Tipy z festivalu Jeden svet na pondelok 03.12.

V pondelok 3.12. sa začína Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý prinesie 70 prevažne zahraničných dokumentov a po prvý raz potrvá plných 7 dní.

blog

V predpoludňajších hodinách sú pripravené projekcie pre základné a stredné školy a popoludní – od 16.30 sa začína program pre všetkých záujemcov.

Z pondelkovej festivalovej ponuky by sme radi upozornili na dva filmy a zaujímavé sprievodné podujatie. V kine Lumiére si môžete pozrieť dokument Tiene barbarskej noci o likvidácii mužských kláštorných reholí na Slovensku v roku 1950 (začiatok o 17.45).

Potom je pripravená diskusia s bývalým disidentom, osobnosťou Novembra 89 Františkom Mikloškom a historikom Ústavu pamäti národa Pavlom Jakubčinom. Téma – Prenasledovanie cirkví počas totality. Podujatia sa začne o 18.30.

Slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi má za sebou plodný rok a jeden z jej najnovších filmov Krehká identita si môžete pozrieť v kinosále SNG so začiatkom o 19.00. Snímka ukazuje súčasných „pseudonárodných“ buditeľov inak, ako ich poznáme z médií. Zamýšľa sa aj nad tenkou hranicou medzi národnou hrdosťou a extrémizmom.

Slávnostné otvorenie festivalu bude vo Veľkej sále kina Lumiére a začne sa o 19.00. Program odmoderuje spisovateľ Michal Hvorecký a organizátori na ňom odovzdajú aj výnimočné ocenenia.

Občianske združenie Človek v ohrození už po 9.krát odovzdá Cenu Človeka. Opäť ju získa osobnosť, ktorá svojimi aktivitami napomáha šíriť hodnoty, ktoré vyznáva združenie Človek v ohrození.

OZ Človek v ohrození zároveň vyhodnotí súťaž pre študentov stredných škôl s názvom Zabudnuté príbehy, ktorú organizovalo v spolupráci s ÚPN. Úlohou študentských tímov bolo vyhľadať vo svojom okolí pamätníkov, ktorí boli v čase totality vystavení perzekúciam zo strany štátu a spracovať ich príbeh do písanej alebo audiovizuálnej podoby. Najlepšie práce budú ocenené na slávnostnom otvorení festivalu.

Otváracím filmom festivalu je snímka Späť na Tahrír, ktorá reflektuje vývoj v Egypte viac ako jeden a pol roka od začiatku „arabských revolúcií“. Ponúka príbehy účastníkov zlomových udalostí, ktorí vykresľujú zložitý a neveselý obrázok porevolučného Egypta. Revolúcia nezvrhla represívny systém zakorenený v štátnych orgánoch a v medziľudských vzťahoch, naopak, ponúkla príčinu k prehĺbeniu policajnej tyranie. Obyvatelia sa však napriek tomu nevzdávajú nádeje na lepší slobodný život.

Festival Jeden svet je výnimočným podujatí na Slovensku. Ponúka filmy o nedemokratických režimoch (v Bielorusku, Rusku, Barme, na Kube a v mnohých ďalších krajinách), o angažovanom umení, ekologických témach, či o boji s predsudkami. Mnohé z dokumentov, ktoré môžu návštevníci vidieť, získali významné ocenenia na medzinárodných filmových festivaloch alebo boli nominované na Oscara.

Premietame na 4 miestach – v kine Lumiéra, v kine Mladosť, v KC Dunaj a v kinosále SNG. Festival pripravuje OZ Človek v ohrození.

Podrobnosti o filmoch, sekciách, programe a hosťoch nájdete na Festival Jeden svet