicou Segečovou, Borisom Melušom a Martinom Šichmanom). 

 Pozor! Tu a teraz, chlapci! Tu a teraz! Obálka magazínu, reprodukované dielo: Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová: Pozor! Tu a teraz, chlapci! Tu a teraz! Prostredie s dvoma cvičenými hovoriacimi papagájmi, kobercom, drôtom, lanami a miskami Oneida. Z inštalácie na výstave Ah, Soul In a Coma, Act Native, Attack v GAK Gesellschaft für Aktuelle Kunst Bremen, 2015. Foto © Tobias Hübel

Pribudli tiež reflexie zahraničných a domácich výstav a hneď niekoľko úplne nových rubrík: "Manuál pro milovníky současného umění.sk", prinášajúci pohľad na domácu scénu „zvonka“ (autorom je český kurátor Ondřej Chrobák); "Z archívu", v rámci ktorej môže čitateľ nahliadnuť do archívnych fotografií Slovenskej národnej galérie.

Novinkou sú viaceré autorské príspevky medzinárodne etablovaných umelcov, napr. Jiří Thýn vytvoril subjektívnu fotografickú interpretáciu opustených priestorov administratívnej budovy Slovenskej národnej galérie na Riečnej ulici tesne pred rekonštrukciou, Anetta Mona Chişa a Lucia Tkáčová sú autorkami digitálnych koláží, vytvorených pre novú rubriku "Artmanual".

2.	Náhľad úvodnej dvojstrany k článku Lucie Gavulovej o zbierke súčasného umenia Christiana a Karen BorosNáhľad úvodných dvojstrán k článku Lucie Gregorovej-Stach o výstavách, zaoberajúcich sa umeleckým prúdom pop-artNáhľad úvodných dvojstrán k článku Lucie Gregorovej-Stach o výstavách, zaoberajúcich sa umeleckým prúdom pop-art

Magazín nevynechal ani rubriky z minulého čísla. Chýbať tak nebude prehľadová štúdia o stave domáceho trhu s umením alebo prehľadový súhrn udalostí v umení minulého roka.

Druhé číslo magazínu o umení 365° je možné zakúpiť v kníhkupectve Ex Libris v SNG a vo vybraných predajniach na Slovensku za sumu 13 €.

Magazín vychádza raz ročne a pripravujú ho Lucia Gavulová a Alexandra Kusá spolu so širším kolektívom interných aj externých prispievateľov. Autormi grafického dizajnu sú Pavlína Morháčová a Branislav Matis.

4.	Náhľad dvojstrany z rubriky Generácia 85-90, ktorá prináša krátke exkurzy do tvorby najmladšej generácie slovenských umelcov.5.	Náhľad úvodnej dvojstrany k článku Dušana Burana o vojenských múzeách vo svete i u nás.6.	Náhľad dvojstrany k článku Vladimíry Büngerovej Ján Mathé. Ateliér – problém hmoty? Foto © Vlado Eliáš