Týždeň čínskych filmov predstaví súčasnú čínsku kinematografiu

V pondelok 13. októbra 2014 sa v bratislavskom Kine Lumière začne prehliadka Týždeň čínskych filmov, ktorá slovenským divákom ponúkne súčasnú čínsku filmovú produkciu.

blog

Na výbere siedmich filmov ukáže nielen obraz čínskej spoločnosti, ale aj reflexiu jej histórie a kultúry očami domácich tvorcov. Prehliadka potrvá do 17. októbra 2014 a vstup na projekcie je voľný.

Program prehliadky Týždeň čínskych filmov ponúkne sedem filmov z obdobia posledných piatich rokov. Tematicky sa vracajú k historickým udalostiam krajiny, ale vo výbere sú aj diela, ktoré sa odohrávajú v súčasnej Číne. Medzi ich režisérmi sú i významní a oceňovaní čínski filmári.

Otváracím filmom prehliadky je snímka o živote legendárneho čínskeho filozofa Konfucius (2010) režiséra Hu Mei. Dej filmu sa odohráva v období, keď všetky štáty bojovali proti sebe s cieľom vytvoriť jedno kráľovstvo.

Z histórie čerpajú aj ďalšie filmy prehliadky. Snímku Kvety vojny (2011) nakrútil známy čínsky režisér a producent Zhang Yimou (Hrdina, Klan lietajúcich dýk, Kliatba zlatého kvetu) a odohráva sa v roku 1937, keď v Číne vypukla druhá čínsko-japonská vojna. Film hľadá odpoveď na otázku, aký je význam obete a cti v čase nezmyselných bojov. Zhang Yimou má v prehliadke aj film Láska pod hlohovým krom (2010) o stretnutí dvoch ľudí z rôznych rodinných pomerov v čase čínskej kultúrnej revolúcie.

Prehliadka uvedie aj zatiaľ posledný film celosvetovo známeho čínskeho režiséra a scenáristu Wong Kar-waia (Stvorení pre lásku, 2046, Moje čučoriedkové noci). Jeho Veľmajster (2013) zachytáva život majstra bojového umenia wing-čeun Ip Mana, ktorého pokojný život sa zmení po stretnutí s majstrom bojových umení zo severnej Číny. Wong Kar-wai vo svojom vizuálne podmanivom filme predstavuje legendárneho Ip Mana ako osobnosť, ktorá svojím životom a činmi vyjadruje filozofiu a fyzickú eleganciu kung-fu. V minulosti sa odohráva aj snímka Mulan (2009) v réžii Jingle Ma o dcére starého vojaka, ktorá môže vstúpiť do armády len v preoblečení za muža.

Prehliadku dopĺňajú filmy Pátranie (2012) režiséra Chen Kaige o mladej žene, ktorej náhle skomplikuje život nevyliečiteľná choroba, a Cesta do školy (2009) režisérskej dvojice Chen Peng a Jiahuang Peng s dobrodružným príbehom chlapca z etnickej skupiny Lisu.

Prehliadka Týždeň čínskych filmov sa koná pri príležitosti 65. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi Čínskou ľudovou republikou a Slovenskom. Organizujú ju Štátna správa pre tlač, publikácie, rozhlas, film a televíziu Čínskej ľudovej republiky, Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v SR, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Slovenský filmový ústav.

Vstup na projekcie je voľný, otvárací film Konfucius (r. Hu Mei) je len na pozvánky.

Všetky filmy sa budú premietať v pôvodnom znení s anglickými titulkami a slovenskými elektronickými titulkami.

Naposledy sa Týždeň čínskeho filmu konal v Bratislave v roku 2004.

Program prehliadky: 13.10. 18.00 – Konfucius (r. Hu Mei) – len na pozvánky

14.10.

20.30 – Mulan (r. Jingle Ma) 15.10. 17.30 – Cesta do školy (r. Chen Peng, Jiahuang Peng)

16.10.

20.30 – Kvety vojny (r. Zhang Yimou)

17.10. 20.30 – Veľmajster (r. Wong Kar-wai)