Týždeň slovenského filmu otvorí v exkluzívnej predpremiére Atlas vtákov

Prehliadku Týždeň slovenského filmu otvorí v exkluzívnej slovenskej predpremiére film Atlas vtákov (2021) režiséra Olma Omerzua v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom. Obaja tvorcovia prídu film na otvorenie prehliadky do Kina Lumière uviesť osobne. Prehliadka sa koná od 4. do 10. apríla, uvedie takmer päťdesiat slovenských filmov, pripravený je aj bohatý sprievodný program a predstavenia pre deti. Filmy budú uvedené s anglickými titulkami a pre ukrajinských divákov so statusom dočasného útočiska a azylu je vstup na podujatie voľný.

blog

Rodinná dráma Atlas vtákov ukazuje, ako sa komplikované vzťahy v starej rodinnej firme, kde niekto tajne odlieva peniaze, prepletajú so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. „Film je vystavaný na princípe postupného odhaľovania kostlivcov v rodinnej skrini,“ hovorí režisér filmu Olmo Omerzu. „Udalosti, ktoré na prvý pohľad nemajú spoločného menovateľa, postupne vstupujú do súvislostí. Celý rad malých rozhodnutí vyvolá náhody, ktoré vedú ku komplikovanejšej zápletke a nakoniec spôsobia kolaps sveta hlavného hrdinu.“ Podľa režiséra ide o drámu so silným prvkom komiky a skrytej irónie, v ktorej sa okrem Miroslava Donutila predstavia aj známi českí herci Alena Mihulová, Martin Pechlát, Vojtěch Kotek či Eliška Křenková. 

Týždeň slovenského filmu sa tento rok koná už po ôsmykrát a celkovo uvedie 47 celovečerných a krátkometrážnych slovenských filmov. Hlavný program tvoria celovečerné filmy, ktoré mali v roku 2021 premiéru, ide o trinásť hraných, pätnásť dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. „Týždeň slovenského filmu je bilančná prehliadka, ktorá hodnotí, reflektuje a oceňuje tvorbu slovenskej kinematografie. Sme radi, že po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, keď sa vzhľadom na pandemickú situáciu konala v náhradnom jesennom termíne a iba online, sa tento ročník uskutoční naživo v kine a v plnom rozsahu,“ hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky. 

Okrem filmového programu je pre divákov pripravený i zaujímavý sprievodný program. Dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry sa uskutočnia už v deň otvorenia. Jeden bude venovaný filmovej a literárnej teoretičke Jelene Paštékovej, druhý bude zameraný na tvorbu spisovateľa Petra Pišťanka a spojený bude s krstom 3-DVD s filmami Rivers of Babylon (1988) Vlada Balca, Muzika (2007) a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, ktoré vznikli podľa predlohy tohto výnimočného autora 90. rokov. Pri tejto príležitosti sa počas prehliadky premietne Balcov film Rivers of Babylon.

Popoludňajší sprievodný program Týždňa slovenského filmu je vyhradený pre tradičné odborné panely hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré bude možné sledovať aj online na platforme  www.kino-doma.sk, v podvečerných hodinách sa budú konať diskusie. Uskutoční sa diskusia o ankete Film.sk – slovenský film storočia, ktorej výsledky vzišli z hlasovania filmových vedcov, kritikov, teoretikov a publicistov.

Na pôde prehliadky sa pri tejto príležitosti premietne víťazný film ankety, ktorým sa stala dráma 322 (1969) režiséra Dušana Hanáka, a vo foyeri bude umiestnená výstava plagátov TOP 20 filmov ankety. Pripravená je tiež diskusia s režisérom Petrom Bebjakom, v súčasnosti s jedným z najproduktívnejších slovenských tvorcov. Stretnutie s ním bude venované predovšetkým žánrovej rôznorodosti jeho tvorby vrátane seriálovej produkcie a uskutoční sa po filme Správa (2020), ktorý je nominovaný na Slnko v sieti.

Pre najmenších divákov má Týždeň slovenského filmu pripravený hravý a zároveň poučný workshop Filmový kabinet deťom, ktorý predstaví slovenské animované príbehy Miro Jilo/Moje srdce, Cez palubu!, časti Povodeň a Zemetrasenie zo seriálu Tresky plesky a diely S empatiou a O senioroch zo seriálu Chochmesovci. Pre väčších divákov sa premietne dobrodružný film z prostredia detského skautského oddielu Martin a tajomstvo lesa (2021) Petra Oukropca a v cykle Inkluzívne kino pre deti animovaný rodinný film Myši patria do neba (2021) Denisy Grimmovej a Jana Bubeníčka, nedávno ocenený Českým levom.

Pozrite si program Týždňa slovenského filmu 2022



Týždeň slovenského filmu vyhlasuje od minulého roka Divácku cenu. Uchádzajú sa o ňu všetky slovenské celovečerné filmy, ktoré mali v uplynulom roku premiéru, prehliadka ich uvádza v hlavnom programe. Víťazným sa stane film s najvyšším počtom diváckych hlasov, rozhodnú o ňom návštevníci prehliadky, ale aj fanúšikovia slovenského filmu, ktorí sa prehliadky nemôžu zúčastniť osobne. Hlasovanie prebieha prostredníctvom formulára – online na stránke podujatia tyzdenfilmu.sk aj v priestoroch Kina Lumière, kde sa prehliadka koná. Hlasovanie trvá do 10. apríla, víťaz bude vyhlásený po skončení prehliadky 11. apríla.

Počas úvodného ceremoniálu prehliadky budú odovzdané ceny za prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, histórie, publicistiky či popularizácie slovenského filmu. Cenu Petra Mihálika si na otvorení prevezme filmová a literárna historička Jelena Paštéková, Cenu Pavla Branka získa filmový publicista Matej Sotník a Cenu Orbis Pictus zástupcovia vydavateľa mesačníka Film.sk o filmovom dianí (nielen) na Slovensku. Do sprievodného programu prehliadky sú tiež zaradené filmy podľa výberu držiteľov cien. Výber Jeleny Paštékovej reprezentuje dokumentárny film Posledný autoportrét (2018) Mareka Kuboša, Matej Sotník si zvolil dvojicu filmov Nora sa mi páči (2009) od Aramisova a Hotel Úsvit (2016) Márie Rumanovej, ktorí ako talentovaní tvorcovia predčasne opustili svet.

Dve minuloročné novinky z hlavného programu Týždňa slovenského filmu vznikli v koprodukcii s Ukrajinou, ide o drámu Predtuchy Viačeslava Kryštofovyča a film Cenzorka Petra Kerekesa. Organizátori Týždňa slovenského filmu ich uvedú – ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi – prvý na úvod prehliadky a druhý v jej závere. Pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu bude vstup na prehliadku voľný. Po skončení prehliadky Týždeň slovenského filmu uvedie tri víťazné filmy ocenené na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film s ukrajinskými titulkami.

x x x

Spolupatričnosť ukrajinským občanom vyjadruje aj Kino Lumière. Solidaritu prejavilo benefičnými projekciami, z ktorých výťažok putoval na finančnú zbierku organizácie Človek v ohrození. Pri ukrajinských občanoch jeho dramaturgovia stoja aj v týchto dňoch a chcú byť pre nich nápomocní v ich adaptačnom procese. Od 1. apríla budú každý pondelok všetky projekcie v slovenskom jazyku, resp. s anglickými titulkami v Kine Lumière zdarma pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu. Pre deti budú predstavenia v slovenčine zdarma v stredu o 10.30 hod. a v sobotu a nedeľu popoludní.

x x x

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenský filmový ústav, spoluorganizátorom je Rozhlas a televízia Slovenska. Partnermi podujatia sú Kino Lumière, Audiovizuálny fond, Stredoeurópsky dom fotografie, Slovenská asociácia producentov v audiovízii a Bratislavské kultúrne informačné stredisko. Podujatie sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Viac informácií:
Týždeň slovenského filmu (tyzdenfilmu.sk)
FB stránka Týždeň slovenského filmu

Kino Lumière – Stojíme pri Ukrajine