Víťazné filmy Zlatých glóbusov uvidíte aj v našich knách

Cez víkend sa rozdávali filmové ceny Zlaté glóbusy za rok 2013. Viacero snímok si môžete pozrieť aktuálne alebo v najbližšej dobe v našich kinách.

blog

Film 12 rokov otrokom, ktorý beží v exkluzívnej predpremiére v kinách od 13. januára premenil zo siedmych nominácii jednu a získal Zlatý glóbus za Najlepšiu drámu.

Solomon Northup mal milujúcu rodinu, dobrú prácu, talent, majetok, slobodu a právo na život. Žil idylickým životom príslušníka strednej triedy ako väčšina z nás. V jeden jediný nečakaný okamih však o to všetko prišiel. Skončil ako otrok spútaný reťazami a jeho jediným osudom sa stala drina na plantáži „pod bičom otrokára“. Väčšinou doslova. Presne to sa v roku 1841 prihodilo Američanovi Solomonovi Northupovi (Chiwetel Ejiofor), ktorý svoj skutočný príbeh zachytil v autobiografickej knihe 12 Years a Slave. Solomon mal smolu, že bol… černoch.

Druhým filmom, ktorý čoskoro môžete vidieť v našich kinách je film Špinavý trik. Snímka získala až tri oceneina – Najlepšia komédia, Herečka v komédii a Herečka vo vedľajšej úlohe.

Film je nakrútený podľa skutočného prípadu FBI, ktorý sa odohral v 70-tych rokoch a vyvrcholil korupčným škandálom a následným odsúdením amerického senátora a piatich členov Snemovne reprezentantov.

Ďalší film je snímka režiséra Martina Scorseseho Vlk z Wall Street – v našich kinách už od tohto štvrtka. Zlatý glóbus Najlepší herec si odniesol Leonardo DiCaprio za svoje stvárnenie drzého burzového makléra.

Film Vlk z Wall Street prináša príbeh z čias, keď na Wall Street vládli pravidlá Divokého Západu. Len namiesto pištoľníkov na koňoch sa tu preháňajú jachty a nahé blondínky a namiesto prachu nad prériou víria vzduchom bankovky.

Talianska snímka Veľká nádhera, ktorá akuálne vedie v našich klubových kinách získala cenu za Najlepší zahraničný film.

Už v úvode filmu nás Biggazziho obrazové kompozície, závratné uhly záberov a snové zmeny veľkosti záberov vtiahnu do slnečného zvodného Ríma, kde sa nám spod majestátnych diel rímskych a svetových dejín umenia odkrývajú drobné postavy ľudí, pôsobiacich bizarne až exoticky. Dvojpólovosť života a umenia a hľadanie skutočnej krásy sú kľúčovými motívmi Sorrentinovej snímky, poukazujúcej na to, že pod nablýskaným, ale aj nie príliš vábnym povrchom sa môže skrývať oslnivá krása.

Ocenenou animovanou snímkou je rozprávka Ľadové kráľovstvo, ktorú tiež aktuálne nájdete v našich multipexoch. Hlavnou hrdinkou je Anna, ktorá je prekliata staršou sestrou Elsou, bezcitnou ľadovou kráľovnou.

Zlatý glóbus za Najlepšiu réžiu získal mexičan Alfons Cuarón za film Gravitácia, ktorý ešte stále nájdete v zopár kinách na Slovensku. Gravitácia je dychberúci thriller, ktorý vás zavedie do nekonečných a neúprosných hlbín vesmíru.

Kompletný zoznam všetkých ocenených nájdete na stránke Zlatých glóbusov 2014