Teroristi v slovenských kinách už od 3.októbra!

Dokumentárny film Zamatoví teroristi rozpráva príbehy troch romantických hrdinov, ktorí fyzicky žijú v prítomnosti, v spomienkach však stále bojujú s komunistickým režimom.

blog

Stana, Františka a Vladimíra spája gesto nesúhlasu s realitou 80. rokov, pretavené do podoby terorizmu. Všetci boli odsúdení za paragraf 93 – teror, aj keď nikoho nezabili, nikomu neublížili. Jeden chcel na 1. mája v noci vyhodiť opustenú tribúnu do vzduchu, namiesto toho sa však opil a zaspal na mieste činu s plnými taškami výbušnín.

Druhý chcel spáchať atentát na prezidenta Husáka ale západná rozviedka sa na neho vykašlala. Tretí vyhadzoval do vzduchu stranícke vitríny. Vlastnou nešikovnosťou odsúdili svoje činy na večný neúspech. Na druhej strane tým, že sa nikdy naozaj nestali vrahmi, umožnili nám načúvať ich príbehom. A tie sú v prvom rade o láske.

Nový dokumentárny film Zamatoví teroristi režisérov Pavla Pekarčíka, Ivana Ostrochovského a Petra Kerekesa prináša do kín distribučná spoločnosť Filmtopia. Film bude možné vidieť v jednosálových kinách, kultúrnych centrách aj v sieti multiplexov Cinemax po celom Slovensku až do decembra 2013. Viacerých premietaní sa zúčastnia režiséri aj protagonisti – zamatoví teroristi osobne. Film získal ocenenie kritikov FEDEORA na MFF v Karlových Varoch 2013!

  • Účelom každého politického spoločenstva je zachovanie prirodzených a nespochybniteľných práv človeka. Tieto práva sú: sloboda, vlastníctvo, bezpečnosť a právo na odpor proti útlaku.

Vyhlásenie práv človeka a občana

  • Na konci vagóna sa v pološere týčili mohutné postavy miestnych horalov. Z ich mĺkvych tvárí išiel strach, snažil som sa rýchlo vrátiť na svoje miesto. „Nemusíte sa báť,“ povedal môj sprievodca. „To sú Slováci. Vyzerajú nebezpečne, ale v skutočnosti sú neškodní.“

Bram Stoker, Dracula

  • Traja romantickí hrdinovia, ktorí sa pokúsili o ozbrojený odpor proti komunistickej moci v Československu. Všetci boli odsúdení podľa paragrafu 93 – teror, ale ani jeden z nich nikoho nezabil, ani nezranil. Stano chcel v noci pred prvým májom vyhodiť do vzduchu tribúnu, na ktorej mali sedieť komunistickí papaláši. Ale opil sa a policajti ho našli s igelitkou plnou výbušnín motať sa pred tribúnou. Vo väzení strávil 5 rokov. Fero chcel spáchať atentát na prezidenta Gustáva Husáka. Nepodarilo sa mu však spojiť so CIA (nebrali jeho výzvy vážne). Polícia objavila jeho skrýšu so zbraňami a výbušninami – bol odsúdený na štrnásť rokov. Vladimír vyhadzoval do vzduchu nástenky komunistickej strany.
  • Spolu päťdesiattri. Vo väzení strávil vyše štyroch rokov.
  • Ale aj teroristi majú svoj súkromný život, svoje lásky, svoje rodiny.

A práve o tom je tento film.

Ak môže existovať autorská dvojica (bratia Coenovci, Iľf – Petrov, Kadár – Klos), prečo by nemohla existovať autorská trojica? V tomto prípade autorská trojica (Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes), zaručuje tematickú profesionalitu v osobe Ivana Ostrochovského ako absolventa strednej vojenskej školy – odbor „technik zbraňových systémov“, Pavla Pekarčíka ako skúseného režiséra a kameramana v extrémnych prírodných podmienkach a nakoniec Petra Kerekesa ako kuchára, vodiča, režiséra a producenta tohto projektu. Každý z nás chcel nakrútiť film o niečom inom (v podstate každý nakrúca film o sebe).

Palovým zámerom bolo nakrútiť film o ľuďoch, ktorí sa pokúsili bojovať proti komunistickému režimu v normalizačnom Československu. Ich činy zostali nezrealizované, boli to zúfalé výkriky osamelých hrdinov uprostred sivej masy. Petra zaujímal historický kontext, ako žijú bývalí „teroristi“ dnes. Za čo sa oplatí v dnešnej spoločnosti bojovať? Aký majú vzťah s bývalými prenasledovateľmi, čo robia ich udavači? A Ivan chcel nakrútiť film o láske.

  • Scenár a réžia: Palo Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes
  • Kamera: Martin Kollár
  • Strih: Marek Šulík, Zuzaza Cséplő
  • Zvuk: Tobiáš Potočný
  • Hudba: Marián Čurko

Produkcia: Juraj Baláž, Slavomír Královič, Albert Malinovský, Tereza Horská, Silvie Holovská

Pozrite si premietacie časy filmu Zamatový teroristi