Videli sme Mogwai ešte pred Pohodou. Akí sú naživo?

Festival Pohoda ohlásil na leto 2014 v slovenskej premiére skupinu Mogwai. Náhoda nám ich podhodila minulý týždeň naživo. Bolo to výborné.

blog


Škótska skupina Mogwai vznikla v Glasgow. Popri mnohých singloch a EP-čkách vydali osem albumov, ten posledný Rave Tapes, nesie dátum vydania január 2014.

Na začiatku im pomohol preraziť veľmi vplyvný DJ John Peel, s ktorým nahrali až sedem povestných Peel Sessions. Je to post-rocková kapela o piatich členoch, na pódiu celkom často striedajú nástroje, hlavne gitary a basgitary. Ich zvuk dopĺňajú klávesy a bicie, občas spev a husle.

Mogwai sú jednou z najznámejších post-rockových kapiel, no zaradiť ich iba do škatuľky post-rock je jednoducho málo. Hrávajú väčšinou dlhé, skôr pomalé a veľmi emocionálne inštrumentálky, kde sa z času na čas cez vás vyvalí mohutná gitarová vlna. Nezloží vás na kolená drsným soundom, práve naopak, je mäkká a vzdušná, odrazu si pripadáte ako vo veľkej sále alebo dóme.

Čím ďalej, tým viac preniká do ich zvuku elektronika. Prichádza veľmi šetrne, klasický klavír striedajú skôr retro elektronické zvuky. Ak teda nutne treba žánrovo škatuľkovať, tak treba pridať shoegaze, či dokonca ambient.



Amsterdamský klub Paradiso s kapacitou tesne nad 1000 ľudí bol na Mogwai úplne plný. Po polhodinke výbornej a zaujímavej predkapely Forest Swords prišli Mogwai. Nenasypali to do publika hneď, začali skôr zľahka a z jemného, skoro až umelecky subtílneho úvodu dokázali po pár minútach úplne prirodzene prejsť až do mohutnej pomalej gitarovky. Koncert sa rozbehol, striedali atmosféry a veľmi silné emócie. Ich hudba má silu poslucháča vtiahnuť do seba a nechať ho užívať si vlnu valiaceho sa zvuku. Miestami až tak, že človek ostane priklincovaný na svoje miesto a vôbec nemá chuť odskočiť si napríklad kúpiť drink aby tú vlnu neprerušil. Dávajú veľký pozor na zvuk, o čom svedčí aj množstvo gitarových krabičiek na pódiu.

Mogwai nie je tanečná kapela, je to hudba na počúvanie, no napriek tomu v publiku niekoľko head bangerov bolo. Sú skôr kapelou do väčšieho klubu, do vnútorného priestoru a tak dúfam, že na Pohode budú v jednom z tých veľkých stanov. Akosi k nim viac pasuje indoor.




Pre ľudí, ktorí Mogwai nejako špeciálne nesledujú, bude ich koncert na Pohode výbornou príležitosťou vypočuť si, ako výrazne a dobre môže naživo znieť aj pomalá gitarovka. Napriek tomu, že takáto hudba má tendenciu po čase začať nudiť, v prípade Mogwai toto vôbec nehrozí. Práve naopak, chceli sme počuť viac. Samozrejme pridávali.

Je to veľmi príjemný koncertný zážitok, takže všetkým ľuďom, čo chodia radi na muziku, jednoznačne odporúčame.

Alex K.