Vypočujte si výstavu Stano Filko - Poézia o priestore - kozme

Slovenská národná galéria pripravila audiosprievodcu výstavou Stano Filko - Poézia o priestore - kozme, ktorú v SNG nájdete do 25. septembra. „Filko audiosprievodca“ je aplikácia pre mobilné zariadenia, obsahuje odborný výklad pre každú z miestností výstavy v slovenskom a anglickom jazyku. 

blog

Stano Filko (1937 – 2015), jedna z vedúcich osobností stredoeurópskej neoavantgardy a globálneho súčasného umenia, spájal vo svojej všestrannej tvorbe široký okruh tém a podnetov a originálne reflektoval aktuálne svetové trendy a vznikajúce umelecké odvetvia.

Filkove diela spoluvytvárajú komplexné a štruktúrované univerzum, ktoré sa výstava s názvom POÉZIA O PRIESTORE – KOZME snaží aspoň čiastočne uchopiť a interpretovať. Výstava, prezentujúca viac než  150 diel z 60. a 70. rokov 20. storočia, sa nachádza v siedmich miestnostiach a v átriu Esterházyho paláca, pričom každá miestnosť predstavuje jeden tematický okruh autorovej tvorby, čo reflektuje aj štruktúra a obsah aplikácie.

Aplikácia bola vyvinutá v lab.SNG, obsah pripravilo Oddelenie galerijnej pedagogiky SNG v spolupráci s kurátormi výstavy. Vychádza z projektu Soundwalk Strážky, ktorý je open-source a dostupný pre ďalšie galérie a múzeá. Zdrojový kód je dostupný na stiahnutie.

Aplikácia je dostupná zdarma na stiahnutie pre iOS a Android a je tiež k dispozícii na mieste výstavy v smartfónoch na zapožičanie.

Vývoj: Philo van Kemenade, Igor Rjabinin

Grafický dizajn: Braňo Matis

Texty/Scenár: Lucia Gregorová Stach, Aurel Hrabušický, Barbora Jurinová

Hlas (SK): Barbora Jurinová

Hlas (EN): Clare Basset

Zvuk: Dušan Kozák (RTVS)

Spolupráca: Lukáš Štepanovský, Michal Čudrnák

Obrázok

Záber z výstavy, foto: Martin Deko
 
Z výstavy si môžete odniesť aj krásne predmety ako katalóg k výstave, tašky či plážové osušky. Zakúpite ich v galerijnom kníhkupectve Ex Libris SNG
 
ObrázokObrázokObrázok
Katalóg 10 €                                              Plážové osušky 17,50 €
ObrázokObrázok

Taška 7 €