Víťazom 10. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela sa stal Robert Bílý

V sobotu 27. novembra skončil v bratislavskej Redute 10. ročník Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. Vo finále medzi sebou bojovali traja klaviristi - Robert BÍLÝ z Čiech, Sunah KIM z Južnej Kórey a Leo de MARÍA zo Španielska. Všetci traja študujú na Univerzite Mozarteum v Salzburgu a sú držiteľmi mnohých národných a medzinárodných ocenení.

blog

Traja finalisti v sobotu 27. novembra vystúpili v  Koncertnej sieni SF po boku orchestra Slovenská filharmónia pod taktovkou Rastislava Štúra. V interpretácii každého z nich zaznel Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 4 G dur op. 58. 

Po výkonoch mladých finalistov, ktoré skončili  Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie o 18.00 h  medzinárodná porota zložená z prestížnych klaviristov a pedagógov: predseda – Pavel Gililov, Nemecko, členovia – Eugen Indjič, Francúzsko/ USA, Ivo Kahánek, Česká republika, Marian Lapšanský, Slovenská republika, Marcel Štefko, Slovenská republika, Peter Pažický, Slovenská republika, Torleif Torgersen, Nórsko rozhodla o troch laureátoch jubilejného 10. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela. Víťazovi bola udelená Cena Národnej banky Slovenska.

1. miesto Robert BÍLÝ (1997),  Česká republika    
2. miesto Sunah KIM (2001), Južná Kórea a  Leo de MARÍA (1995), Španielsko

Robertovi Bílému porota zároveň udelila aj Cenu za najlepšiu interpretáciu klavírneho tria J. N. Hummela.
Robert Bílý, sa narodil v roku 1997 v Ústí nad Labem. Na klavíri hrá od svojich šiestich rokov. V súčasnosti študuje na Univerzite Mozarteum v Salzburgu, v triede Pavla Gililova. Je držiteľom mnohých ocenení.  1. cenu získal na Medzinárodnej klavírnej súťaži „Virtuosi per musica di pianoforte“ v Ústí nad Labem  v roku 2012. O rok neskôr zvíťazil v Miláne na súťaži „Piano Talents“. Je  laureátom medzinárodnej „Sommerakademie Mozarteum“ v Salzburgu v roku 2014. V tom istom roku získal 1. miesto a EMCY – ocenenie na prestížnej medzinárodnej klavírnej súťaži pre mladých klaviristov v Ettlingene. Na medzinárodnej súťaži  „Rising Stars“ v roku 2016 v Berlíne  získal 1. miesto v kategórii do 35 rokov a účasť na koncerte v Berlínskej filharmónii. Pred rokom zvíťazil na medzinárodnom hudobnom festivale v Paríži.



Finále 10. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela Slovenská filharmónia odvysielala v priamom prenose na stream.filharmonia.sk

Záznam II. kola a finále ostáva v hudobnom archíve SF/stream.filharmonia.sk.   
Do súťaže sa prihlásilo 47 klaviristov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Poľska, Ruska, Bieloruska, Bulharska, Nemecka, Talianska, Španielska, Nórska, Južnej Kórey, Číny, Japonska, a Taiwanu, ktorí študujú  na hudobných školách v Európe a Amerike. I. kolo súťaže sa konalo online,  do II. kola postúpilo 15 klaviristov. II. kolo a finále jubilejného 10. ročníka súťaže sa uskutočnilo v Bratislave v priestorochSlovenskej filharmónie v dňoch 24. – 27. novembra 2021.

Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela  je  jediná hudobná súťaž na Slovensku, ktorá je členom Svetovej federácie hudobných súťaží a Nadácie Alink – Argerich, čo je zárukou povedomia o tomto podujatí po celom svete. Počas svojej existencie súťaž významným spôsobom napomohla popularizácii Hummelovho diela a podnietila záujem aj hudobníkov ostatných žánrov o naštudovanie a nahrávanie jeho skladieb. Iniciátorom vzniku a prezidentom Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela je popredný slovenský klavirista Marian Lapšanský, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie.  1. ročník súťaže sa uskutočnil v roku 1991, odvtedy pokračovala najskôr s dvojročnou, neskôr trojročnou periodicitou.